Widget Recent Post No.

Καλοκαιρινοί χειρισμοί: Καταπολέμηση βαρρόα και για νοζεμίαση μαζί...



Φίλες και φίλοι θέλω σήμερα να κάνω μια πολύ σημαντική ανάρτηση, όσον αφορά τη καταπολέμηση της βαρρόα και της νοζεμίασης, 2 απο τις ασθένειες που υποτιμάμε αυτή τη περίοδο. Βρισκόμαστε στη περίοδο του Καλοκαιριού, μια περίοδο που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν κάνουν τίποτα για καταπολέμηση. Όχι επειδή "βαριούνται" αλλά επειδή νομίζουν ότι δεν χρειάζεται. Φυσικά παίζει τεράστιο ρόλο τι βλέπουμε στα μελίσσια, για το πως θα κινηθούμε. Πχ αν ένας μελισσοκόμος είναι σίγουρος πως το χειμώνα έκανε πολύ καλή καταπολέμηση βαρρόα, τότε μπορεί να κάνει τη θεραπεία της βαρρόα τον Αύγουστο. Αντίθετα αν κάποιος έχει για οποιαδήποτε λόγο αμφιβολίες, η δει κάτι στα μελίσσια πρέπει να το κάνει τώρα...

Γενικά η βαρρόα να ξέρετε χτυπάει τα μελίσσια μας ως εξής...
Το Χειμώνα που κάνουμε τη θεραπεία ξεκινάει απο λίγα άτομα. Σιγά σιγά με τον πρώτο γόνου της μέλισσας αρχίζουν να αναπαράγονται. Τα 2 θα γίνουν 4. Τα 4, 8 και καθώς περνάνε οι μήνες θα γίνονται όλο και περισσότερα... Καθώς φτάνουμε στο Καλοκαίρι μετά απο τόσες γεννιές μελισσών, οι βαρρόες πλέον ειναι παρα πολλές. Και επειδή ο γόνος της μέλισσας το Καλοκαίρι αρχίζει να ελαττώνετε, η βαρρόα ανεβαίνει επάνω στις μέλισσες και θερίζει τα μελίσσια. Και ξέρετε αδύναμη μέλισσα = Νοζεμίαση. Οπότε φτάνουμε το φθινόπωρο να μας χτυπά η βαρρόα και η νοζεμίαση μαζί.

Αν δεν είχα χάσει μελίσσια το χειμώνα απο αυτό το λόγο, δεν θα σας το τόνιζα τόσο μα τόσο πολύ. Είχα αμελίσει παλαιότερα να κάνω έγκαιρα τις θεραπείες το φθινόπωρο, και το αποτέλεσμα ήταν απώλειες το χειμώνα, οι οποίες μάλιστα κορυφώθηκαν τον Νοέμβριο. Να ξέρετε αν κρατήσετε απο τωρα υγιή τα μελίσσια σας, θα εντυπωσιαστείτε απο την ανάπτυξη τους το φθινόπωρο, και τό πόσο μεγάλους πλυθησμούς μπορούν να κρατήσουν το χειμώνα.

Όμως να μην πολυλογούμε... Πως γίνονται αυτές οι θεραπείες;

Για την βαρρόα...
Η ιδανικότερη λύση είναι ταινίες! 2 ανα 5-6 πλαισια πλυθησμου. Θέλουμε να γινει ενα καλό ξελάφρωμα περίπου 70% έτσι ωστε να παραμείνουν υγιή τα μελισσια. Χαμηλή βαρρόα, μέλισσες που ζούν περισσότερο, και δυνατότερες μέλισσες αντέχουν τη νοζεμίαση. Τι ταινίες θα βάλετε; Μπορείτε ταινίες οξαλικού οξέος, ταινίες με δραστική ουσία φλουμεθρίνη, ή αμιτραζ. Οτιδήποτε απο αυτά που σας λεω θα έχουν αρκετα καλα αποτελέσματα αυτή τη περίοδο...

Για την νοζεμίαση...
Οι επιστήμονες μας λένε ότι το Καλοκαίρι η νοζεμίαση αναζοπυρώνεται. Δηλαδή έχουμε κρούσματα παρόλη την έλλειψη υγρασίας. Εμείς θεραπεύοντας τη βαρρόα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το δευτερο ομως και πλέον αποτελεσματικότερο είναι να ταίσουμε τροφές που περιέχουν θυμόλη ή να δώσουμε νοζεβίτ στο σιρόπι. Η δοσολογία που μπορούμε να δώσουμε με πολύ καλά αποτελέσματα είναι 2.5 ml νοζεβίτ ανα κιλό σιροπιού, ανα μελίσσι. Αργότερα το φθινόπωρο μπορούμε να επαναλάβουμε τη θεραπεία, και αν θέλουμε ξανα κάνουμε και για τη βαρρόα άλλη μια φορά... Έτσι θα κρατήσουμε τα πιο δυνατά μελίσσια.

Δείτε και ένα βιντεάκι που αναφέρονται όλα αναλυτικά...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια