Widget Recent Post No.

Προσπάθεια διάσωσης της πιο σπάνιας φυλής μέλισσας στην Ελλάδα



Ενδείξεις για πληθυσμούς της Κρητικής μέλισσας που θεωρείται εξαφανισμένη από τη δεκαετία του ΄80 εντόπισαν σε απομακρυσμένες περιοχές των Χανίων μελισσοκόμοι και χθες με τη συνδρομή της βιολόγου και ερευνήτριας του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Φανής Χατζήνα πάρθηκε γενετικό υλικό προκειμένου να εξεταστεί!

Aυτό ανακοινώθηκε στο περιθώριο της ημερίδας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η Μέλισσα” το απόγευμα της Τετάρτης.
«Δυστυχώς τη δεκαετία του ΄80 με την αθρόα επέλαση της “βαρρόα” από την Ασία η Κρητική μέλισσα εξαφανίσθηκε με αποτέλεσμα να έλθουν στην Κρήτη άλλες “ράτσες” μέλισσας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πριν από 15 ημέρες  ενημερώθηκα ότι υπάρχει κάποιος μελισσοκόμος στην Ασή Γωνιά του οποίου οι μέλισσες μοιάζουν με τις Κρητικές μέλισσες.  Ενημερώσαμε τη κ. Χατζήνα ,  πήγαμε μαζί της και πήρε δείγματα προκειμένου να γίνει γενετικός έλεγχος. Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν και αλλού όπως στον Καλλικράτη και θα πάρουμε δείγματα και από εκεί » δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης.

Η Κρητική μέλισσα (Apis mellifera adami) ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με το Κρητικό περιβάλλον. Ωστόσο μετά την εξαφάνιση της η Κρήτη γέμισε με μελισσοσμήνη που εισήχθησαν από την βόρεια Ελλάδα κυρίως.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια