Widget Recent Post No.

Από τι κινδυνεύουν οι βασίλισσες μας : Όλα τα μυστικά για να τις προστατεύσουμε!



Γνωρίζουμε ότι, ένα μελίσσι με λίγες τροφές μπορεί και να επιβιώσει, με λίγο πληθυσμό μπορεί και να τα καταφέρει, με λίγο γόνο μπορεί και να ανακάμψει, με κάποια παθογένεια μπορεί και να τη ξεπεράσει, χωρίς μάνα, όμως, είναι καταδικασμένο να αφανιστεί!

Η φύση βέβαια, έχει προικίσει τις μέλισσες με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς προκειμένου να μπορούν να δημιουργούν βασίλισσες από μόνες τους, με φυσικό τρόπο. Αυτό βέβαια, χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει... που όμως δεν υπάρχουν πάντα.


Ακόμα όμως και τότε, μπορεί να αντιδράσει ο μελισσοκόμος και να «προσφέρει» εγκαίρως, αυτός ο ίδιος, μια νέα βασίλισσα στο ορφανό μελίσσι και να το σώσει. Αλλά και αυτό δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και όλες τις χρονικές περιόδους, αφού υπάρχουν, μερικές φορές, «αντικειμενικές» δυσκολίες στην εξεύρεση μιας νέας βασίλισσας, όπως τη χειμερινή περίοδο για παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και πέρα από το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να σώσουμε ένα ορφανό μελίσσι, καλό θα είναι να γνωρίζουμε από ποιους κινδύνους απειλείται μια βασίλισσα... για να έχουμε το νου μας.

Τους πρώτους και βασικούς κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη μια βασίλισσα, είναι αυτοί που θα παραμονεύουν κατά την παρθενική της πτήση. Παρά το γεγονός πως έχει κάνει προηγουμένως κάποιες αναγνωριστικές πτήσεις, εν τούτοις δεν είναι λίγες οι φορές που κατά την επιστροφή της από την πτήση για την αναπαραγωγή της, «παραπλανάται» και μπαίνει μέσα σε κάποια άλλη κυψέλη, οπότε οι εργάτριες αυτής την περισφίγγουν μέχρι θανάτου. 

Αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης της, αντιμετωπίζει κινδύνους από τους φυσικούς της εχθρούς, όπως τα χελιδόνια και οι μελισσοφάγοι.

Όμως και μέσα στην κυψέλη της, στο ίδιο της το βασίλειο, η μάνα-βασίλισσα αντιμετωπίζει μια σειρά από κινδύνους, με πρώτο και συχνότερο τον ίδιο το μελισσοκόμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που από απροσεξία ή μεγάλη βιασύνη, οι νέοι κυρίως μελισσοκόμοι, τραυματίζουν ή και σκοτώνουν την μάνα, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την πορεία ολόκληρου του μελισσιού.

Αλλά και κάποιοι άλλοι εχθροί της κυψέλης μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας της βασίλισσας, όχι με άμεσο, μα με έμμεσο τρόπο. Αυτό συμβαίνει όταν,  για παράδειγμα, βρεθεί μέσα στη κυψέλη μια  Αχερόντια, που είναι μια πεταλούδα που έχει στο πάνω μέρος του θώρακα της ένα σχήμα που μοιάζει με νεκροκεφαλή και για το λόγο αυτό την λένε και πεταλούδα νεκροκεφαλή. 

Έχει μεγάλο μέγεθος, «τεράστιο» άνοιγμα  φτερών και όταν μπει, κατά τις νυχτερινές ώρες, μέσα στη κυψέλη, δημιουργεί θόρυβο και μεγάλη αναστάτωση, που κρατάει αρκετές ώρες.

Πολλές φορές μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα, η μάνα βασίλισσα τρομάζει και αρχίζει να τρέχει πανικόβλητη πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά, αναγκάζοντας τις εργάτριες συνοδούς της να πέσουν πάνω της για να την.. ηρεμίσουν. Αυτός όμως ο υπερβολικός ζήλος των μελισσών, για την περιφρούρηση της βασίλισσας τους, έχει κάποιες φορές σαν αποτέλεσμα την ασφυξία της και τελικά το θάνατο της.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο μπορεί να συμβεί και όταν εμείς οι μελισσοκόμοι ανοίξουμε άτσαλα, με θόρυβο και υπερβολικούς κραδασμούς την κυψέλη. Και τότε η βασίλισσα μπορεί να εμφανίσει αντιδράσεις πανικού και  να υποστεί την ίδια επικίνδυνη «φροντίδα», από τις μέλισσες συνοδούς της.

Με βάση τα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, μπορούμε να βγάλουμε κάποια γενικά συμπεράσματα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε για να προστατεύσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, τις βασίλισσες - κατά συνέπεια και αυτά τα ίδια τα μελίσσια -  από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Την άνοιξη που κόβουμε μελίσσια, δημιουργούμε παραφυάδες και γεννιούνται βασίλισσες, θα πρέπει οι κυψέλες μας να είναι τοποθετημένες σε μια απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους (τουλάχιστον δυο μέτρα δεξιά-αριστερά και άλλα δυο εμπρός-πίσω)  και να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό. 

Αν δεν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος για μια τέτοια αραιή διάταξη των κυψελών μας, λύση μπορεί να δώσει η διαφορετική τους σήμανση.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάφοντας με διαφορετικό χρώμα τις όψεις των κυψελών μας. 

Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που μας δεσμεύει, στην περίπτωση που κάνουμε χειρισμούς που χρησιμοποιούν σαν «εργαλείο» την παραπλάνηση – μέθοδος βεντάλιας του P. Prost ή Ολιστική μέθοδος του M. Δερμάτη - για την ανάπτυξη των σμηνών, προτείνουμε να κόψετε μικρά κομμάτια κόντρα πλακέ ή νοβοπάν, διαφόρων σχημάτων – κυκλικά, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, ρομβοειδή, αστεροειδή   κλπ - και να τα βάψετε σε διάφορα χρώματα. 

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μεγάλο συνδυασμό διαφορετικών σημάνσεων,  που αν τα στερεώσετε πάνω από την είσοδο της κυψέλης, θα έχετε εξαλείψει σχεδόν εντελώς το φαινόμενο της παραπλάνησης.  Τα σήματα αυτά μπορείτε να τα τοποθετείτε και να τα αφαιρείτε, όποτε εσείς το κρίνεται σκόπιμο, ανάλογα με την εποχή και τους χειρισμούς που κάνετε.

Τέλος, η ψυχραιμία, η ηρεμία και η προσοχή, από μέρους μας, κατά τις επιθεωρήσεις, είναι κάτι που θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ελαχιστοποίηση ατυχημάτων και αιφνίδιου θανάτου μιας βασίλισσας, από δική μας υπαιτιότητα.

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια