Widget Recent Post No.

Έξυπνη παγίδευση μελισσιού σε κυψέλη χωρίς να κόψουμε το δέντρο (video)



Στα παρακάτω βίντεο βλέπουμε την επιχείρηση που έστησε ένας μελισσοκόμος προκειμένου να παγιδέψει έναν αφεσμό που φώλιασε στη κουφάλα ενός δέντρου. Όπως γνωρίζετε πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εργασία, που τις περισσότερες φορές για να επιτευχθεί χρειάζεται να κοπεί το δέντρο.

Όμως είναι σωστό, για ένα μελισσάκι να κόψουμε ένα ολόκληρο δέντρο; Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι σωστό, και αυτό ισχύει για όλους τους  μελισσοκόμους που αγαπάνε και σέβονται τη φύση.

Αρκετή μερίδα έμπειρων μελισσοκόμων προσπαθούν να κάνουν την δουλειά με καπνό. Αλλά και πάλι είναι δύσκολο, θα έλεγα πολύ δύσκολο. Έτσι καθώς χάζευα στο youtube σήμερα βρήκα μια καλή μέθοδο, που αν και δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολη, μπορεί να έχει εξαιρετική επιτυχία στην ολοκληρωτική μετάγγιση του μελισσιού όσον αφορά τις συλλέκτριες.

Ο μελισσοκόμος φτιάχνει με ειδική σίτα σαν ένα χονί, το οποίο επιτρέπει στις μέλισσες να βγαίνουν και όχι να μπάινουν. Τοποθετεί μια άδεια κυψέλη με μαύρα πλαίσια δίπλα στη είσοδο του άγριου μελισσιού. Κάνει όμως τραγικά λάθη εφόσον δεν έβαλε σιλικόνη κατα μήκος του κορμού και οι μέλισσες άνοιξαν νέα είσοδο. Αφού εν τέλη καταφέρνει να κλείσει κάθε πιθανή είσοδο οι μέλισσες αντί να μπούν μέσα στη κυψέλη πάνε και φωλιάζουν στην ακριβώς στην απέναντι κουφάλα.

Μέσα απο το βίντεο διαπιστώνουμε το πόσο φανατικά υποστηρίζουν την φυσική τους φωλιά οι μέλισσες που είναι μέσα στο ξύλο. Δεν θέλουν να πάνε στη κυψέλη με τίποτα. Ο μελισσοκόμος στο video εβαλε μόνο μαύρες κηρήθρες και όχι κάποια τεχνητή ουσία όπως μελισσόχορτο, που πιστεύω θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια του μελισσοκόμου για την παγίδευση του μελισσιού αναρτήθηκε μέσα απο 3 βιντεάκια τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω και είναι στα αγγλικά:

Αν σας φαίνεται δύσκολη έως ακατόρθωτη η μέθοδος μπορείτε να εφαρμόσετε μετάγγιση με χρήση καπνού που παρουσιάζεται αναλυτικά εδώ http://orinimelissa.blogspot.gr/blog-post

Και επίσης! Μην κάνετε αυτή τη δουλειά τέτοια εποχή! Περιμένετε την Άνοιξη!





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Με τρυπάνι κάνουμε μια τρύπα, διαβιβάζουμε καπνό μέσα στη φωλιά, με λάστιχο, και το μελίσσι σε λίγο χρόνο πετάζεται έξω από το δέντρο. Έτσι παίρνουμε όλο τον πληθυσμό και την βασίλισσα. Τώρα η βασίλισσα και οι νεαρές μέλισσες μένουν μέσα στο δέντρο καταδικασμένες σε αργό θάνατο. Με την μέθοδο που προτείνω χάνεται μόνο ο γόνος. Δύο φορές τα μελίσσια βγήκαν από την φωλιά τους, εξαιτίας του καπνού, σαν να επρόκειτο για σμηνουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!