Widget Recent Post No.

Πατέντα για ξεχειμώνιασμα με ναύλον και φελιζόλ για θερμομόνωση και προστασία από βροχές



Μια καλή πατέντα έχουμε και σήμερα, αυτή τη φορά απο το φίλο μας το Γιώργο, μελισσοκόμο απο την Βόρεια Ελλάδα. Σε εκείνα τα μέρη, οφείλω να πω συνάδελφοι ότι η μελισσοκομία είναι τελείως διαφορετική απο αυτή που ασκούμε εμείς στα Νότια. Ίσως σε μερικούς μελισσοκόμους αυτές οι πατέντες να φαίνονται περιττές, όμως εκεί το κρύο είναι τσουχτερό, και ο χειμώνας τόσο βαρύς, που κάποιες μικρές λεπτομέρειες μόνωσης μπορούν να αποβούν σωτήριες, όχι μόνο στην θερμομόνωση του σμήνους, αλλά και στη κατανάλωση τροφών που πιστεύω είναι εξίσου σημαντικό.

Ο Γιώργος όπως θα δούμε και παρακάτω, έκανε το εξής κόλπο. Έβαλε αρχικά ένα κομμάτι φελιζόλ στο επάνω μέρος του καπακιού, και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι απο κλασσικό ναίλον, το οποίο στέκεται γύρω γύρω. Επιπροσθέτως μέσα στα μελίσσια έβαλε δύο κηρόπανα το ένα πάνω απο τα άλλα, και όπως τονίζει τα μελίσσια του είναι κομπλέ.

Τώρα ας εξηγήσουμε τι προσφέρει το καθε ένα. Το φελιζόλ στο επάνω μέρος της κυψέλης, μερικοί μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται, ότι δεν δουλεύει το ίδιο αποτελεσματικά όπως το Καλοκαίρι με τη ζέστη. Πολλοί μελισσοκόμοι λένε, ότι το φελιζόλ κάνει κακό να μπεί τέτοια εποχή στο καπάκι, επειδή εμποδίζει τον ήλιο και τη ζέστη να περάσει μέσα στο μελίσσι. Δεν ξέρω αν αληθεύει, δεν το έχω δοκιμάσει, όμως η αλήθεια είναι ότι έχω δεί πολλούς μελισσοκόμους να ξεχειμωνιάζουν έτσι, δηλαδή με φελιζόλ πάνω απο το καπάκι. Κυρίως νέους μελισσοκόμους γιατί ένας παλιός δεν συμφέρει να βάλει σε όλα του τα μελίσσια κάτι τέτοιο, δεν είναι καθόλου οικονομικό, και είναι πολύ χρονοβόρο, βάλε βγάλε κάθε φορά.

Το ναίλον που μπήκε ακριβώς πάνω απο το φελιζόλ, προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Στεγανοποίηση και προστασία απο βροχές. Αλλά εκτός απο αυτό βοηθάει σημαντικά στο να μην περνάνε ρεύματα αέρα στη κυψέλη. Στις Βόρειες περιοχές ξέρουμε άλλωστε τι κρύο και τι αέριδες επικρατούν. Συνεπώς το ναίλον προστατεύει απο νερό και αέριδες τη κυψέλη, και όπως το έκανε ο Γιώργος είναι πολύ εύκολο. Αν παρατηρήσετε έχει δέσει το ναίλον στους δύο συνδετήρες μπρός πίσω, και έβαλε και απο μια δύο πέτρες για να στηρηχτεί καλά, και να μην το πάρει ο αέρας.

Μέσα στο μελίσσι τοποθέτησε και δύο κηρόπανα, και εφόσον ο πάτος είναι ανοιχτός δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με υγρασία.

Διαβάστε τι γράφει ο Γιώργος...
"Πατέντες έχουμε κάνει όλοι. Το αποτέλεσμα μετράει και το κόστος σε κάθε προσπάθεια. Εγώ έκανα και κάνω αυτά: Ναύλον επάνω από την κυψέλη, ναύλον κάτω απο την κυψέλη σε οσα έχω ανοιχτές βάσεις για την υγρασία κάτω ακόμη και απο το λάστιχο στο εδαφος.... Εσωτερικά δυο κηρόπανα και τέλος! Ούτε ανακλαστικές ούτε ασπρόμαυρα πλαστικά"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια