Widget Recent Post No.

Κρισιμη περίοδος. Σμηνουργία και χειρισμοί πρόληψης. Δείτε ένα σημάδι σε ένα 9άρι μελίσσι...



Άλλη μια ανάρτηση σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα
Η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη!
Πλέον η γέννα της βασίλισσας έχει κορυφωθεί.
Καθώς επιθεωρούσα λοιπόν ένα ξεχωριστό μελισσάκι. Είδα απο την αρχή, μερικά δείγματα σμηνουργίας.... Δείτε τη φωτογραφία παρακάτω:



Βλέπουμε ότι στα πλάγια απο τις κηρήθρες του γόνου οι μέλισσες φτιάχνουν μανιωδώς κουπάκια. Είναι κούφια, παρόλα αυτά είναι δείγμα σμηνουργίας. Πχ αν δούμε σε ένα μελίσσι πολλά κουπάκια, είναι σα να μας λέει, ότι μπορεί στο μέλλον να γίνει και σμηνουργία... Πολλές φορές βλέπουμε μελίσσια με πολλά τέτοια κουπάκια να μη σμηνουργούν, και αυτό είναι καθαρά στο χέρι μας!

Ένα είναι το μεγάλο μυστικό, για.... ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ!
Η πρόληψη!
Δηλαδή να κάνουμε χειρισμούς προληπτικά... Και είναι δύο βασικά:
Να δίνουμε συνεχώς χώρο
Και η βασίλισσα να γεννά

Πχ αμα βάλουμε σε ένα 10άρι μελίσσι όροφο, πρίν ακουμπήσει το 10ο πλαίσιο προλαμβάνουμε για τη σμηνουργία.

Πιστεύω ότι αν δίνουμε συνεχώς νέες άχτιστες κηρήθρες, το μελίσσι θα έχει χαμηλή τάση για σμηνουργία. Και φυσικά το βασικότερο απο όλα νεαρές βασίλισσες.

Σαν βασικό χειρισμό εξασφαλίζω αραιό σιρόπι το οποίο ταίζω συνεχώς όταν χρειάζονται τα μελίσσια. Στην παρακάτω φωτογραφία έχω ένα τροφοδότη τον οποίο γέμισα για να γεννήσει το μελίσσι μια άδεια κηρήθρα που τοποθέτησα μέσα στο γόνο....


Με συνεχής χειρισμούς, ο μελισσοκόμος μέσα σε μικρή περίοδο, ένα αδύναμο μελίσσι μπορεί να το κάνει αρκετά δυνατό, αλλά απαιτεί χρόνο και εργασία... Και έξοδα εννοείτε...

Στο μελίσσι που βλέπουμε στις φωτογραφίες, οι γόνοι δείχνουν έτσι αυτή τη στιγμή:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια