Widget Recent Post No.

Κατακόρυφη ανάπτυξη διώροφου μελισσιού: Αύξηση γόνου και χτίσιμο πολλών κηρηθρών. Πως το πετυχαίνουμε;



Φτάνει η περίοδος που τα μελίσσια μας μπαίνουν στην τελική ευθεία! Και ο μελισσοκόμος κάνει τα πάντα για να ωθήσει το μελίσσι σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη! Κάθε μέλισσα που γεννιέται τώρα μεταφράζεται σε μέλι, στα μάτια του μελισσοκόμου την επόμενη περίοδο. Κάθε πλαίσιο γόνου είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα καλύτερο τρύγο στη μελιτοφορία του Ελάτου, του θυμαριού που κοντοζυγώνουν την επόμενη περίοδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι σημαντικότερες ανθοφορίες μελιτοφορίες είναι μέσα στην επόμενη περίοδο (ελατος, θυμάρι, βελανιδιά, καστανιά, βαμβάκι κλπ) και τώρα είναι που πρέπει να βάλουμε λίγη ακόμα προσπάθεια για να πάρουμε χιλιάδες συλλέκτριες από τον γόνο που εκκολάπτεται και γεννιέται τώρα! Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω τρόπους να αυξήσετε κατακόρυφα τα μελίσσια αλλά και να χτίσετε νέα κεριά έτσι ώστε να είστε έτοιμοι με χίλια να πάρετε το πρώτο μελάκι!!!

Στόχος μας λοιπόν είναι να κάνουμε τα μελίσσια να μεγιστοποιήσουν την εκτροφή γόνου τώρα. Δηλαδή όταν λέω μεγιστοποίηση εννοώ πάνω απο 10 γόνους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με κάποιες έξυπνες μεθόδους, και απαραίτητη προυπόθεση είναι να δουλεύουν τα μελίσσια. Αν δεν δουλεύουν τόσο καλά, μπορούμε να τους δώσουμε μια extra ώθηση βάζωντας μισό ή ένα κιλό ζυμάρι. Να ξέρετε πως αν θέλουμε να βγάλουμε πεντακάθαρο μελι δεν πρέπει να ταίζουμε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τον τρύγο. Και συγκεκριμένα αυτό που πρέπει να φροντίζουμε είναι να μην αποθηκεύεται. Μελίσσι που δεν δουλεύει καλά και του δίνουμε κηρήθρες να χτίσει καταναλώνει γρήγορα. Εγώ για παράδειγα που έβαλα 1 κιλό ζυμάρι πριν 5 ημέρες, και έδωσα δύο άχτιστες, η βασίλισσα της γέννησε και το ζυμάρι εξαφανίστηκε. Τα μελίσσια έχουν μεγάλες ανάγκες λοιπόν, όταν δεν φέρουν απο έξω μέλι!

Ο πρώτος χειρισμός για αύξηση γόνου και χτίσιμο κηρηθρών είναι η προσθήκη άχτιστων κηρηθρών στης εξής θέσεις: Μια στο κέντρου του γόνου, και δύο φύλλα στις άκρες του γόνου. Η μέθοδος με τρία φύλλα ταυτόχρονα γίνεται σε διόροφα μελίσσια, τα οποία εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Βάζουμε και ζυμαράκι αν δεν βοσκάνε καλά, και τις βλέπουμε χτισμένες και γεννημένες μέσα σε μια βδομάδα. Δείτε φωτογραφίες πως γίνεται...

Αυτό το διώροφο μελίσσι έχει 5 πλαίσια γόνου στο δεύτερο όροφο. Όπως βλέπουμε παραπάνω δείχνω με το χέρι που είναι οι γόνοι. Βάζω δύο άκτιστες στα πλάγια του γόνου, και μια άχτιστη στο κέντρο. Τα μελίσσια ταύτοχρονα με ταίσμα θα τις χτίσουν και η βασίλισσα θα της γεννήσει γρήγορα!

Για την άχτιστη κηρήθρα τον Απρίλιο δεν μας νοιάζει αν θα πέσει δίπλα σε ανοιχτό η κλειστό γόνο. Όπου και να μπεί οι μέλισσες θα την χτίσουν. Αν το μελίσσι δεν χτίσει πάει να πεί οτι το πιέζουμε παραπάνω απο τις δυνατότητες του. 


Στην συνέχεια τοποθετούμε επάνω και ενα ζυμαράκι για να φάνε τα μελίσσια και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το συγκεκριμένο μελίσσι δεν πήρε τρίτο πάτωμα επειδή νωρίτερα έκοψα μια καλή παραφυάδα. Γενικά όταν στοχεύουμε το μέλι φροντίζουμε να μην γονατίζουμε τα μελίσσια κόβοντας παραφυάδες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια