Widget Recent Post No.

Πανεύκολος τρόπος σε ξεγονιασμένα μελίσσια τώρα το Χειμώνα! Έλεγχος και καταπολέμηση βαρρόα!



Όταν μπαίνει το κρύο, τα μελίσσια μας αρχίζουν να ξεγονιάζουν, που λέμε και στη γλώσσα των παλιών μελισσοκόμων, δηλαδή η βασίλισσα διακόπτει τη γέννα της, και το μελίσσι δεν εκτρέφει νέες μέλισσες. Συνήθως αυτό συμβαίνει μέτα τα τέλη του Νοεμβρίου, όμως σε εξαιρετικά πρώιμους χειμώνες, με πολύ χιόνι και κρύο, μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Έτσι λοιπόν όταν τα μελίσσια μας φτάνουν σε αυτή τη κατάσταση, δηλαδή να έχουν ελάχιστο γόνο, η καθόλου συμβαίνει ένα άλλο περίεργο πράγμα. Όλη η βαρρόα, οι ψείρες που τη προηγούμενη περίοδο κρυβόταν μέσα στο κουκουλωμένο γόνο, πλέον δεν έχουν που να κρυφτούν, είναι εκτεθειμένες επάνω στις μέλισσες.

Ο μελισσοκόμος λοιπόν μπορεί με πανεύκολο τρόπο, σε μια απλή καθημερινή επιθεώρηση να δει τι κατάσταση των μελισσιών, πόση βαρρόα έχουν δηλαδή. Ας δούμε πως γίνεται εύκολα με ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι και κρατάμε στα χέρια μας ένα πλαίσιο. Έχει πολλές μέλισσες επάνω. Εμείς κοιτάζουμε προσεκτικά τον θώρακα κάθε μέλισσας, και προσπαθούμε να εντοπίσουμε το κόκκινο σημαδάκι, που είναι μικρό περίπου όσο το κεφαλάκι απο μια καρφίτσα. Έχει χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και ξεχωρίζει. Δείτε μια φωτογραφία για να καταλάβετε τι σας λέω:



Αμέσως μόλις ένας έμπειρος μελισσοκόμος εντοπίσει βαρρόα, σκοτώνει τη μέλισσα, η οποία θα θυσιαστεί για το κοινό καλό. Την πατάμε το ξέστρο και αφήνουμε τη μέλισσα να πέσει νεκρή έξω μαζί με τη βαρρόα. Μπορούμε να βρούμε αρκετές βαρρόα με αυτό το τρόπο. Αν στο μελίσσι που επιθεωρούμε βρούμε πολλά βαρρόα σε πολλές μέλισσες, τότε ξέρουμε ότι έχουμε βαριά προσβολή. Συνήθως οι νέοι μελισσοκόμοι πανικοβάλλονται, και τρέχουν να κάνουν θεραπεία, όμως χρειάζεται υπομονή και στρατηγική. Όπως έχουμε πεί η βαρρόα δεν πρέπει να καταπολεμηθεί, πριν σκάσει και το τελευταίο κελί γόνου. Τα μελίσσια πρέπει να είναι τελείως ξεγονιασμένα όταν θα γίνει η θεραπεία.

Ένα μυστικό που ξεδιπλώνεται λοιπόν, αφού τεστάρουμε τα μελίσσια μας, είναι τι θεραπεία θα εφαρμόσουμε στο μέλλον. Σε μελίσσια που έχουν πολύ βαρρόα, δηλαδή βρήκαμε πάρα πολλά βαρρόα μπορεί και πάνω απο 20, τότε η θεραπεία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, και να μπούν ταινίες με μια καλή δραστική ουσία. Μια θεραπεία που εφαρμόζετε απο πολλούς μελισσοκόμους το χειμώνα, με χαμηλό κόστος, και υψηλή αποτελεσματικότητα είναι με ταινίες που έχουν βάση τη φλουμεθρίνη. Είναι μια πολύ αποτελεσματική ουσία, και κυκλοφορει στα καταστήματα, αν ρωτήσετε, με 5 ευρώ οι 10 ταινίες.

Αν το μελίσσι μας δεν είναι βαριά προσβεβλημένο, και βρήκαμε πολύ λίγες βαρρόα, 1-2 πχ, τότε η θεραπεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε, μπορεί να είναι μια πιο ελαφριά πχ οξαλικό οξύ. Κάνουμε την θεραπεία τηρώντας αυστηρά τις δοσολογίες, και κάνουμε ενστάλλαξη με σύρριγγα 5 ml ανα πλαίσιο πλυθησμού. Προσέχουμε να μην κάνουμε κανένα λάθος, και να είναι πλήρως ξεγονιασμένα τα μελίσσια. Το οξαλικό οξύ μπορεί να μην αγγίζει σαν αποτελεσματικότητα τις ταινίες, όμως είναι ένα πολύ οικονομικό και βιολογικό σκεύασμα που μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι μελισσοκόμοι. Πολύ προσεκτικά όμως διότι μια απροσεξία μπορεί να επιφέρει πολλές απώλειες σε πλυθησμό.

Τέλος να ξέρετε κάτι. Όταν ξεγονιάζουν τα μελίσσια μας, θα παραμείνουν χωρίς γόνο για πάνω απο 2 εβδομάδες, ίσως και μήνα σε πολλές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα μένουν ξεγονιασμένα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας στη περιοχή. Το μυστικό λοιπόν είναι το εξής. Πρέπει κοιτάζοντας τακτικά, μόνο λίγα μελίσσια απο το μελισσοκομείο μας, να δούμε πότε θα ξεγονιάσουν και να είναι έγκαιρη η καταπολέμηση. Και μόνο στην ιδέα άλλωστε ότι οι μέλισσες μα τρυπιούνται απο τις βαρρόα στο θώρακα, δημιουργεί τρόμο. Έτσι λοιπόν η θεραπεία πρέπει να γίνει στην αρχή του ξεγονιάσματος και όχι στη μέση η στο τέλος. Αυτά είχαμε να πούμε σήμερα, και εύχομαι να καθαρίσουμε όλη απο τη βαρρόα με επιτυχία και φέτος!

Διαβάστε επίσης:
Μεγάλη ανατροπή στη καταπολέμηση της βαρρόα: Οξαλικό οξύ & γλυκερίνη σε ταινίες! Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη απο 95%

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια