Widget Recent Post No.

Μελίσσια πνιγμένα στα χόρτα: Πως καθαρίζουμε τις κυψέλες μας!



Ένα φαινόμενο που παρατηρείτε σε μερικούς "αργόσχολους" μελισσοκόμους είναι τα χόρτα μπροστά στις εισόδους των κυψελών. Δεν θα ήθελα να τους χαρακτηρίσω κάπως αλλιώς διότι πιστεύω ότι μπορεί να συντρέχουν και άλλοι λόγοι (λόγοι υγείας) για να παρατήσει κάποιος έτσι τα μελίσσια του.

Μελίσσια που είναι κολλημένα με τόση βλάστηση γύρω γύρω πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι παραγωγικά, οι μέλισσες υποβάλλονται σε μια πολύ σκληρή δοκιμασία κάνοντας πραγματικά αγώνα κάθε φορά που θέλουν να μπουν η να βγουν από τη κυψέλη.


Για να διαπεράσει μια εργάτρια όλον αυτόν τον σωρό με τα χόρτα πρέπει να περπατήσει αρκετή ώρα πόσο μάλλον αν είναι και φορτωμένη με νέκταρ η γύρη. Φανταστείτε κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι σας να πρέπει να διασχίσετε ένα πυκνό δάσος και να έχετε και να έχετε και τη πλάτη σας φορτωμένη!

Όταν βλέπω μελίσσια σε τέτοια κατάσταση στεναχωριέμαι πάρα πολύ τόσο για το μελισσοκόμο που εγκατέλειψε έτσι τα μελίσσια του αλλά πολύ περισσότερο για τις εργατικές μελισσούλες που ταλαιπωρούνται τόσο σκληρά για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να καθαρίζει τα χόρτα από τις κυψέλες του τακτικά και να αφήνει την σανίδα πτήσης πεντακάθαρη! Μόνο έτσι οι μέλισσες θα μπορέσουν να δουλέψουν σωστά. Υπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσει κάποιος τις κυψέλες του από τα ψηλό χορτάρι.

Ο πρώτος είναι με χλοοκοπτικό όπου θα χρειαστεί και στολή προστασίας μιας και οι μέλισσες θα αγριέψουν πάρα πολύ! Πρίν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση με χλοοκοπτικό καπνίζουμε καλά τις εισόδους των κυψελών.

Ο δεύτερος τρόπος που εφαρμόζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι (μην βλέπετε που ντρέπονται να το πούν) είναι με φάρμακο, ράντισμα πάνω στα χόρτα! Όπως υποστηρίζουν τα μελίσσια δεν παθαίνουν τίποτα κακό και τα χόρτα ξεραίνονται πολύ γρήγορα. Εγώ σας συμβουλεύω να μην το δοκιμάσετε ποτέ αυτόν τον τρόπο. Μην ξεχνάτε πόσες χιλιάδες μέλισσες χάνονται εξαιτίας αυτών των φυτοφαρμάκων. Ας δείξουμε έστω και λίγο μια συμπόνια για όλες αυτές τις μέλισσες που έχουν πεθάνει εξαιτίας τους.

Όπως και να χει ο κάθε μελισσοκόμος έχει τις δικές του απόψεις, και εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα να τον κατακρίνω. Εύχομαι μόνο να μην ξανά δώ μελίσσια σε τέτοια κατάσταση. Είναι κρίμα από το θεό!





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Από όταν μάθαμε ότι το ζιζανιοκτόνο φάρμακο ανιχνεύεται στο μέλι, έστω και κάτω από τα επιτρεπτά όρια, σταματήσαμε να ραντίζουμε τα χόρτα. Τα κόβουμε τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο με χορτοκοπτικό μηχάνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!