Widget Recent Post No.

Υπάρχει και πιο εύκολος να σώσουμε το αρρενοτόκο μελίσσι


Υπάρχει και πιο εύκολος για να δώσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσες σε αρρενοτόκο μελίσσι. (δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την κυψέλη, ούτε να ετοιμάσουμε κάποια άλλη που θα βάλουμε στην θέση της) τρόπος που δουλεύει 100%.
1. Αφαιρούμε όλα τα πλαίσια από την κυψέλη τινάζοντας τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Τα πλαίσια με τον κηφηνογόνο τα βάζουμε στην κατάψυξη και τα δίνουμε αργότερα σε πολύ δυνατά μελίσσια, ή τα καταστρέφουμε, δεν βρίσκω το λόγο να επιβαρύνω με βαρρόα τα άλλα μου μελίσσια με αντάλλαγμα κηφήνες... Τα πλαίσια με μέλι-γύρη τα βάζουμε σε άλλο μελίσσι και θα τα επιστρέψουμε στο πρώην αρρενοτόκο αργότερα.

2. Τοποθετούμε 2 πλαίσια με φύλλο, άχτιστα (σημαντικό να είναι άχτιστα, αλλιώς οι ψευδομάνες εργάτριες θα συνεχίσουν το έργο τους...)

3. Πάνω στα πλαίσια βάζουμε την μάνα με κλουβάκι και σπάμε το πορτάκι κατευθείαν, δεν χρειάζεται να περιμένουμε...

4. Δεν τροφοδοτούμε! Καλά διαβάσατε, ΔΕΝ τροφοδοτούμε αμέσως, δεν θέλουμε οι μέλισσες να χτίσουν τα φύλλα γρήγορα (βλέπε 2).

5. Δεν ενοχλούμε για μια εβδομάδα.

Έτοιμο!
Αν θέλουμε να είμαστε άριστοι, τότε αφού έχει γίνει αποδοχή, τροφοδοτούμε (προαιρετικό) και επιστρέφουμε τα πλαίσια με μέλι-γύρη που πήραμε από το μελίσσι αρχικά. αν θέλουμε προσθέτουμε και άδειες χτισμένες κερήθρες, ή και 1 πλαίσιο γόνο ανοιχτό, όσο πιο νέας ηλικία γίνεται, αν βρούμε γόνο ηλικίας κάτω των 7 ημερών (από αυγό, να μην έχει μπει το βαρρόα μέσα) τόσο το καλύτερο, το μελίσσι προφανώς να έχει τροφές αλλά και τον απαραίτητο πληθυσμό να φροντίσει το γόνο...
Δεν χάνουμε την ευκαιρία, πριν ο γόνος της νέας μάνας φτάσει τις 7 ημέρες να κάνουμε μια θεραπεία για βαρρόα με κάποιο οργανικό οξύ. Προσωπικά πάντα κάνω θεραπεία με οξαλικό όταν ελέγχω τις νέες μου παραφυάδες για γονιμοποίηση της νέας μάνας, τότε που αν κόψουμε με μόνο σφραγισμένο γόνο θα βρούμε μόνο αυγά (ή γόνο 5-6 ημερών) και το βαρρόα όλο πάνω στις μέλισσες. Δεν έχω χάσει ποτέ καμία νέα μάνα και οι παραφυάδες αυτές με σχεδόν μηδενικό φορτίο βαρρόα ξεκινάνε με τις καλύτερες προυποθέσεις.
Αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια