Widget Recent Post No.

Απολύμανση κηρηθρών για νοζεμίαση, με κατάψυξη, ψυγείο και εξωτερικές συνθήκες Χειμώνα! Αποκαλυπτική έρευνα



Σήμερα έχουμε μια ανατρεπτική έρευνα, πάνω στην ανθεκτικότητα της νοζεμίασης στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τι επιπτώσεις υπάρχουν στις μολυσμένες κηρήθρες, αν μπούν στο ψυγείο, στη κατάψυξη, ή εκτεθούν στις χειμερινές συνθήκες πχ όταν αφήσουμε τις κηρήθρες στην αποθήκη όλο το χειμώνα. Τι ισχύει τελικά με όλα αυτά; Πεθαίνει η νοζεμίαση, και αν ναι πόσος χρόνος χρειάζεται; Έχουμε ακούσει ότι η νοζεμίαση δεν καταστρέφεται αν βάλουμε τις κηρήθρες μας στη κατάψυξη. Αν θυμάμαι καλά είχαν γίνει στο παρελθόν επιστημονικές αναφορές πάνω σε αυτό. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν, και σήμερα η Ορεινη Μέλισσα σας παρουσιάζει όλα τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε.

Τα δεδομένα που θα σας δώσουμε δημοσιεύτηκαν απο τον γνωστό ερευνητή Μελισσοκόμο Randy Oliver, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο πάνω στη μελισσοκομική έρευνα. Έτσι και με τη νοζεμίαση, αποφάσισε να συνεργαστεί με καταξιωμένους επιστήμονες των ΗΠΑ, και σήμερα η Ορεινή Μέλισσα μετά απο αναλυτικό ρεπορτάζ, θα σας δώσει όλα αυτά τα ανατρεπτικά δεδομένα, που πιστεύω θα αλλάξουν αρκετούς χειρισμούς που κάναμε έως σήμερα.

Ο Δρ. Κράμερ, ανέλυσε 10.000 σπόρους νοζεμίασης. Στην αρχή των πειραμάτων οι σπόροι είχαν 87% βλαστικότητα. Δηλαδη απο τους 100 σπόρους ζωντάνευραν οι 87, αν τους έτρωγαν οι μέλισσες. Τοποθέτησαν τα σπόρια μέσα σε ψυγείο, και η βλαστικότητα μειώθηκε στο 70% μέσα σε μια μόλις ώρα. Μετά έκαναν το ίδιο πείραμα χρησιμοποιώντας καταψύκτη και η βιωσιμότητα των σπόρων ήταν στο 10-50%. Μετά εξέθεσαν τους σπόρους στους -80 βαθμούς για 1 ώρα, σε ακραίες συνθήκες ψύχους, και μόλις 5% των σπόρων επιβίωσε.

Επίπτωσεις της "ψύξης" στη νοζεμίαση...
Μετά απο μια εβδομάδα στο ψυγείο οι σπόροι της νοζεμίαση μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο όταν χρησιμοποιήθηκε κατάψυξη για μια εβδομάδα, οι σπόροι της νοζεμίασης εξολοθρεύτηκαν δραματικά. Αυτό το πείραμα όπως τονίζει ο Αμερικάνος Επιστήμονας, είναι η τρανταχτή απόδειξη, ότι οι χώρες με ψυχρά κλίματα, και κρύους χειμώνες, έχουν λιγότερη νοζεμίαση. Εφόσον οι κηρήθρες πουν μένουν στην αποθήκη, απολυμαίνονται απο τη νοζεμίαση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος, αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγους που η νοζεμίαση ταλαιπορεί τόσο πολύ τις θερμές χώρες. Κανείς δεν περίμενε ότι η ασιατική νοζεμίαση nosema ceranae θα ήταν τόσο ευάλωτη στις χαμηλές θερμοκρασίες.



Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σύμφωνα με έρευνες που έκανε η Ορεινή Μέλισσα η νέα νοζεμίαση, που είναι τόσο επικίνδυνη παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλλον επειδή έρχεται απο θερμές χώρες.. Ωστόσο αυτά τα δεδομένα δεν ισχύουν για την παλιά νοζεμίαση nosema apis.

Μια εξωπραγματική ανακάλυψη...
Μόλις ο ερευνητής δοκίμασε ψύξη και κατάψυξη με σπόρους της παλιάς νοζεμίασης nosema apis, εντυποσιάστηκε με αυτό που είδε. Οι σπόροι μετά το ψυγείο και την κατάψυξη, αποκτούσαν μεγαλύτερη βλαστικότητα και πιο μολυσματική ικανότητα. Δηλαδή ότι αναφέραμε για την κατάψυξη, εδώ έχουμε ακριβώς τα αντίστροφα αποτελέσματα. Η nozema apis λόγω ότι έχει προσαρμοστεί στα ψυχρά κλίματα, έχει προσαρμοστεί να επιβιώνει ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες. Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε η Ορεινή Μέλισσα, αυτή η ανακάλυψη, χρειάζεται επειγόντως νέα πειράματα για να δούμε περαιτέρω τι συμβαίνει.

Συνεπώς με την κατάψυξη πολεμάμε μόνο τη nosema ceranae που είναι και αυτή που χάνουμε τα μελίσσια. Ελπίζω να σας φάνηκαν πολύ χρήσιμες οι σημερινές πληροφορίες, και ότι νεότερο έχουμε θα σας το μεταδώσουμε το γρηγορότερο δυνατό...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια