Widget Recent Post No.

Ένας μεγάλος κίνδυνος για τις παραφυάδες και τις νέες βασίλισσες...



Ένας μεγάλος κίνδυνος εγκυμονεί αυτή τη περίοδο για τα μελίσσια μας. Όλοι κόβουμε παραφυάδες και καθώς περιμένουμε να ελέγξουμε αν γεννάνε και αν γονιμοποιήθηκαν σωστά, αυτές απλώς δεν υπάρχουν. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Θα σας το εξηγήσω. Μια βασίλισσα μένει για ολόκληρη τη ζωή της μέσα στη κυψέλη. Η μόνη στιγμή που είναι ευάλωτη και πετά μοναχή της στον αέρα είναι όταν πρέπει να ζευγαρώσει, η λεγόμενη γαμήλια πτήση. Η βασίλισσα μετά απο 5 ημέρες απο την εκκόλαψη της θα πετάξει σε μια απόσταση από τη κυψέλη, σε συγκεκριμένο ύψος - ανάλογα με την εποχή - και σε συγκεκριμένο μέρος το οποίο παραμένει σταθερό ανά τους αιώνες. Το πως συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστο!

Η στιγμή που η βασίλισσα εγκαταλείπει τη κυψέλη, είναι και η μοναδική που η ζωή της τίθεται σε τέτοιο σοβαρό κίνδυνο. Εφόσον πάντα έχει στη διάθεσή της ένα ολόκληρο στράτευμα να την προστατέψει. Τώρα βρίσκεται στον αέρα, είναι μόνη της, και όλα τα εντομοφάγα πτηνά την βλέπουν σαν ένα ζουμερό μεζέ όλο πρωτείνες. Η βασίλισσα αποτελεί εκλεκτό μεζέ για τα εντομοφάγα πουλιά, όπως επίσης και οι κηφήνες που είναι ένα καλός αντιπαρισπασμός για να γλιτώσει η βασίλισσα απο τους εχθρούς της.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν τα πουλιά αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Τα πουλιά όμως υπάρχουν πάντα στη φύση. Γιατί αυτή η εποχή είναι η πιο επικίνδυνη; Μα φυσικά γιατί τα πουλιά τώρα έχουν χτίσει τις φωλιές τους, έχουν εκκολαφτεί τα πτηνά τους, και πρέπει να τρώνε καθημερινά πολλά έντομα. Εντομοφάγα πουλιά που τρέφονται ειδικά με μέλισσες είναι μόνο οι μελισσοφάγοι, οι οποίοι είναι απλοί επισκέπτες στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν πολύ έντονο πρόβλημα. Άλλα πουλιά που τρέφονται με μέλισσες είναι τα χελιδόνια! Και όχι τόσο τα κοινά χελιδόνια που βλέπουμε στις πόλεις αλλά τα "σταβλοχελίδονα" που όπως έχουμε δεί σε πολλές φωτογραφίες τρώνε αποδεδειγμένα τις μέλισσες.

Μελισσοφάφος. Ένα πτηνό σχεδιασμένο για να τρώει μέλισσες. Έχει μακρύ ράμφος για να αφαιρεί το κεντρί της μέλισσας. Τρώει πολλές εργάτριες κηφήνες και βασίλισσες. Είναι μεταναστευτικό πτηνό. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουν νησιά όπως η Ρόδος η Κρήτη αλλά και η πελοπόνησσος

Απο την εμπειρία έχω παρατηρήσει οτι τα χελιδόνια δημιουργούν πρόβλημα μετά τον Μάιο - Ιούνιο - Ιούλιο, και στη συνέχεια τον σεπτέμβριο που προετοιμάζονται για να μεταναστέυσουν και πρέπει να φτιάξουν λίπος για το ταξίδι. Ένας μελισσοκόμος μου έλεγε για μια χρονιά που δεν ξανα έζησε στο παρελθόν. Τα μελίσσια δεν πετούσαν καθόλου, και τα μεταναστευτικά σμήνη των χελιδονιών θέριζαν ότι μέλισσα πετούσε στον αέρα. Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε αυτά τα σμήνη πάνω απο το μελισσοκομείο σας.

Για να μην λέω πολλά, το αποτέλεσμα είναι ότι εμείς οι μελισσοκόμοι χάνουμε τις βασίλισσες, και βγαίνουν πολλές οι "τζούφιες" παραφυάδες. Δηλαδή ενώ τον Μάρτιο Απρίλιο έχουμε επιτυχία 10 στα 10 η 9 στα 10, καθώς τα πουλιά φτιάχνουν φωλιές έχουμε επιτυχία 7 στα 10 περίπου, μπορεί και χαμηλότερη αν έχουμε έντονο πρόβλημα με πουλιά.

Λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Χελιδόνια και πουλιά υπάρχουν παντού. Δεν μπορούμε ούτε να τα εξαφανήσουμε, αλλά ούτε και να τα προσπεράσουμε χωρίς να προστατέψουμε τις μέλισσες μας. Αν κάποιος δεν θέλει να βλέπει βασίλισσες να χάνονται τζάμπα μπορεί γνωρίζοντας το πρόβλημα να κόβει παραφυάδες τους μήνες της Άνοιξης που τα χελιδόνια δεν τρώνε με τέτοια μανία έντομα. Και με αυτό το τρόπο οι παραφυάδες έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.

Χελιδόνι φέρνει τροφή για τα μικρά του. Δεν ξέρω αν ξεχωρίζετε το έντομο που έχει στο στόμα του αλλά αν κρίνω απο το μέγεθος μια χαρά καταφέρνει και τις βασίλισσες που πετάνε απροστάτευτες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια