Widget Recent Post No.

Αιθέρια έλαια κατά της βαρρόα: Μέθοδος με super αποτελέσματα ή μήπως επικύνδινη;


Τα αιθέρια έλαια όπως έχει αποδειχτεί βοηθούν στη καταπολέμηση της βαρρόα. Για να μιλάμε με στοιχεία, και στα πραγματικά δεδομένα, οι Βιολογικοί μελισσοκόμοι πολλές φορές τα χρησιμοποιούν ως ένα μέσο ξελαφρώματος. Αλλά όχι θεραπείας των μελισσιών. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και με εξάχνωση αιθέριων έλαιων (είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος) τα βαρρόα αναστένονται και ξανα ανεβαίνουν στην κηρήθρα. Οπότε χρειάζονται επαναλήψεις, κάτι που με το ταίσμα σε σιρόπι με αιθέρια έλαια μέσα δε γινετε. Το κυριότερο που χρησιμοποιείτε είναι η θυμόλη, για περιορισμό της βαρρόα όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, αλλά και πάλι η αποτελεσματικότητα είναι μικρή. Για τους βιολογικούς που δεν έχουν πολλές επιλογές, είναι μια εναλλακτική λύση.


Απο εμπειρίες παλιών μελισσοκόμων, τα αιθέρια έλαια μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά, όταν γίνουν με ομιχλοποιητή, και γίνουν αρκετές επαναλήψεις ανα 3-4 ημέρες. Μόνο τότε θα μπορούσε να πεί κανείς ότι έγινε θεραπεία, όμως οι δοσολογίες δεν είναι γνωστές ακόμα, οπότε όποιος είναι να δοκιμάσει κάτι, πρώτα σε λίγα μελίσσια και με μικρές δόσεις έτσι ώστε να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα..

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ

Άρθρο με έρευνα πάνω στα αιθέρια έλαια....
Όλοι γνωρίζουμε για τη δράση των χημικών στα μελίσσια μας. Επιβαρύνουν τις κηρήθρες με αδιάσπαστες ουσίες, και η βαρρόα αποκτά διαρκώς ανθεκτικότητα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και στις βιολογικές μεθόδους. Η βαρρόα μπορεί να αποκτήσει μια είδους ανοσία στα χημικά, αλλά όχι σε βιολογικά σκευάσματα όπως τα αιθέρια έλαια, το οξαλικό οξύ κλπ που έχουν δημιουργηθεί απο την ίδια τη φύση ως όπλα προστασίας.

Πολλοί μελισσοκόμοι που ασκούν βιολογική μελισσοκομεία αποφεύγουν τα συνθετικά φάρμακα, και χρησιμοποιούν οξαλικό οξύ, θυμόλη ή αιθέρια έλαια. Όμως όσον αφορά το τελευταίο, επικρατεί μυστικοπάθεια και κανείς δεν αναφέρει τίποτα. Μάλιστα θυμάμαι ένα μελισσοκόμο που τον ρωτούσα τις αναλογίες που βάζει τα αιθέρια έλαια μέσα στο σιρόπι, και δεν μου απάντησε ποτέ.

Οι μελισσοκόμοι είναι ιδιότροποι άνθρωποι, και θεωρούν ότι κρατώντας κάτι μυστικό βοηθούν την μελισσοκομία, όμως αυτό είναι λάθος, διότι αν όλοι μοιραζόμασταν τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Ας μη βγαίνω όμως εκτός θέματος. Σήμερα έχω να σας δείξω μια έρευνα πάνω στα αιθέρια έλαια και την δράση τους απέναντι στη βαρρόα. Εγιναν λοιπόν πειραματικά tests πάνω σε 150 διαφορετικά αιθέρια έλαια φυτών, για να διαπιστώσουν πόσα από αυτά έχουν ακαρεοκτόνοδράση (η βαρρόα είναι ακάρι). Συνεχίζοντας τα πειράματα βγήκε το συμπέρασμα τα περισσότερα αιθέρια έλαια δεν έκαναν δουλειά σε σημείο που να λέμε ότι έγινε καταπολέμηση, και όχι ξελάφρωμα.

Ωστόσο από τα 150 διαφορετικά αιθέρια έλαια διακρίθηκαν αρκετά για τις αντι-βαρρόα ιδιότητες όπως:
  • Θυμόλη
  • Ευκάλυπτος
  • Λεβάντα
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι 
  • Γεράνι
  • Κανέλα

Τα αιθέρια έλαια σκόρδου και κρευμμυδιού αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, δηλαδή σκότωσαν και μέλισσες σε μεγάλο ποσοστό. Το θυμάρι αποδείχτηκε και αυτό επικίνδυνο σε μικρότερο ποσοστό, ενώ ο ευκάλυπτος και η ρίγανη είχε ακόμη λιγότερη επιρροή στην απώλεια πλυθησμού. 

Ένας μελισσοκόμος που έκανε θεραπεία βαρρόα με αιθέρια έλαια μου είχε πεί οτι το καλύτερο αποτέλεσμα το πετυχαίνουμε ανακατεύοντας διαφορετικά αιθέρια έλαια μέσα στο σιρόπι. Ένα μοναχό του δεν κάνει δουλειά. 

Διαβάζοντας μια άλλη έρευνα από ένα επαγγελματία μελισσοκόμο, δοκίμασε αιθέρια έλαια με δοσολογία 1 ml σε κάθε λίτρο σιροπιού ζάχαρης και όπως υποστηρίζει είχε άριστα αποτελέσματα.

Παρακάτω δίνετε ο πίνακας με τα αιθέρια έλαια και τα πειράματα που έγιναν. Οι πρώτες τρεις στήλες δείχνουν την θνησιμότητα βαρρόα με τη μέθοδο της εξάχνωσης, οι επόμενες τρεις την τοπική εφάρμογή (ενστάλλαξη), και οι επόμενες τρεις την απώλεια πληθυσμού μελισσών. Μελετήστε τα αποτελέσματα και δείτε για κάθε φυτό ξεχωριστά τις ιδιότητες και την αντι-βαρρόα δράση!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια