Widget Recent Post No.

Δύο χειρισμοί για να κρατήσουμε δυνατά μελίσσια


Ο τόπος επάνω στα έλατα ερήμωσε και δεν έχει μείνει ούτε ένας μελισσοκόμος. Κάθε χρονιά άλλωστε το ίδιο συμβαίνει. Πολλά μελίσσια στο βουνό αλλά και στον κάμπο έχουν ξεμείνει τόσο από γύρη όσο και από μέλι. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό αν επιθυμούμε να κρατήσουμε δυνατά τα μελίσσια για το πεύκο! Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αυτή τη περίοδο ενισχύουν τα μελίσσια τους με φρέσκια γύρη, αλλά και γυρεόπιτα. Όλοι με ρωτάτε πως μπορείτε να δώσετε φρέσκια γύρη στα μελίσσια σας. Ο τρόπος είναι απλός. Παίρνουμε ένα πιατάκι όπως αυτό της τροφοδοσίας, ρίχνουμε λίγες κουταλιές πχ 3-4 ανάλογα με την δυναμικότητα του μελισσιού, και το τοποθετούμε ακριβώς επάνω απο τις κηρήθρες. Οι μέλισσες το βρίσκουν και το καταναλώνουν.


Πρώτος χειρισμός λοιπόν αυτή τη περίοδο είναι να μην λιγοστέψουν οι γόνοι. Δηλαδή προσπαθούμε ενισχύοντας με πρωτείνες να αυξήσουν τους γόνους. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι όσα πλαίσια γόνου έχει ένα μελίσσι πρίν το πεύκο, αργότερα θα γίνουν μέλι. Και είναι απόλυτα σωστό μιας και ο νέος πλυθησμός είναι που θα κάνει όλο το σημαντικό έργο! Επίσης όσα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους και μπόλικο πλυθησμό μπορούν να κοπούν σε παραφυάδες. Για παράδειγμα ένα καλό 20άρι μελίσσι γίνεται άνετα δύο καλά δεκάρια, με όλη την περίοδο μπροστά τους για να μεγαλώσουν και να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια.

Αυτό που παρατηρείτε μερικές χρονιές αυτή τη ξερική περίοδο, είναι το στέγνωμα και απο μέλι. Ένα μελίσσι που έχει ξεμείνει απο μέλι το καταλαβαίνουμε εύκολα. Αν πάρουμε ένα πλαίσιο γόνου στα χέρια μας και δούμε ότι γύρω απο το γόνο κυκλικά είναι τελείως άδειο, πάει να πεί ότι το μελίσσι μας δεν έχει τροφή για τον γόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση ένας έμπειρος μελισσοκόμος δίνει μικροποσότητες ζυμαριού, δηλαδή πχ ένα κομμάτι 250 γραμμάρια, προκειμένου να συνεχίσει το μελίσσι να ταίζει τον γόνο, και να κρατηθεί δυνατό. Δίνουμε μικρή ποσότητα γιατί δεν θέλουμε να αποθηκευτεί καθόλου η ζάχαρη, εφόσον αργότερα έρχεται περίοδος τρύγου!

Πολλοί μελισσοκόμοι προσπαθούν να διατηρήσουν δυνατά τα μελίσσια τους, βασιζόμενοι στην ανθοφορία του ρεικιού η οποία συμπίπτει και με το πεύκο πολλές φορές ιδιαίτερα στα νησιά πχ η Λευκάδα. Παράγεται ένα εξαιρετικό μέλι με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Συνεπώς αν θέλουμε να έχουμε καλή παραγωγή πρέπει να φροντίσουμε τα μελίσσια να έχουν και μέλι αλλά και γύρη.

Συνήθως ένας μελισσοκόμος που έχει προνοήσει από την Άνοιξη, όσα μελίσσια μπλοκαρίστηκαν με γύρη στη γονοφωλιά βγάζουν το Καλοκαίρι με ιδιαίτερη επιτυχία χωρίς να τους τελειώσει η γύρη. Δηλαδή απο μια πλευρά το μπλοκάρισμα με τη γύρη την Άνοιξη έχει και τη καλή του πλευρά, εφόσον επαρκεί για να κρατηθούν γόνοι μέχρι και το Καλοκαίρι!

Ένας επιπλέον σημαντικός χειρισμός είναι η επέμβαση για τη βαρρόα. Όσοι μελισσοκόμοι σκοπεύουν να κάνουν και άλλους τρύγους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφαρμόσουν θεραπεία για βαρρόα. Ούτε καν με κάτι βιολογικό όπως είναι η θυμόλη η το οξαλικό οξύ. Αν η προσβολή απο βαρρόα είναι τόσο μεγάλη και πρέπει να επέμβουμε, τότε ας ξεχάσουμε τα μέλια. Ειδικά θεραπείες όπως είναι οι ταινίες και άλλα σκευάσματα κάνουν πολλούς μήνες για να διασπαστούν πλήρως. Δεν πρέπει να υποβιβάζουμε την ποιότητα του μελιού μας για κανένα λόγο!

Τέλος να σας πω έναν πολύ εύκολο τρόπο για να διατηρήσετε μεγάλα μελίσσια τόσο για βασιλοτροφία όσο και για μέλι μέσα στο Καλοκαίρι. Πάρτε μερικούς γόνους 2 για παράδειγμα απο μερικά μελίσσια και δώστε τους σε αυτά τα μελίσσια που θέλετε να τρυγήσετε αργότερα. Τα δυνατά μελίσσια και λίγο να δώσει μια ανθοφορία μπορούν να τα πάνε εξαιρετικά και να βγάλουν αρκετό μελάκι! Και ένα τελευταίο μυστικό. Αν θέλετε να παίρνετε μέλι απο τα μελίσσια σας, πάντα, απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, απο την "μάζα" των μελισσοκόμων. Όσο πιο απομακρυσμένα βρίσκονται απο άλλα μελίσσια τα μελίσσια σας τόσο καλύτερα θα πάνε...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια