Widget Recent Post No.

Ένα περίεργο φαινόμενο στον ανοιχτό γόνο που λίγοι μελισσοκόμοι προσέχουν



Ένα φαινόμενο που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν προσέχουν, και πιστέψτε με είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα κρίνω σκόπιμο να σας δείξω με φωτογραφίες αναλυτικά αυτό που συμβαίνει στον ανοιχτό γόνο, και πιο συγκεκριμένα στα μικρά σκουληκάκια - προνύμφες 1-3 ημερών. Ξέρετε ανάλογα με τη ποιότητα της διατροφής της προνύμφης, ζούν αναλόγως και οι μέλισσες. Μια μέλισσα μπορεί να ζήσει 1 μήνα αλλά και 6 μήνες! Δηλαδή μια προνύμφη που τράφηκε με ζάχαρη ζεί λιγότερο! Φυσικά παίζει σημαντικόταρο ρόλο και η εποχή γέννησης πχ το χειμώνα που δεν εργάζονται ζουν το τριπλάσιο χρόνο. Και η διατροφή βασίζεται σε δύο πράγματα. Σε δύο βασικές κατηγορίες που θα εξηγήσουμε αμέσως μετά!

Το πρώτο είναι η ανθοφορία. Το ποιοτικό νέκταρ σε συνδιασμό με τη πλούσια γύρη ερεθίζουν τους αδένες των μελισσών και παράγουν βασιλικό πολτό. Παράγουν ποιοτικό βασιλικό πολτό εφόσον τρέφονται με πλήρη τροφή. Όσες περισσότερες οι ανθοφορίες τα λουλούδια, δηλαδή όσο πιο σωστά τρέφονται οι μέλισσες τόσο περισσότερο πολτό εκκρίνουν. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα! Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το κάθε μελίσσι, δηλαδή η κάθε φυλή μέλισσα παράγει διαφορετικής ποιότητα και ποσότητα βασιλικό πολτό. Για παράδειγμα αν βάλουμε μια προνύμφη Ιταλικής φυλής, και ανατραφεί απο μελίσσι buckfast η μέλισσα που θα προκύψει δεν θα είναι Ιταλική αλλά διαφορετική, λόγω της διαφορετικής ανατροφής!

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν το δεύτερο κομμάτι είναι η φυλή. Στην Κίνα οι μελισσοκόμοι μετά από τεράστια πολύχρονη δουλειά έχουν στρέψει τις φυλές τους στην εντατική παραγωγή βασιλικού πολτού. Δηλαδή έχουν επικεντρώσει τα χαρακτηριστικά της μέλισσας τους στον βασιλικό πολτό.

Λέγοντας τα παραπάνω θέλω να καταλήξω σε κάτι πολύ απλό! Στο μελισσοκομείο μας έχουμε μερικά μελίσσια που παράγουν περισσότερο βασιλικό πολτό, παράγουν πιο δυνατές και πιο υγιείης μέλισσες, και αυτό φαίνεται και όταν είναι μικρά, δηλαδή παραφυάδες με λίγο πλυθησμό. Καθώς επιθεωρούσα τα μελίσσια πέτυχα ένα μελίσσι με μπόλικο βασιλικό πολτό σε κάθε προνύμφη που δεν είναι συνηθησμένο. Έτυχε να έχω τη camera μαζί μου και φρόντισα να βγάλω αναλυτικά φωτογραφίες να το δείξω και σε εσάς.

Το μύνημα της σημερινής ανάρτησης λοιπόν, είναι να σημειώνουμε αυτά τα μελίσσια, και να βλέπουμε την γενικότερη πορεία τους η οποία αν είναι εξίσου καλή, να τα διαλέξουμε για βασιλοτροφία και παραγωγή βασιλικού πολτού.

Βλέπουμε ένα πλαίσιο με γόνο. Υπο αυτή τη γωνία δεν φαίνονται οι προνύμφες που κολυμπάνε στο βασιλικό πολτό. Για να το γυρίσουμε κάθετα στη κάμερα...
Εδώ βλέπουμε σκουληκάκια 1 ημέρας που έχουν πλυμμηρήσει πραγματικά απο βασιλικό πολτό. Την χαίρεσαι να την βλέπεις αυτή την εικόνα. Είναι ο λεγόμενος χυλωμένος γόνος! Άσπρος Άσπρος σα το χιόνι. Προνύμφες που τρέφονται με πλούσιο βασιλικό πολτό γίνονται πιο δυνατές μέλισσες!!!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια