Widget Recent Post No.

Μαύρες παλιές κηρήθρες: Πως επηρεάζουν το μέλι, πως τις διαλέγουμε, και πατέντα για λιώσιμο...



Όταν πρωτοχτίζεται η κηρήθρα βγαίνει κάτασπρη! Λέπια κεριού δημιουργούνται απο τη κοιλιά της μέλισσας, και όλες μαζί ως ένας υπεροργανισμός (το μελίσσι) φτιάχνει αλυσίδες, χτίζοντας κηρήθρες με χιλιάδες κελιά... Καθώς όμως εκτρέφουν γόνο και χρησιμοποιούν το κερί, οι κηρήθρες παλαιώνουν και σκουραίνουν. Με κάθε εκκόλαψη γόνου, η κηρήθρα γίνετε πιο σκούρα.


ΔΕΝ είναι μόνο το χρώμα της παλιάς κηρήθρας που μας ενδιαφέρει....
ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ το κάθε κελί
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ το πάχος και το βάρος της κηρήθρας, συγκεντρώνοντας ασθένειες, κατάλοιπα απο φάρμακα κλπ.
Καθώς η κηρήθρα παλαιώνει, συμβαίνουν μεταβολές στη δομή και τη σύσταση της. Με τη πάροδο του χρόνου το μέγεθος των κελιών μικραίνει, και το πάχος του κάθε κελιού αυξάνει εφόσον επικαλύπτεται με στρώμα απο τις εκδύσεις του γόνου και πρόπολη. Εκεί λοιπόν, ανάμεσα απο αυτά τα στρώματα, μαζεύονται σπόροι απο ασθένειες. Και οι 2 αυτές μεταβολές συνεπάγονται μείωση του συνολικού αποθηκευτικου χώρου της κηρήθρας, με αποτέλεσμα, αφενός την μικρότερη δυνατότητα συγκράτισης μελιού και αφετέρου την εκκόλαψη μικρότερων σε μέγεθος μελισσών.

Είναι γνωστό, ότι μέσα στο γόνο βρίσκονται οι περισσότερες ασθένειες, ιοί κλπ, ενώ οι κηρήθρες μελιού απολυμαίνονται, εφόσον τα παθογόνα δεν επιβιώνουν. Πολλοί μελισσοκόμοι εσκεμένα βάζουν στον μελιτοθάλαμο - με διάφραγμα - τις παλιές κηρήθρες την Άνοιξη ουτοσώστε να καταφέρουν αυτό το πράγμα,... Να μπεί μέλι, να απολυμανθούν και αργότερα όσες ειναι σκούρες να πάνε στην αποθήκη για λιώσιμο.

Για τους νέους μελισσοκόμους, που δε ξέρουν ποιές κηρήθρες πάνε για λιώσιμο θα σας εξηγήσω. Τα κελιά χτίζονται εξάγωνα. Όταν παλιώνει η κηρήθρα αρχίζουν να "στρογγυλεύουν". Μια κηρήθρα που έχει χάσει την "εξαγωνική" μορφή της, φεύγει για λιώσιμο. Δείτε παράδειγμα...



Συνήθως μια παλιά μαύρη κηρήθρα, στη πάροδο του χρόνου αποκτάει και αρκετά κηφηνοκελιά, πράγμα πολύ κακό, εφόσον ο κηφήνας επιτρέπει σχεδόν διπλάσια αναπαραγωγή βαρρόα. Πχ μια τέτοια κηρήθρα, πρέπει να πάει για λιώσιμο επίσης...




Το πιο ΣΟΒΑΡΟ θέμα της μαύρης κηρήθρας
Οι ασθένειες που κουβαλά μέσα. Πχ αν κάποιο μελίσσι αντιμετώπισε κάποιου είδους σηψηγονία στο παρελθόν, την πολέμησε, την θεράπευσε, όμως ξέφυγαν μερικοί σπόροι, οι οποίοι καλύφθηκαν απο κερί. Μετά απο καιρό

Οι ΑΠΩΛΕΙΕΣ σε μέλι....
Μια μαύρη κηρήθρα χωρά λιγότερο μέλι, και λιγότερο γόνο. Οι μέλισσες που παράγονται είναι μικρότερες, εφόσον στενεύονται μέσα στη κηρήθρα. Το αποτέλεσμα είναι πιο "υποβαθμισμένα" μελίσσια, γι αυτό και επιμένουν όλοι τόσο πολύ για νέες και φρέσκες κηρήθρες..

ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ & ΗΛΙΚΙΑ ΚΗΡΗΘΡΑΣ
Αποτέλεσμα: Περίπου 20% πιο μικρές μέλισσες στις μαύρες κηρήθρες






Αξίζει να αναφέρουμε ότι για λιώσιμο πάνω και οι κηρήθρες που έσπασαν στο τρύγο.... Διότι όπου δημιουργείτε κενό, γίνονται κηφηνοκελιά, και δεν το θέλουμε...



Όπως επίσης και κηρήθρες που έχει φάει ο σκόρος, έστω και σε λίγα σημεία...



Επίσης όλες οι κακοχτισμένες κηρήθρες, με πολλά βαθουλώματα, με κηφηνοκελιά, με κενά, ακόμη και αν είναι ανοιχτόχρωμες, πρέπει να τις αντικαθιστούμε... Δείτε ένα μελισσοκόμο που μάζεψε όλες αυτές τις κηρήθρες για λιώσιμο...




Πως λιώνουμε και καθαρίζουμε τις μαύρες κηρήθρες
Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος...
βάζεις τα τις παλιές κηρήθρες σε ένα βαρελάκι με νερό το αφήνεις να βράσει καλά μέχρι να λιώσει το κερί θα δεις στην επιφάνεια θα επιπλέουν τα κουκούλια μετά θα έχεις ένα άλλο βαρελάκι (ντενεκέ) θα βάλεις απο πάνω μία σήτα και θα το σουρώσεις και μετά με ένα κατσαρολάκι θα παίρνεις απο την επιφάνεια και θα βάζεις σε καλούπια πλαστικά. το κερί κάθεται πάνω και το νερό απο κάτω... Ισως να χρειαστεί να καθαρίσεις το κερί απο τα καλούπια όταν τα βγάλεις διότι θα έχουν κάτσει στο κάτω μέρος της πλάκας του κεριού διάφορα μικρά σκουπιδάκια. Μπορείς να το επαναλάβεις μέχρι να έχεις πεντακάθαρο κερί...

Εναλλακτικά η δουλειά μπορεί να γίνει και με κηροτήκτη, που διεκολύνει πολύ την δουλειά μας...







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια