Widget Recent Post No.

Πώς προσθέτω πλαίσια και μεγαλώνω τα μελίσσια, Χειρισμοί Φεβρουαρίου απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Πέτρο Ηλιάδη



Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης μας δίνει για άλλη μια φορά τις δικές τους συμβουλές πάνω στη προσθήκη νέων πλαισίων και την ανάπτυξη των μελισσιών. Σήμερα θα σας αναλύσουμε όλες του τις συμβουλές, μιας και εμείς στην Ορεινή Μέλισσα τις κρίνουμε πάρα πολύ χρήσιμες για αυτή τη περίοδο. Πάμε λοιπόν να δούμε τους πιο βασικούς χειρισμούς αυτής της περίοδο στα μελίσσια.

Ήδη έχουν αρχίσει μερικά μελίσσια να αναπτύσσονται και να χρειάζονται χώρο. Ο στόχος αυτή τη περίοδο είναι να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις διαθέσιμες προμήθειες (μέλια που υπάρχουν στις κυψέλες, αλλά και πλαίσια με μέλι που έχουμε στην αποθήκη).  Στόχος είναι να δώσουμε στα μελίσσια πίσω όλα τα πλαίσια που αποθηκεύσαμε με μέλι. Πρώτα δίνουμε τα άσπρα με μέλι, μετά τα μαύρα με μέλι, και στη συνέχεια δίνουμε άχτιστα (αφού μας τελειώσουν τα χτισμένα).

Τα μελίσσια που χρειάζονται χώρο είναι αυτά που ο γόνος είναι μπόλικος. Όταν λεμε μπόλικος εννοούμε πχ ένα 6άρι μελίσσι που έχει 4 γόνους. Η ένα 3άρι με 2 καλούς γόνους. Φυσικά για να βάλουμε νέο πλαίσιο, πρέπει ο πλυθησμός να είναι μπόλικος. Όπως πχ αυτό το μελίσσι του Πέτρου...



Ο βασικός χειρισμός που κάνουμε αυτή τη περίοδο στα μελίσσια είναι το σπάσιμο της σφράγισης και το γύρισμα των πλαισίων. Θα εξηγήσουμε αμέσως πως γίνεται αυτό!

Το σπάσιμο της σφράγισης γίνεται ως εξής
Όταν πχ δίνουμε ένα πλαίσιο με μελάκι, με το ξέστρο μας πάμε και ξύνουμε ελαφρώς το μέλι σε όλη την επιφάνεια. Με αυτό το τρόπο πιέζουμε τις μέλισσες να ρθούν και να φάνε το μέλι. Και αυτομάτωνς το δίνουν στον γόνο, και όταν ο γόνος τρώει μέλι έχουμε μέγιστη ανάπτυξη. Επίσης αυτόν το χειρισμό τον κάνουμε και στα ακρινά πλαίσια με μέλι. Πχ έχουμε ένα 6άρι μελίσσι με 2 ακριβνά πλαίσια να έχουν μέλι. Εμείς πάμε και ξίνουμε ελαφρώς τα σφραγίσματα, και μέσα σε λίγες ημέρες οι μέλισσες θα το φάνε. Μόλις ξύσουμε τη σφράγιση οι μέλισσες θέλουν να διορθώσουν τη κηρήθρα, και πρέπει πρώτα να πάρουν το μέλι. Σημασία έχει ότι μετά το τρώνε και έχουμε ανάπτυξη.

Προσθέτοντας πλαίσια με μέλι πάντα σπάμε τη σφράγιση για να καταναλώσουν αμέσως οι μέλισσες το μέλι. Αυτός ειναι ο σκοπός μας άλλωστε...



Το γύρισμα ή αναστροφή των πλαισίων
Όταν η γέννα είναι μεγάλη και δεν θέλουμε να προσθέσουμε νέα πλαίσια μπορούμε να κάνουμε αναστροφή πλαισίων. Πχ το πλαίσιο με τη γύρη μετά το γόνο, το γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά που είναι άδεια. Η βασίλισσα αμέσως θα βρεί χώρο και θα το γεννήσει. Αυτό το εφαρμόζουμε κυρίως στο τέλος του χειμώνα. Συνδιάζουμε αυτό το χειρισμό με το σπάσιμο της σφράγισης. Πχ ένα ακρινό πλαίσιο με μέλι, το γυρίζουμε και σπάμε τη σφράγιση ταυτόχρονα.

Βασικό λάθος
Δεν προσθέτουμε σφήνες μέσα στον γόνο για κανένα λόγο. Αυτή τη περίοδο είναι εγκληματικό να σπάμε τον γόνο του μελισσιού.

Ένα πολύ σημαντικό πράγμα...
Ο γόνος πρέπει στο φρύδι ή στεφάνι, στο πάνω μέρος να έχει μπόλικο μελάκι. Αν δεν έχει ταίζουμε με τροφή ή σιρόπι ή ζυμάρι. Δείτε πως πρέπει να είναι οι γόνοι μας αυτή τη περίοδο...



Δείτε με κάθε λεπτομέρεια όσα μας λέει ο Επαγγελματίας μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης στο βίντεο..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια