Widget Recent Post No.

Άσχημα αποτελέσματα: Έκανε θεραπεία με ταινίες οξαλικού οξέος που έφτιαξε μόνος του, τι συνέβη πραγματικά;




Θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ μαζί σας τις εμπειρίες μου με τις ταινίες διένυδρου  οξαλικού οξέος και γλυκερίνης για την καταπολέμηση της βαρόας .

1η Δοκιμή - Εφαρμογή της συνταγης απο την αργεντινή - δείτε εδώ
Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στης 10 Αυγούστου μετά τον τρύγο  έκανα για πρώτη φορά την χρίση των ταινιών. Τις ταινίες τις έφτιαξα μόνος μου με την συνταγή όπως περιγράφεται από αργεντινή (και στο πάχος και το τύπο του χαρτονιού αλλά και την ποσότητα του διένυδρου  οξαλικού οξέος και της γλυκερίνης) .
Η εφαρμογή έγινε με δύο επαναλήψεις τα αποτελέσματα όπως περιγράφονται, αρκετά καλά το μόνο που παρατήρησα είναι ότι σε κάποια μελίσσια ο πληθυσμός είχε μεταφερθεί στο πάτωμα  σαν να είχαν εγκαταλείψει το κάτω όροφο (ίσος παίζει ρόλο οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής) . Στα μονά μελίσσια 8 -10 πλαισίων δεν παρατηρήθηκε κάτι αρνητικό.

Τελικό συμπέρασμα της εμπειρίας του μελισσοκόμου:
Οι ταινίες με την χρήση της συνταγής απο την αργεντινή δεν είχε καμία κακή επιρροή στα μελίσσια, μόνο μια ελαφριά ενόχληση απομάκρυνση του σμήνους στα διόροφα μελίσσια. Η ενόχληση του σμήνους απο τις ταινίες είναι δεδομένη σε όλα τα σκευάσματα. Και παρατηρείτε με όλες τις ταινίες που τοποθετούμε στα μελίσσια.



2η Δοκιμή - Εφαρμογή της συνταγης απο το ΑΠΘ - δείτε εδώ
Από το τέλος της συγκεκριμένης επέμβασης μέχρι και της 9 Φεβρουαρίου   δεν είχε γίνει κάποια άλλη επέμβαση για την καταπολέμηση του τσιμπουριού,  στης 10 Φεβρουαρίου αποφάσισα να χρησιμοποιήσω πάλη ταινίες διένυδρου  οξαλικού οξέος και γλυκερίνης αλλά αυτήν την φορά με την συνταγή του πανεπιστημίου και vitex αντί για χαρτόνια και συγκεκριμένα 100 ml H2O( Απιονισμένο ) + 130ml γλυκερίνης  + 120 γρ διένυδρου  Οξαλικού Οξέος .

Καιρικές  συνθήκες 7-14 βαθμούς θερμοκρασία  υψηλή υγρασία 70 -80%  και κάποιες  βροχές .  Τα αποτελέσματα στην συγκεκριμένη προσπάθεια δραματικά μετά το πέρας 20 ημερών τα δεκάρια μελίσσια είχαν ένα έντονο φρενάρισμα στην ανάπτυξη τους τα μελίσσια με 7-8 πλαίσια έγιναν πολύ αδύνατα 2 πλαίσια , τα πενταράκια μελίσσια εγκατέλειψαν την κυψέλη  τους .

Φωτό αρχείου


Αυτό που παρατήρησα ήταν όπου ακουμπούσαν οι ταινίες η μέλισσες είχαν εγκαταλείψει τον γόνο. Κατά πάσα πιθανότητα οι ταινίες και  κυρίως από vitex έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην μελισσόσφαιρα  (ίσος το έντονα όξινο περιβάλλον που δημιουργείτε)  με αποτέλεσμα να καταρρέει οι αποικία. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι στα μελίσσια είχα και τροφές ζάχαρο ζύμαρο με θυμόλη που χρησιμοποιώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια,  δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτός ο συνδυασμός συνέβαλε στα αρνητικά αυτά αποτελέσματα.
Με εκτίμηση
Κωνσταντάς Αλέκος

Τελικό συμπέρασμα απο την Ορεινή Μέλισσα:
Τα αποτελέσματα που αναφέρει ο μελισσοκόμος δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μελισσοκόμων. Απο εμπειρίες που έχουμε συγκεντρώσει απο πολλούς μελισσοκόμους, η θεραπεία το χειμώνα, έληξε με πολύ μεγάλη επιτυχία, και με αυτοσχέδιες ταινίες - αλλά και με έτοιμες αγοραστές, και κανένας δεν είχε άσχημα αποτελέσματα, ούτε μείωση του πλυθησμού. Όλα πήγαν εξαιρετικά καλά και τα μελίσσια θεραπεύτηκαν. Και όπως είδαμε τα μελίσσια αυτά μπήκαν στην Άνοιξη δυναμικά. Τι μπορεί να συνέβη όμως και ο μελισσοκόμος παραπάνω, βίωσε αυτές τις απώλειες στα μελίσσια του; Μήπως έπαιξε ρόλο η νοζεμίαση; Μήπως επειδή εφαρμόστηκαν 2 θεραπείες; Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία παρασκευής των ταινίων; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι άλλο έπαιξε ρόλο, διότι όπως αποδείχθηκε απο τους περισσότερους μελισσοκόμους, οι ταινίες με οξαλικό οξύ, αποτελούν την βέλτιστη δυνατή θεραπεία, που ανακάλυψαν οι επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες... Και τους ευχαριστούμε γι αυτό!

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Πολύ πιθανόν το vetex να μην στραγγίστηκε καλά και να μπήκε αρκετά υγρό στην κυψέλη. Η συνταγή του ΑΠΘ κατα την γνώμη μου και όπως παρατήρησα δουλεύει αρκετά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άγγελος Καραγιάννης19 Μαρτίου 2019 στις 9:56 μ.μ.

    Συμφωνω. Αλλη πιθανότητα ειναι οι μέλισσες να πινουν την υγρασία των ταινιών όταν τους λείπει νερό και δε μπορούν να συλλέξουν. Παρολο που η γλυκερινη αποθαρρυνει τις μελισσες απο το να καταναλωσουν την υγρασια πανω στις ταινιες, σε απογνωση οι μελισσες θα το τολμησουν. Αυτο θα μπορουσε να συμβει σε περιοδους παρατεταμενης κακοκαιριας και κρυου ή και σε συνδυασμο κρυου και παραγωγής γονου (ο γόνος χρειαζεται νερο). Ισως το αναφερομενο περιστατικο θανατου μελισσων και μελισσοτοξικοτητας να εξηγειται ετσι. Προτεινεται να τοποθετουνται οι ταινιες καλα στραγγισμενες και εφοσον οι μελισσες εχουν επαρκεια νερου. Τελος, θελει προσοχη στον τροπο παρασκευης και στο δοχειο που θερμαινεται το οξαλικο οξυ,το οποιο πρεπει να ειναι ανοξειδωτο αν ειναι μεταλλικο. Ας μας πει χημικος αν το προιον διαβρωσης μη ανοξειδωτου δοχειου στο οποιο θερμαινεται το οξαλικο οξυ μπορει να εχει μελισσοτοξικοτητα. Και φυσικα να τηρουνται οι οδηγιες παρασκευης και χρησης,ωστε να αποκλειστουν παρενεργειες απο λαθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα ,
    Παρατήρησα ότι δημοσιεύσατε ξανά την εμπειρία μου.
    Αυτό που θέλω να σας τονίσω είναι ότι :
    • H Παρασκευή του δήγματος έγινε με ακρίβεια (ζυγαριά ακριβείας και σε ΙΝΟΧ σκεύη και θερμόμετρο ακριβείας).
    • Οι ταινίες από vitex έμειναν κρεμασμένες 24 ώρες σε εσωτερικό χώρο για να στραγγίσουν
    • Ο καιρός εφαρμογής τους ήταν με έντονη υγρασία.
    • Η γλυκερίνη ως υλικό τραβάει τρομερά την υγρασία.
    • Η συνταγή από το πανεπιστημίου αναφέρει και την χρίση του νερού (Οι δοσολογίες που τελικά επικράτησαν είναι: 100ml νερό + 130ml Γλυκερίνης +120gr Ο.Ο.)
    • Νοζεμίαση δεν είχα.
    • Επίσης στην αργεντινή Δεκέμβριος-Ιανουάριος (είναι καλοκαίρι για αυτούς)
    • Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι τους χειμερινούς μήνες εφαρμόζω όπως και παλαιότερα εξάχνωση με δυένιδρο οξαλικό οξύ.
    • Για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα πρέπει να γίνουν δοκιμές με ανάλογες συνθήκες .
    • Καλώ είναι να μην κάνουμε δοκιμές με όλα τα μελίσσια μας σε κάτι νέο .
    • Καλό είναι να μελετάμε σε βάθος & σφαιρικά τα λάθη των άλλων και να μαθαίνουμε από αυτά.
    Καλή άνοιξη και καλό καλοκαίρι με γερά και δυνατά μελίσσια .
    Τέλος αγαπητέ φίλε που έχεις δοκιμάσει την συνταγή με vitex και δεν είχες κανένα πρόβλημα θα μπορούσες να μας αναφέρεις ποια εποχή την χρησιμοποίησες τι θερμοκρασία και πόσο υγρασία και αν παρατήρησες κάποια μεταβολή στα μελίσσια σου.

    Με εκτίμηση
    Κωνσταντάς Αλέκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Αλεκο και εγω εκανα την ιδια συνταγη του ΑΠΘ οπως και εσυ περυσι τον αυγουστο με θερμοκρασιες 32 +Τα μελισσια ολα με καινουργιες μανες εκει που ειχαν 5-6-7γονους και πλυθησμους σχεδον 10αρια μετα απο 25ημερη εφαρμογη του φαρμακου πηγα και πηρα μελισσια 2 και 3 πλαισια πλυθησμο και εχασα και 3 απο τα 30.Οπου περνουσε η ταινια δεν υπηρχε γονος σε ακτινα 10 εκατοστων τουλαχιστον.Ηταν καταστροφικη η εμπειρια που βιωσα περυσι.Τα συμπερασματα δικα σας...Καλα θα ηταν να δοκιμαζουμε σε ενα μονο μελισσι οτι χρησιμοποιουμε για πρωτη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!