Widget Recent Post No.

Η νοζεμιαση νωρίς την άνοιξη και η θεραπεία της



Η νοζεμίαση απο τον Φεβρουάριο θεραπεύεται μόνη της στα μελίσσια. Σύμφωνα με τους καθηγητές μελισσοκομίας, η νοζεμίαση όταν έρχεται η Άνοιξη, θεραπεύεται, και αυτό συμβαίνει γιατί οι μέλισσες βγαίνουν πολλές φορές για να συλλέξουν νέκταρ - γύρη, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν έτσι το έντερο τους, και να αποβάλλουν με τα περιττώματα τους την ασθένεια. Η νοζεμίαση είναι γνωστό ότι αναπαράγεται στο έντερο των μελισσών, και όσο πιο πολύ κάθονται μέσα (έχει κακό καιρό) τόσο αυξάνεται η ασθένεια.
Απο προσωπική εμπειρία παρατηρώντας την ασθένεια, έχω καταλάβει ότι όσα μελίσσια ταλαιπορούνται απο την νοζεμίαση, συνήθως δεν βγάζουν το χειμώνα. Συνήθως μέσα στο Δεκέμβριο έχουν πεθάνει. Αντίθετα όσα μελίσσια καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι τον Ιανουάριο, ταλαιπορημένα απο την ασθένεια, και κάνουν τον πρώτο γόνο, η κατάσταση βελτιώνεται. Αν επικρατήσει καλοκαιρία, με ζεστές θερμοκρασίες άνω των 13 βαθμών τα μελίσσια αυτοθεραπεύονται. Ουσιαστικά για να καταλάβετε τι συμβαίνει: Η νοζεμίαση δημιουργεί σπόρους μέσα στο έντερο της μέλισσας. Οι μέλισσες όταν έχει βροχή - κρύο, κάθονται μέρες εως και βδομάδες μέσα στη κυψέλη και δεν μπορούν να κρατηθούν αφήνοντας τα περιττώματα τους μέσα στη κυψέλη, διασκορπίζοντας εκατομμύρια σπόρους της ασθένειας. Αν έχει καλό καιρό η νόσος φεύγει, επειδή οι μέλισσες κάνουν εντατική καθαριότητα, και ΠΑΝΤΑ αφοδεύουν μακριά απο τη κυψέλη.

Για παράδειγμα! Έχετε παρατηρήσει όταν βγάλει "ζεστό" ήλιο, και αυξηθεί η θερμοκρασία στις 2 το μεσημέρι, πως πετάγονται όλες οι μέλισσες έξω απο τη κυψέλη, και κάνουν εντατικά καθαριότητα; Αρπάζουν ότι σκουπίδι βρούν και το πετάνε έξω απο τη κυψέλη, απο φύλλα, πεθαμένες μέλισσες έως και μικρά κομμάτια κεριού ή ζάχαρης. Μικρό μυστικό! Ένας απο τους λόγους που αφήνουμε τη κυψέλη με μια κλίση προς τα εμπρός, είναι για να βοηθάμε ακόμα περισσότερο τις μέλισσες να πετάνε τα σκουπίδια έξω, και να βγαίνουν έξω.

Γενικά όταν βλέπουμε τις μέλισσες να φέρνουν γύρη, να υπάρχει γόνος η νοζεμίαση υποχορεί αισθητά. Αυτό το είπε και η ίδια η Φανή Χατζήνα η οποία σε σεμινάριο της είπε, ότι η νοζεμίαση υποχορεί αισθητά νωρίς την Άνοιξη. Ο κύριος λόγος που ανέφερε είναι η ανανέωση των παλιών μελισσών με τις καινούργιες. Οι παλιές άρρωστες μέλισσες πεθαίνουν και τις αναπληρώνουν οι νέες που εκκολάπτονται.


Προληπτική μέθοδος θεραπείας
Νωρίς την Άνοιξη πρέπει να πάρουμε μέτρα κατά της νοζεμίασης. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι (ποτέ δε το λένε) εφαρμόζουν προληπτικές θεραπείες ταίζοντας τροφές, που περιέχουν θυμόλη, σκόρδο, νοζεβίτ. Άλλοι επιλέγουν σιρόπι με θυμόλη. Άλλοι σιρόπι με nozevit. Δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιός αγοράζει όλες αυτές τις τροφές πχ με θυμόλη με σκόρδο κλπ που κυκλοφορούν στην αγορά; Τα πανεπιστήμια δεν μιλάνε θετικά γι αυτές τις τροφές, όμως στη πράξη πιστεύω ότι βοηθάνε πολύ καλά στη πρόληψη κατά της ασθένειας.

Η πιο αποτελεσματική λύση κατά της νοζεμίασης
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το nozevit κάνει με διαφορά την καλύτερη δουλειά κατά της νοζεμίασης. Προσωπικά συμβουλεύω όλους τους μελισσοκόμους να χορηγήσουν νοζεβίτ με σιρόπι και θα δούν και μόνοι τους τη διαφορά. Η νοζεμίαση μπορεί μερικές φορές να αυτοθεραπεύεται, όμως τα πτώματα που μπορεί να αφήσει πίσω της μπορεί να είναι δεκάδες. Κάντε πρόληψη τώρα την Άνοιξη φίλοι μου μελισσοκόμοι! Αυτή είναι η δική μας συμβουλή μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα!

Η δοσολογία για πρόληψη κατά της ασθένειας είναι 2.5 ml Νοζεβίτ σε 1 λίτρο σιρόπι, με αναλογία 1 προς 1 (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό).  Κάνουμε 2 φορές επανάληψη, με διάστημα 10 ημέρες μεταξύ τους. Πχ φτιάχνουμε ένα λίτρο σιρόπι, βάζουμε μέσα 2.5 ml νοζεβίτ, ταίζουμε το μελίσσι με μπουκάλι, και μετά απο 10 μέρες δίνουμε άλλο ένα σιρόπι. Αν το μελίσσι είναι μικρό πχ κάτω απο 5άρι δίνουμε μισή ποσότητα απο αυτή που αναφέρουμε. Την θεραπεία αυτή την εφαρμόζουμε ακριβώς έτσι και το φθινόπωρο (άλλες 2 επαναλήψεις). Συνολικά για 1 χρόνο εφαρμόζουμε 4 θεραπείες και είμαστε καλυμμένοι απο την νοζεμίαση.

Nozevit μπορείτε να παραγγείλετε εδώ απο την Αρκαδική Μελισσοκομία
Διαβάστε επίσης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια