Widget Recent Post No.

Τεστ νοζεμίασης με το μάτι, βλέποντας το έντερο της μέλισσας... Πείραμα απο μεγάλο Μελισσοκομικό Εργαστήρι!



Πως μπορείς να αναγνωρίσεις τη νοζεμίαση σε μια μέλισσα, με γυμνό μάτι; Είναι εφικτό βλέποντας ανοίγοντας τη κοιλιά της, το έντερο της, να διακρίνει κάποιος την άσθενεια; Σήμερα γράφει στην Ορεινή Μέλισσα διαγνωστικό εργαστήριο, το οποίο πραγματοποίησε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα πάνω σε αυτό το θέμα! Και θα δούμε ένα πολύ πρακτικό test νοζεμίασης! Για να μάθουμε τελικά αν είναι εύκολο η δύσκολο να αναγνωρίσουμε την ασθένεια μόνο με το μάτι. Φυσικά αναφερόμαστε στη nosema ceranae, την ασιατική νοζεμίαση, που πλήττει σήμερα τη μελισσοκομία.

Γράφει διαγνωστικό εργαστήριο που πραγματοποιεί ελέγχους πάνω στη νοζεμίαση...
Τη προηγούμενη εβδομάδα συλλέξαμε δείγματα μελισσών, προσβεβλημένα απο νοζεμίαση, για ένα πείραμα που κάναμε. Γενικά έχουμε πάρα πολλά περιστατικά νοζεμίασης εδώ στο μελισσοκομικό διαγνωστικό εργαστήρι, που βρίσκεται στο Μέριλαντ της Αμερικής (των ΉΠΑ). Η νέα νοζεμίαση έχει πλέον προχωρήσει στην εξάπλωση της, με πάρα πολλά περιστατικά, και εμείς εδώ στο εργαστήριο, δουλεύουμε πάνω στον εντοπισμό της ασθένειας, ο οποίος δεν είναι καθόλου δύσκολος.
Όμως πως μπορεί ένας μελισσοκόμος να πεί, αν μια μέλισσα είναι προσβεβλημένη ή όχι; Έχουμε δεί μελισσοκόμους να ανοίγουν τη κοιλιά της μέλισσας, και να κάνουν διάγνωση με γυμνό μάτι. Είναι δυνατό απο το έντερο και το πεπτικό σύστημα να βγάλουμε ένα συμπέρασμα; Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι το πεπτικό σύστημα και το έντερο, είναι το σημείο που παρασιτούν, και οι δύο μορφές νοζεμίασης. (Nosema apis and Nosema ceranae)

Πιστεύεις ότι μπορείς να αναγνωρίσεις τη νοζεμίαση, παρατηρώντας το έντερο της μέλισσας;

Εδώ είναι το test που έκανε το εργαστήριο μας
Ενήλικες μέλισσες συλλέχθηκαν απο μια φαινομενικά, υγιή κυψέλη στις 3 Ιουλίου. Το μελίσσι που πήραμε δείγμα δεν είχε κανένα σύμπτωμα, διάρροιας, δυσεντερίας, η λερωμένη είσοδο κυψέλης κλπ. Πήραμε αυτές τις μέλισσες στο εργαστήριο.
Τις αναισθητοποιήσαμε, σε χαμηλή θερμοκρασία
Όλο το πεπτικό σύστημα αφαιρέθηκε απο 9 διαφορετικές μέλισσες, οι οποίες φαίνονται σε λευκό και μαύρο φόντο αντίστοιχα.

Μπορείς να εντοπίσεις, ποια απο τις 9 μέλισσες έχει νοζεμίαση;

1. Μια μέλισσα απο αυτές είναι βαριά προσβλεβλημένη απο νοζεμίαση με 50 εκατομμύρια σπόρια στη κοιλιά της

2 Μια μέλισσα έδειξε απολύτως υγιής στο πείραμα

Μπορείς να απαντήσεις βλέποντας την εικόνα;
Η απάντηση δίνεται παρακάτω αν σκρολλάρεις με το ποντίκι στο τέλος της ανάρτησης...





.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Εδώ φαίνονται τα αποτελέσματα του εργαστηρίου με 400x ανάλυση, απο το εσωτερικό του εντέρου των μελισσών...



Μόνο στη Μέλισσα #2  βρέθηκε νοζεμίαση
Οι μέλισσες (#5, #8, #9) ήταν υγειέστατες, παρότι το έντερο τους έχει ανοιχτό χρώμα.
Οι μέλισσες  (#1, #7, #9) ήταν υγειέστατες, παρότι το έντερο τους ήταν μεγάλο και είχε σκούρο χρώμα.
Επίσης στις μέλισσες (#1, #4, #8, #9) φαίνονται μικρόκοκοι γύρης, που έχουν τραφεί.



Συμπέρασμα πειράματος
Αν απάντησες σωστά, ήταν καθαρά θέμα τύχης, η ξέρεις κάτι που εμείς δε γνωρίζουμε ακόμα. Η οπτική διάγνωση του εντέρου της μέλισσας δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο, για να αναγνωρίσουμε την ασθένεια. Έχουμε ελέγξει και ανοίξει πάρα πολλές μέλισσες, και ακόμα δε γνωρίζουμε τι θα αποτέλεσμα θα βγάλει το μικροσκόπιο. Έχει διαδοθεί στους μελισσοκόμους, ότι αν μια μέλισσα έχει πρησμένη κοιλιά, και ανοιχτόχρωμο έντερο, έχει νοζεμίαση. Αυτό μπορεί να ισχύει, για τη παλιά νοζεμίαση όμως (nosema apis) και όχι για τη νέα (nosema ceranae). Εμείς δε δουλεύουμε με τη παλιά νοζεμίαση, γι αυτό και δε γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Για την Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια