Widget Recent Post No.

Μέθοδος για 400 μελίσσια: Ξεχειμώνιασμα των μικρών μου με διπλοχώρισμα, ανάπτυξη κατά ύψος, Πρώιμα για παραγωγή μελιού...


Μια ανάρτηση απο την Ορεινή Μέλισσα
Πολύτιμη πατέντα στην ενότητα Χειρισμούς

Επαγγελματίας μελισσοκόμος με δυναμικότητα πάνω από 400 μελίσσια, μας λέει σήμερα έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για 100% αποτελεσματικό ξεχειμώνιασμα των μικρότερων μελισσιών, και κατακόρυφη ανάπτυξη από νωρίς την Άνοιξη. Όπως μου είπε ο Παναγιώτης απο τη Σπάρτη, με αυτό το τρόπο θα ετοιμάσει την ερχόμενη χρονιά 200 μελίσσια για το πεύκο, και θα τα κάνει τούμπανο! Πρόκειται για ένα μελισσοκόμο που έχει γεμίσει τις αποθήκες με τόνους πευκόμελο (υπήρξαν και χρονιές με 15 τόνους μέλι στα βαρέλια του)


Όπως μου είπε η μέγιστη παραγωγή μελιού "καταφέρνεται" όταν συνεννώνουμε μελίσσια, και όταν εκμεταλλευόμαστε τη γέννα 2 βασίλισσων. Στόχος μελίσσια γίγαντες, με στρατούς για γέμισμα σε μέλια! Επίσης η πατέντα που δουλεύει για μέλι, είναι το ίδιο καλή και για ξεχειμώνιασμα!!



Κυψέλες με διπλοχώρισμα!
Ο παναγιώτης με δική του τεχνική, χωρίζει μια 10άρα κυψέλη, σε 2 πεντάρες, και με φελιζόλ στο καπάκι (για να μην επικοινωνούν τα δύο μελίσσια) χωρίζει τη κυψέλη στα 2! Με αυτό το τρόπο έχει 2 μελίσσια το χειμώνα ανα κυψέλη, με καλύτερο ξεχειμώνιασμα και ζεστασιά! Ωστόσο η πρωτοπορία στην πατέντα του, είναι ότι σηκώνει πάτωμα σε αυτά τα δύο μελίσσια, βάζοντας και πάλι χώρισμα στη μέση, το οποίο χωρίζει τα δύο μελίσσια στη μέση. Πχ μια διόροφη κυψέλη, έχει δύο 10άρια μελίσσια, κατακόρυφα όμως και όχι κάθετα όπως συνήθως. Ο παναγιώτης μου είπε ότι ο λόγος που το έκανε αυτό, ήταν μια ιδέα που πήρε απο ερευνητές σε σεμινάριο, οι οποίοι ανέλυσαν, ότι το μελίσσι αναπτύσσετε πολύ καλύτερα κατακόρυφα, παρά οριζόντια!

Στη φωτογραφία φαίνετε η πατέντα του παναγιώτη, και πως τα χωρίσματα κουμπώνουν ακριβώς σε διόροφη κυψέλη...



Και εδώ η πατέντα στη πράξη...



Ο Παναγιώτη μιλά για τον τρόπο που τις δουλεύει....
Δουλεύω κυψέλες με διπλοχώρισμα. Κυψέλη η οποία έχει 5άρι απο τη μια μεριά, 5άρι απο την άλλη. Έχει χώρισμα και στο καπάκι, που έχω βάλει φελιζόλ για να μη περνάνε οι πλυθησμοί. Επίσης βάζω πάτωμα πάλι με χώρισμα, και την άνοιξη δουλεύει πολύ καλά.

Συνέβαινε να μπλοκάρει μερικές φορές το μελίσσι, έτσι ανέβαζα 2-3 γυρες μέλια επάνω, έβαζα 2-3 άδεια πλαίσια και τις γένναγε.

Για ξεχειμώνιασμα, στα μικρά μου μελισσάκια έχω δύο κυψέλες μαζί. Καλύτερη ανάπτυξη κατα ύψος και όχι κατα πλάτος. Με αυτή τη πατέντα δουλεύουν "στούκας" τα μελίσσια την άνοιξη. Το μελίσσι είναι στενό, συνέχεια γεννάει, και όταν θέλω να κάνω συνέννωση, τα ενώνω χωρίς να βάλω κάτι. Οι μέλισσες επικοινωνούν με τις μυρωδιές. Μερικές μπαίνουν σε άλλη είσοδο, οπότε δεν υπάρχει θέμα.

Με το σύστημα αυτό και το άλλο με τη διπλοβασιλεία, έτοιμάζω 200 μελίσσια για το πεύκο έτσι ώστε να φτιάξω τριόροφα. Θα ρίξω τρομερή δουλειά άνοιξη καλοκαίρι, για να μείνω με μέλια στο τέλος.











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια