Widget Recent Post No.

Τα 3 μεγαλύτερα μελισσοκομικά λάθη του Απριλίου




Σήμερα αποκαλύπτουμε τα 3 βασικότερα λάθη που κάνουν οι μελισσοκόμοι τον απρίλιο. Θα μιλήσουμε για τα πιο βασικά, και θα λύσουμε απορίες που τρέχουν αυτή τη περίοδο... Πάμε λοιπόν να δούμε το πρώτο φλέγων ζήτημα της εποχής
1. Πότε χρειάζεται το πάτωμα; Το μελίσσι είναι 8 πλαίσια και δεν έχει και τόσο καλό καιρό τις επόμενες μέρες. Τί γίνετε όταν βρίσκομαστε σε δίλημμα, αν πρέπει να βάλω μπεί πάτωμα ή όχι
Ή προσθήκη του πατώματος έγκαιρα είναι το μυστικό για τη πρόληψη κατά της σμηνουργίας, και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του μελισσιού. Αυτή τη περίοδο και σε ένα 8άρι μελίσσι βάζουμε πάτωμα δίχως σκέψη. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση. Αν το μελίσσι είναι μεν 8άρι αλλά δεν έχει πολλές μέλισσες, και ο καιρός τις επόμενες ημέρες προβλέπεται άσχημος, τι κάνουμε; Εγώ προτείνω σε τέτοια μελίσσια να μπαίνει το πάτωμα ως έχει, και να βάζουμε 1 μόνο πλαίσιο με μέλισσα, το οποίο παίρνουμε απο την άκρη τελείως και έχει γύρη-μέλι. Βάζουμε και άχτιστα ή χτισμενα δεξιά και αριστερά, και σε 5 μερούλες θα πάμε να πάρουμε και τον πρώτο γόνο. Αν το μελίσσι έσφιξε πιο πολύ, παίρνουμε 2 γόνους και στη θέση τους βάζουμε άχτιστα ή χτισμένα.



Μπορούμε επίσης αν είμαστε σε δίλημμα να βάλουμε και σκέτο πάτωμα με 2-3 χτισμένα πλαίσια, έτσι ώστε το μελίσσι να νιώθει ότι υπάρχει μπόλικος χώρος, και ότι δεν χρειάζεται να σμηνουργήσει στη συνέχεια. Γενικά το συμπέρασμα και το μυστικό του συγκεκριμένου χειρισμού, είναι της λογικής ότι δίνουμε χώρο πρίν αυτός χρειαστεί. Έτσι προλαβαίνουμε και τις σμηνουργίες...

2. Πότε σταματάει το ταίσμα;
Όσα μελίσσια έχουν μεγαλώσει και έχουν ξεπεράσει τα 12-13 πλαίσια σε πλυθησμό, πλέον δεν έχουν ανάγκη τις δικές μας τροφές. Μάλιστα πολλές φορές βλέπουμε να μην ακουμπούν κάν το σιρόπι, εφόσον το νέκταρ που έρχεται απο έξω είναι 1000φορές πιο θρεπτικό και νόστιμο. Ο κανόνας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι όταν τα μελίσσια δε το έχουν ανάγκη. Αν βλέπουμε αρκετά μέλια μέσα στους γόνους, πάνω και γύρω γύρω, όπως επίσης και στα ακρινά πλαίσια, τότε σταματάμε την τροφοδοσία και αφήνουμε τα μελίσσια να αλλάξουν τα μέλια. Αν ένας μελισσοκόμος είναι νέος και πιστεύει ότι ταίσε παραπάνω τα μελίσσια του, μπορεί να πάρει τα πιο βαριά πλαίσια με το μέλι, και να τα δώσει σε μικρότερα μελίσσια - παραφυάδες. Γενικά πρέπει 30 μέρες πρίν αρχήσει να μπαίνει μέλι για το τρύγο, οι μέλισσες να μην έχουν ταιστεί με δικές μα τροφές.



Τα μεγάλα και ανεξάρτητα μελίσσια με πολλούς γόνους έχουν πολύ γοργούς ρυθμούς που καταναλώνεται το μέλι. Πχ μπορεί ένα τέτοιο μελίσσι να καταναλώνει 1.5 κιλό μέλι τη μέρα, και να συλλέγει άλλο τόσο, οπότε καταλαβαίνετε ότι μέσα στη κυψέλη γίνονται αλλαγές του μελιού, καθώς περνάνε οι μέρες. Πχ για να το κατανοήσετε. Αν δώσουμε 1 κιλό βανίλια και υποθετικά το καταναλώνει όλο την ίδια μέρα, σε 2 ημέρες θα υπάρχει 70% μέσα στο μέλι. Σε 9 ημέρες θα υπάρχει 20% σε 15 ημέρες 10% σε 30 ημέρες 0%. Σας δίνω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο γρήγορα αλλάζει το μέλι μέσα στη κυψέλη....

Συμπέρασμα λοιπόν, αν ταίσουμε όταν το μελίσσι φέρνει νέκταρ σε μεγάλες ποσότητες, τότε το μέλι δεν μπορεί να καθαρίσει. Ενώ αν το μελίσσι πεινάει και του δίνουμε τροφή τότε καταναλώνεται όλο ακόμα και αν είμαστε μέσα στη καρδιά της Άνοιξης.



3. Το λάθος με τις παραφυάδες
Αυτή τη περίοδο το μυστικό για πολλές παραφυάδες, είναι να εκμεταλλευτούμε τα πιο δυνατά μελίσσια, δηλαδή αυτά που συμπλήρωσαν τουλάχιστον 15 πλαίσια με μέλισσα. Επίσης η καταλληλότερη εποχή είναι τής σμηνουργίας δηλαδή Απρίλιος και Μάιος. Αυτούς τους μήνες έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα όχι μόνο στο να φτιάξομε μεγάλα μελίσσια, αλλά και στην επιτυχία όσον αφορά την γονιμοποίηση βασιλισσών.

Το λάθος που κάνουν οι μελισσοκόμοι είναι να κόβουν παραφυάδες απο τα παραγωγικά μελίσσια, χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες. Που είναι η πτώση στη παραγωγή μελιού. Όταν κόψουμε απο ένα μελίσσι γόνους μέλισσες, μπορεί εικονικά να φαίνεται ότι παίρνει γρήγορα τα πάνω του, όμως η παραγωγή μελιού θα είναι λιγότερη. Πχ ένα μελίσσι που θα παρήγαγε 20 κιλά μέλι, αμα του κόψουμε μια 5άρα παραφυάδα τον Απρίλιο, ίσως βγάλει 10 κιλά μέλι. Και όμως τόση είναι η διαφορά. Όπότε κατά τη γνώμη μου πρέπει όταν κόβουμε παραφυάδες να το γνωρίζουμε αυτό...

Αυτά είναι πιστεύω μερικά απο τα βασικότερα λάθη. Ελπίζω να σας βοήθησα με τη σημερινή ανάρτηση, και να ξέρετε ότι με πάθος για εργασία και δουλειά, η ανταμοιβή θα είναι πολλαπλή!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια