Widget Recent Post No.

Μυστικό ξεχειμωνιάσματος απο επαγγελματία με 300 μελίσσια. Βάζω Διπλό φελιζόλ, και το ασημένιο με τις φυσαλίδες...



Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος....
Απο 7 πλαίσια και κάτω, βάζω διπλό φελιζόλ και απο τις δύο μεριές του μελισσιού. Έχω δεί τεράστια διαφορά, όσα μελίσσια ξεχειμώνιασαν χωρίς. Απο επάνω βάζω το ασημένιο (ανακλαστική μεμβράνη) που έχει και φυσαλίδες για μόνωση αντί για κηρόπανο. Επάνω έχει και μια μικρή τρυπούλα ώστε να βάζω την τροφή και οι μέλισσες να έχουν και μόνωση ταυτόχρονα.



Το μυστικό είναι να μην έχει υγρασια για τη νοζεμιαση

Για ένα 5άρι μελίσσι στη κουμαριά....
Το 5άρι μελίσσι αυτή τη στιγμή έχει 3 ανοιχτά μέλια. Θα βάλει και κουμαριά, θα φάει και το ζυμάρι, άρα θα πάρουν και άλλο οι κηρήθρες. Αν η νομή δουλεύει και ρίχνουν γόνους, βάζω και καμία άδεια χτισμένη όχι άσπρη, ξέρεις λίγο κοκκινωπή, για να γεννήσει η βασίλισσα. Στη κουμαριά το κάνουν αυτό. Τα μελίσσια πρέπει να είναι σφιχτά για να σφραγίσουν τα μέλια.



Θεωρώ πως η Σπάρτη έχει καλό ξεχειμώνιασμα. Με τους μισούς γόνους και τα μισά έξοδα για μετακινήσεις, συμφέρει και έχω καλύτερο αποτέλεσμα. Τι τα θές το Γενάρη και το φλεβάρη τα πατώματα στα μελίσσια, αφού τότε δε βρίσκουν να φάνε. Καλύτερα να είσαι κοντά και ας μην κάνουν τόσο γόνο. Γλιτώνεις και έξοδα για βενζίνες. Πχ στο Γυθειο που πανε αλλοι μελισσοκόμοι, και γονεύουν πολυ πιο νωρίς τα μελίσσια.



Κοίτα να δείς, εδώ στο μέρος μου έχουμε χορτονομές νωρίς την άνοιξη, έχουμε την αγριολεβάντα η αλογοθύμαρο ενα μωβ οπως το λέμε, μοιάζει με θυμάρι αλλά δεν είναι. Μετά έχουμε τα ασπρόρεικα που ανθίζουν Γενάρη Φλεβάρη, φασκομηλιές πηγαίνουμε... Αυτές ειναι πιο ευαίσθητες, πχ αν εχει αέρα στη μάνη τα φασκόμηλα είναι ευαίσθητα. Επίσης εμείς έχουμε πολλές αμυγδαλιές, αγριοαμυγδαλιές γκορτσιές, και πάμε δυνατά... Η νότια μάνη έχει πολύ αμυγδαλιά, βέβαια κάνει και κρύο.

Εμείς τώρα σφιχτά μελίσσια θέλουμε να έχουμε
Και να έχουν γίνει καλές θεραπείες

Υγεία είναι αυτό που βλέπουμε παρακάτω. Το μελίσσι να μπαίνει με προμήθειες για χειμώνα. Αυτό θα έλεγα είναι το "αποτέλεσμα του καλού ξεχειμωνιάσματος".



Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
Ο τρόπος του καλού ξεχειμωνιάσματος ειναι η μόνωση και τα σφιχτά μελίσσια. Αλλιώς θα βγούν τα μελισσάκια με όρεξη, όταν είναι ζεστά και αλλιώς παγωμένα. Εγώ ακόμα και τα μεγάλα μελίσσια τα έχω ζεστά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια