Widget Recent Post No.

Γόνος απο τώρα τα μελίσσια: Πρόωρη γέννα στις βασίλισσες. Τι πραγματικά συμβαίνει...



Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι σε τελείως ξεγονιασμένα μελίσσια να βλέπουμε φρέσκο γόνο ημέρας. Δηλαδή να βλέπουμε "αυγά" που έχει γεννήσει η βασίλισσα μέσα στη καρδιά του χειμώνα. Βλέποντας ένα τέτοιο σημάδι, ένας μελισσοκόμος καταλαβαίνει ότι τελείωση η περίοδος του ξεγονιάσματος και τα μελίσσια ξεκινάνε πάλι να εκτρέφουν γόνο, εφόσον αυτός ο γόνος θα κάνει να μεγαλώσει και να εκκολαφθεί 21 ημέρες. Η μήπως αυτό το συμπέρασμα είναι λάθος; Μήπως το μελίσσι κάνει λάθος και σκοπεύει να το διορθώσει;

Ένα πολύ περίεργο φαινόμενο λοιπόν που συμβαίνει στα μελίσσια μας μέσα στο χειμώνα, είναι η πρόωρη γέννα της βασίλισσας, δηλαδή η ωοτοκία την πιο ακατάλληλη εποχή. Το πιο εντυπωσιακό όμως ποιό είναι; Οι βασίλισσα μπορεί να κάνει λάθος, οι μέλισσες όμως έχουν την ιδιότητα να το διορθώνουν, τόσο που ο μελισσοκόμος να μη βλέπει τίποτα πολλές φορές. Τι κάνουν λοιπόν οι μέλισσες; Μόλις η βασίλισσα γεννήσει κάποια αυγά, οι μέλισσες γνωρίζουν ότι λόγω του κρύου δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Έτσι οι ίδιες οι εργάτριες τρώνε τα αυγά, προκειμένου να προλάβουν ένα ενδεχόμενο πρόβλημα ψύξης του γόνου, έτσι ώστε να αντέξουν το κρύο, και οι προμήθειες να φτάσουν μέχρι την άνοιξη.

Στα μάτια του μελισσοκόμου φαίνεται το εξής. Την μια ημέρα στην επιθεώρηση βλέπουμε αυγά ημέρας γεννημένα απο τη βασίλισσα, και μετά απο λίγες ημέρες αυτά τα αυγά δεν υπάρχουν. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί μέσα στο χειμώνα και είναι καθαρά απόφαση των εργατριών μελισσών. Φυσικά δεν συμβαίνει πάντα. Σε περιοχές όπως η Κρήτη πχ, οι μέλισσες δεν ξεγονιάζουν εύκολα, και ο γόνος ξεκινάει πρόωρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το φαινόμενο αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο μελισσοκόμος για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Την καταπολέμηση της βαρρόα. Όπως έχουμε πεί δεν καταπολεμούμε τη βαρρόα σε μελίσσια που έχουν γόνο. Έτσι αν δούμε αυγά ημέρας γεννημένα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μελίσσι θα έχει αυτό το γόνο και τις επόμενες ημέρες. Απλώς ελέγχουμε πάλι μετά απο λίγο, και είναι πολύ πιθανό όλα όσα σας είπα να γίνουν πραγματικότητα!

Παρακάτω βλέπουμε πως είναι τα αυγά που γέννησε η βασίλισσα, Είναι με τη μύρη προς τα επάνω. Όσα πλαγιάζουν λίγο σημαίνει ότι έχουν γεννηθεί πιο αργά απο τα υπόλοιπα...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια