Widget Recent Post No.

Σούπερ καταπολέμηση βαρρόα με ταινίες σε βαριά προσβεβλημένα μελίσσια: Τοποθέτηση και ένα κολπάκι



Μελίσσσια που ταλαιπωρούνται από βαρρόα δείχνουν σαν άρρωστα δεν αναπτύσσονται. δεν συλλέγουν μέλι γύρη, και φαίνονται καχεκτικά, σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο οποιοδήποτε άλλο μελίσσι. Καθώς επιθεωρώ τα μελίσσια μου το φθινόπωρο, όσα δω και έχουν λίγο γόνο αμέσως στρέφω τη προσοχή μου τι έφταιξε και συμβαίνει αυτό! Η βαρρόα είναι ύπουλη και όσα μελίσσια μείνουν αθεράπευτα οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Ρωτώντας παλιούς μελισσοκόμους για την θεραπεία της βαρρόα, η συμβουλή τους είναι μια. Μην αμελήσετε τη θεραπεία για βαρρόα το φθινόπωρο, έστω και καθυστερημένα, γιατί τα μελίσσια δεν πάνε για χειμώνα μαζί με βαρρόα.

Πρίν λίγες ημέρες συνάντησα ένα παλιό μελισσοκόμο. Τον ρώτησα λοιπόν για ένα νέο που έχει βαρρόα στα μελίσσια για να δω τι συμβουλή θα μου έδινε. Το δύσκολο στην υπόθεση αυτή είναι ότι απο τον Οκτώβριο τα μελίσσια αυξάνουν την γέννα τους και ο γόνος είναι πολύς, πράγμα που δυσκολεύει κάθε επέμβαση και χειρισμό. Τα βαρρόα κρύβονται μέσα στον γόνο και δεν τα πιάνει η δραστική ουσία. Ο παλιός μελισσοκόμος μου είπε λοιπόν, να κάνει οπωσδήποτε θεραπεία για βαρρόα, διότι οι μέλισσες που θα γεννηθούν πρέπει να είναι γερές και δυνατές χωρίς βαρρόα επάνω τους. Δεν πάει κανένας μελισσοκόμος για χειμώνα αν δε καθαρίσει τα μελίσσια απο τη βαρρόα. Μάλιστα μου είπε ότι τα καταστήματα στο τόπο μου, φτιάχνουν και αυτοσχέδιες ταινίες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος και να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα. Μόλις 25 λεπτά η μια κοστίζει, μου είπε και δίνεται και απο τα δύο καταστήματα που υπάρχουν στη πόλη.

Το μυστικό στη καταπολέμηση της βαρρόα είναι ακόμα και με ύπαρξη γόνου να βάλουμε σωστά τις ταινίες. Οι ταινίες μπαίνουν πάντα εκεί που είναι ο περισσότερος γόνος. Εκεί που βρίσκεται ο πυρήνας του μελισσιού. Για μελίσσια που έχουν ήδη μεγάλη έκταση γόνου, και πάρουμε να βάλουμε αυτοσχέδιες ταινίες, η καλυτερη αποτελεσματικότητα υπάρχει αν τις βάλουμε εκεί που υπάρχει φρέσκος χειλωμένος γόνος και ασπρίζει. Δηλαδή 1-2 μέρες πριν γίνει η σφράγηση. Τα βαρρόα μαγνιτίζονται σε αυτό το μέρος της κυψέλης, και μόλις πλησιάσουν σκοτώνονται.

Αν πάρουμε αγοραστές σφραγιστές ταινίες, τότε μπορούμε να τις τοποθετήσουμε δίπλα στο σφραγισμένο γόνο που είναι έτοιμος να εκκολαφθεί. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα κρυμμένα βαρρόα. Οι αγοραστές ταινίες έχουν ένα χημικό που επιβραδύνει την απελευθέρωση της χημικής ουσίας, αυτός είναι ο λόγος που τις αφήνουμε για πάνω απο 30 μέρες μέσα στη κυψέλη.

Μερικοί μελισσοκόμοι λένε "Όταν υπάρχει γόνος, δεν κάνουμε θεραπείες για βαρρόα, δεν έχει αποτέλεσμα ότι και αν κάνουμε". Η αλήθεια είναι πως ισχύει αυτό το πράγμα. Αλλά όταν έχουμε τόσο βαριά προσβολή, πρέπει άμεσα να δράσουμε ακόμα και αν η αποτελεσματικότητα της επέμβασης μας είναι πολύ μικρή. Έστω ένα μικρό ξελάφρωμα μπορεί αν σώσει το μελίσσι μας όσο και δεν το πιστεύει κάποιος.

Παρακάτω σας δείχνω κάποιες ταινίες που μπήκαν σε μελίσσια και έπειτα από λίγες ημέρες απαλλάχτηκαν από τη πολύ βαρρόα και έριξαν γόνο. Η επέμβαση αποδείχτηκε σωτήρια... Οι ταινίες μπήκαν μια ανα μελίσσι, ίσα ίσα να γίνει ένα μικρό ξελάφρωμα, και να αντέξουν δυνατά μέχρι τον  Δεκέμωβριο όπου και θα γίνει η οριστική θεραπεία βαρρόα για τον υπόλοιπο χρόνο...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια