Widget Recent Post No.

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ - ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣΣτείλτε αυτή την ανάρτηση παντού, μπας και σταματήσει αυτή η  καταστροφή που ζούμε όλοι οι μελισσοκόμοι. Ισχυρά δηλητήρια πάνω στις καλλιέργειες δηλητηριάζουν τα ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ. Ραντίσματα πέρα από κάθε επιτρεπόμενο όριο σκοτώνουν τον ΚΟΠΟ ΜΑΣ. Οι αγρότες έχουν διαλέξει ένα δρόμο που δεν έχει πίσω γυρισμό. Αν χαθεί η ΜΕΛΙΣΣΑ , ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!

Η μεγαλύτερη αξία της μέλισσας εντοπίζεται στην προσφορά της στην επικονίαση των φυτών, δηλαδή στη μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου, με αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την καρπόδεση και τελικά την παραγωγή φρούτων και καρπών αλλά και την διασφάλιση της αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70-75% του συνόλου των καλλιεργειών.

Το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση, σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, είναι κατά 60-143 φορές μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των προϊόντων της.

Εκτός όμως από τα καλλιεργούμενα είδη, η μέλισσα επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος και η προσφορά της στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατο να εκφραστεί σε οικονομικό όφελος.

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις των μελισσών από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα).

Οι μέλισσες δηλητηριάζονται είτε:

- με την άμεση επαφή τους με το φυτοφάρμακο μετά την εφαρμογή του στις καλλιέργειες ή την άγρια βλάστηση ή

- με την συλλογή μολυσμένης γύρης ή νέκταρος ή νερού.

Αποτέλεσμα της δηλητηρίασης των μελισσών από φυτοφάρμακα είναι είτε ο άμεσος θάνατός τους είτε η μακροπρόθεσμη μειωμένη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού της, με αποτέλεσμα να μην επιτελούν το έργο τους.

Ζητάμε την ευαισθητοποίηση των καλλιεργητών:

1) στην ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και οι προφυλάξεις που αναφέρονται στην ετικέτα τους, μεταξύ των οποίων και οι προφυλάξεις για την προστασία των μελισσών (αν απαιτούνται),

2) στην εφαρμογή των ψεκασμών σε ώρες μειωμένης δραστηριότητας των μελισσών (απόγευμα),

3) στους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων (κόψιμο),

4) στην αποφυγή ψεκασμών κατά την διάρκεια της ανθοφορίας,

5) στην ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής για επικείμενο ψεκασμό. 

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

 1. Ψοφιες μέλισσες, λιγότερο μέλι, λιγότερο κέρδος! Αυτό μας λέει με λίγα λόγια το άρθρο. Απλώς είναι τυλιγμένο με σαντιγί οικολογίας...να πω και γω το παράπονο μου, όπως εκφραζετε και σεις οι μελισσοκόμοι..Όταν πουλάτε το μέλι 10 και 13€ το κιλό, χωρίς απόδειξη, κλέβοντας το κράτος, είναι καλά;;;κανένας μα κανένας παραγωγός μελιού δεν μου πούλησε μέλι, ΜΕ απόδειξη! Κατά τα άλλα, να πάω να κόψω τα χόρτα από τα 5 στρέμματα που έχω,με τα χέρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, εγώ αυτό κάνω, δηλητήριο για την ευκολία μου δεν χρησιμοποίησα ποτέ.

   Διαγραφή
  2. Τασάρα τι πίνεις και δεν μας δίνεις; Χορτοκοπτικό χρειάζεται και αν δεν έχεις πληρώνεις εναν άνθρωπο και το κάνει.Κια συγγνώμη στα 5 στρέμματα σου φυτεύεις; Αν φυτεύεις και τα τρώς καλά κάνεις (αν και οι γειτόνοι σου είναι αμφίβολο αν συμφωνούν). Αν τα πουλάς ποτίζεις τους αθρώπους δηλητήρια και άς κόβεις αποδείξεις. ΥΓ. Να έχουμε να λέμε γιατί απο αυτα που γραφεις καταλαβαίνω ότι δεν έχεις καμμία σχέση με γεωργία.

   Διαγραφή
 2. Τασάρα... θέλω απλά να σε ενημερώνω πως τώρα μιλάει το Εγω σου και όχι ο πραγματικός εαυτός σου. Τα πράγματα είναι σοβαρά και εσύ ασχολείσαι με το αν οι μελισσοκόμοι που σου πούλησαν μέλι, έκοψαν αποδείξεις. Λες και σου το δίναν με το ζόρι. Για να εξυπηρετήσουν ένα κράτος που κλέβει τους πάντες, ακόμα και εσένα. Με τέτοια μυαλά δεν θα έχει σημασία αν θα σου κόβουν αποδείξεις στο μέλλον γιατί ούτε μέλι θα βρίσκεις, ούτε τις φυτείες σου θα έχεις. Θα παρακαλάς να είχες δει τα πράγματα διαφορετικά και ας έκοβες τα χόρτα σου με τα δυό σου τα χεράκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν αφανιστούν οι μέλισσες θα αφανιστεί σταδιακά και κάθε βλάστηση πάνω στον πλανήτη και ναι δεν θα χρειάζεται ούτε καν δηλητήριο για τα αγριόχορτα ούτε ξεχόρτιασμα τα χωράφια αλλά δεν θα τρως ούτε φρούτα ούτε λαχανικά και αν αφανιστούν και τα δάση.... τότε ψάξε σπίτι στο διάστημα Τασάρα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. με τέτοια μυαλά φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα,μια δρασκελιά πριν το γκρεμό,δυστυχώς είμαστε πολύ μακρυά από την πραγματικότητα και όχι μονάχα σε αυτό το θέμα αλλά παντού 1111

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!