Widget Recent Post No.

Δείτε ένα διώροφο μελίσσι που όρμησε επάνω στο μελισσοκόμο: Τι φταίει και είναι τόσο επιθετικό (video)



Δείτε ένα μελίσσι που όρμησε επάνω στο μελισσοκόμο. Τι θα συνέβαινε άραγε αν δεν φορούσε μάσκα; Πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο στα μελίσσια; Και ποιοί παράγοντες μπορούν να τα κάνουν τόσο επιθετικά; Η αλήθεια είναι ότι παίζουν πολλά ρόλο με κυριότερο παράγοντα την γεννετική προδιάθεση, ενώ λιγότερο ρόλο παίζουν, η ήπια δηλητηρίαση με φυτοφάρμακα, οι χειρισμοί του μελισσοκόμοι τα σκούρα ρούχα και γενικά όλες οι δικές μας κινήσεις.

Εκτός όμως των παραπάνω υπάρχει μια λεπτομέρεια που παραβλέπουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Αλήθεια δεν έχετε παρατηρήσει ότι τα μεγάλα μελίσσια είναι τα πιο επιθετικά; Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μεγαλώνουν και γίνονται τόσο επιθετικά; Μήπως καθώς μεγαλώνουν τα μελίσσια, αποκτούν περισσότερη σιγουριά και μας επιτίθονται; Θα σας εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως γνωρίζουμε η κάθε μέλισσα έχει μια αρμοδιότητα μέσα στη κυψέλη. Οι μέλισσες που έχουν αυξημένη επιθετικότητα και είναι πολύ καχύποπτες είναι οι ενήλικες μέλισσες δηλαδή οι συλλέκτριες. Όταν ένα μελίσσι έχει λίγο πλυθησμό έχει πολλές παραμάνες μέλισσες (αυτές που φροντίζουν τον γόνο, και τη βασίλισσα) και λίγες συλλέκτριες. Αντιθέτως όταν ένα μελίσσι έχει 20 και 30 πλαίσια πλυθησμό οι συλλέκτριες αυξάνονται πάρα πολύ. Αυτό έχει ως συνέπεια το μελίσσι να είναι επιθετικό. Φυσικά όσο πιο έντονα είναι τα γεννετικά χαρακτηριστικά τόσο πιο επιθετικό είναι.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι τα μεγάλα μελίσσια μπορεί να γίνουν επιθετικά, πόσο μάλλον αν υπάρχει κάτι που τα ενοχλεί πχ βαρρόα, αρωματισμένα σιρόπια, φυτοφάρμακα, σφήκες κλπ.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα διώροφο μελίσσι του μελισσοκόμου Κωσταντίνου. Στο μελισσοκομείο του είναι το μοναδικό μελίσσι με τόσο υψηλή επιθετικότητα. Όπως μας είπε οι μέλισσες φέρουν κόκκινους δακτύλιους στη κοιλιά πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για ξένη φυλή και όχι Ελληνική. Ο κωσταντίνος είχε μεγάλη απορία για το συγκεκριμένο θέμα, έτσι έστειλε φωτογραφικό υλικό στο ΑΠΘ και η απάντηση που πήρε ήταν ότι η φυλή μπορεί να είναι η Κυπριακή, η Συριακή ή η Ιταλική γιατι είχαν κόκκινους δακτύλιους στους τεργίτες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
καταρχην δεν εχουν ολα τα μελισσια την ιδια ορεξη για επισκεψη καθε μερα. δευτερον τα μεγαλα μελισσια εχουν πολλες παραπανω συλεκτριες που αν δεν εχουν βγει για βοσκη ειναι περισσοτερο επιθετικες γιατι υπαρχουν χιλιαδες σηματα ταυτοχρονα μεσα στην κυψελη κατι που δεν γινεται στις μικρες κυψελες .τριτον μια αλλη μερα και ισως πιο αργα στην ωρα κατα τις 12.00 με 13.00 να ειναι ποιο ισυχα τα πραγματα γιατι θα λειπει ογκος απο συλλεκτριες .και τεταρτον αυτο το μελισσι θα φουλαρει μελια ποιο γρηγορα απο τα υπολοιπα και θα εχει καλυτερη συμπερηφορα απεναντη σε ασθενιες και εχθρους.

Δείτε το βίντεο...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια