Widget Recent Post No.

Αμιτράζ για τη βαρρόα: Μέθοδος ενστάλλαξης με νερό και αποτελέσματα...


Σήμερα μιλάμε για μια μέθοδο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους μελισσοκόμους και έχει υψηλά αποτελέσματα. Το σκεύασμα που έχει δοκιμαστεί είναι το τακ τικ, το οποίο καταργήθηκε, και πλέον κυκλοφορούν σκευάσματα με ίδια δραστική ουσία και έκδοχα όπως το SCABATOX.

Μελισσοκόμος πειραματίστηκε με το τακ τικ....
Έκανα θεραπεία με ενστάλαξη tak tικ βαζοντας 1 ml τακ τικ στα 2 λίτρα νερό και 5ml ανα πλαίσιο .Μέτα από 5 ώρες μέτρησα 100+ βαρροα στο μελίσσι που έπεσαν νεκρά. Επίσης έκανα και σε ένα ενστάλαξη οξαλικό οξύ με 25γρ ανά λίτρο κ στις 5 ώρες έπεσαν 45+.


Μετά από 3 μέρες έλεγξα το μελίσσι που έκανα οξαλικό οξύ  25γρ/ λιτ και μέτρησα 100 βαρροα σε 3 μέρες. Ελέγχθηκε ο γόνος η βασίλισσα όλα καλά. Άκου τώρα το τρελό! Ξαναβάζω ζελατίνα με βαζελίνη κ ξεκινάω κανονικά την ενστάλαξη με τακ τικ. Μετά από 5 ώρες που τελείωσα ξαναπιάνω να τσεκάρω για πτώση κ μετράω 300 βαρροα στο μελίσσι το συγκεκριμένο! 

Τι κατάλαβα...
Εγώ δίνω την εξήγηση ότι αφού όπως λες κάνουμε οξαλικό οξύ κάθε 12 μέρες, μετά από 3 που πήγα και έβαλα τακ τικ υπήρχε ακόμα η επήρεια του οξαλικού οξέος και μαζί με το τακ τικ έπεσαν περισσότερες ακόμα. Στη φάση του πειράματος ξεγονιάζαν τα μελίσσια και εκτίθεται η βαρροα στο φάρμακο. Τι λες;


Βαρρόα κρυμμένη στη κοιλιά της μέλισσας. Εκεί κρύβεται, σε ξεγονιασμένη περίοδο, και γι αυτό ο μελισσοκόμος δε μπορεί να καταλάβει την προσβολή με το μάτι....

Γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος: Αν υπάρχει συνέργεια Οξαλικού και ττ. (τακ τικ) έστω και με μικρότερες δόσεις, επηρεάζει την αντίσταση της βαρρόα και σε άλλες ουσίες με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα και με λιγότερη δραστική ουσία στη συνέχεια με υψηλό αποτέλεσμα

Ενστάλαξη με τακ τικ μετά από πόσο καιρό περνούμε μέλι;
Το τακ τικ παραμένει ένα μήνα στο μέλι και τρεις μήνες στο κερί. Αυτό για τις ταινίες. Με την ενστάλαξη είναι μικρότεροι οι χρόνοι.

Δοσολογία με ενστάλλαξη
Α. 1 ml τακ τικ σε 2 λίτρα νερό έξι επαναλήψεις ανα 3 ημέρες με γόνο
Β. 5-6 ml 2 φορές ανα 5 ημέρες
Θερμοκρασίες 5-25
Ενστάλλαξη 5-6 ml σε κάθε κενό κηρήθρας. Πχ συνολικά ράντισμα για 10αρι μελίσσι 45 -55 ml

Η ενστάλαξη με το τ.τ είναι η καλύτερη μέθοδος.
Κάνει άμεση διασπορά (φλας) του φαρμάκου σε όλες τις μέλισσες.
Γίνεται σύντομη διασπορά και η ποσότητα σε κάθε μελίσσι δεν ξεπερνάει τα 4 μg.
Ο χρόνος αποδόμησης κάθε ουσίας εξαρτάται από την δοσολογία και την πυκνότητα.
Όσοι διαφωνείτε και υπερασπίζεστε τα ξυλάκια ( φάρμακο με το τσουβάλι) και σίγουρη ανθεκτικότητα βαρρόα καλά είναι να διαβάσετε φαρμακολογία.

Στις παραφυάδες μετά την γονιμοποίηση κάνουμε κανονικά και τον άλλο χρόνο τα μελίσσια είναι τετραώροφα. Καμία βλάβη στις βασίλισσες.


Μελίσσι διελυμένο, με εμφανή σημάδια ασθένειας, λόγω βαρρόα

Συμβουλή για το χειμώνα...
Όσοι κάνετε οξαλικό οξύ με ενστάλαξη σε μελίσσια χωρίς γόνο το χειμώνα, να κάνετε με τις πρώτες ζεστές μέρες του Ιανουαρίου επανάληψη με το γνωστό (τακ τικ). Η αποτελεσματικότητα του ο.ο. φαίνεται με την επανάληψη με άλλη δραστική. Μια δοκιμή πρέπει να γίνεται πάντα.

Προσοχή στην αξιολόγηση του ποσοστού βαρρόα μετά από κάθε έλεγχο ή θεραπεία. Τις εξαφανίζουν αμέσως τα μυρμήγκια. Εκτός από το αυτοκόλλητο ένας δίσκος με νερό δουλεύει κάτω από τη βάση ή στις σταθερές μπροστά στην είσοδο καλυμμένος με σίτα 3χιλ.

Στις 15 Ιανουαρίου έκανα καταπολέμηση βαρρόα με το τακ τικ μία φορά πριν σφραγίσουν τον πρώτο γόνο.
Μέχρι τώρα δεν έκανα καμία θεραπεία και στα μελίσσια ζήτημα να υπάρχουν ελάχιστες βαρρόα.
Πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάς με μηδενικό ποσοστό.
Αν το κάνουν όλοι... Επιμόλυνση μηδέν και μεγάλες παραγωγές.
Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια, όσοι αρχίζουν να παραπονιούνται νωρίς το καλοκαίρι για προβλήματα με βαρροα απλά δεν είχαν κάνει καλό καθαρισμό το χειμώνα.


Πειραματισμοί μελισσοκόμων για πιο αποτελεσματική καταπολέμηση βαρρόα...

Άλλο πείραμα μελισσοκόμου...
Δύο εφαρμογές ο.ο 15 gr σε ένα λίτρο νερό (πάντα και μόνο απιονισμενο)με ψεκασμό ανα 10 μέρες τα αποτελέσματα σε εμένα ήταν άριστα. Χωρίς γόνο μετα από 3 μέρες το τεστ έδειξε 0 βαρροα.Στα μελίσσια με γόνο ελήφθησαν 500 μέλισσες απο 5 μελίσσια και τα βαρροα που βρέθηκαν ήταν μόνο τρεις. Δηλαδή 0.6 τις εκατό προσβολή
Ενα έως δυο ψεκασμούς λοξά σε κάθε πλαίσιο ώστε να πάει όσο λιγότερο στο ανοιχτό γόνο. Είναι λιγότερο από 5 μλ ανα πλαίσιο αλλά πάει σε όλες τις μέλισσες.
Α και κάτι άλλο. Η πρώτη εφαρμογή έγινε σχεδόν με συνθήκες καύσωνα και πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα.

Σοφή συμβουλή...
Αν κάνουμε όλοι καλή καταπολέμηση βαρρόα στο τέλος του χειμώνα πριν την έναρξη του γόνου, δεν χρειάζεται καμία επέμβαση με οποιοδήποτε φάρμακο μέχρι τον Αύγουστο. Αν έχεις τώρα μεγάλα ποσοστά ή δεν έκανες σωστή δουλειά τότε ή την πήρες από άλλον. Και αυτό το τελευταίο σηκώνει πολλή συζήτηση. 

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Την θεραπεία ειναι καλυτερο να την κανουμε με γονο ή χωρίς γονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καλύτερα αποτελεσματα παντα χωρις γονο.... Η με τον λιγοτερο δυνατο γονο

      Διαγραφή
  2. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ενστάλαξη με λάδι αντί για νερό? Δεν θα είχε καλύτερη διασπορά και μεγαλύτερη διάρκεια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω κάνει θεραπεία με ταινίες ο.ο οταν τις βγάλω μπορώ να κάνω και ένα scabatox με ένα ψεκαστηρακι για καλύτερο αποτέλεσμα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!