Widget Recent Post No.

Προσθήκη άκτιστων πλαισίων σε αδύναμα & μικρά μελίσσια: Πως χτίζονται γρηγορότερα;



Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να υπάρχει τροφή επάνω ή σιρόπι και τα πλαίσια να μπουν δίπλα από τον γόνο ανάμεσα από την γύρη. Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε άχτιστο πλαίσιο στο κέντρο του γόνου όταν το μελίσσι έχει λίγο πληθυσμό. Η σφήνα στον γόνο μπαίνει μόνο σε μελίσσια που έχουν την ικανότητα να καλύψουν 2 πλαίσια παραπάνω από αυτά που πατάνε μέσα στη κυψέλη. Δηλαδή σε δυνατά μελίσσια! Και να μην έχει μεγάλη πτώση η θερμοκρασία.


Τώρα όσον αφορά τα άκτιστα πλαίσια σε αδύναμα μελίσσια και παραφυάδες. Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι δεν ξέρουν πως να τα διαχειριστούν και πως να κάνει περισσότερο γονο η βασιλισσα θα πούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Για τους παλιούς μελισσοκόμους αποτελούν την ΑλφαΒήτα της μελισσοκομίας. Το άκτιστο πλαίσιο αν θέλουμε να κτιστεί γρήγορα και να γεννηθεί πρέπει να το βάλουμε ακριβώς δίπλα από τον γόνο. Δηλαδή μετακινούμε το πλαίσιο με τη γύρη - μέλι και βάζουμε το άκτιστο πλαίσιο. Η πλευρά που κοιτά στον γόνο θα κτιστεί σχεδόν άμεσα. Οι μέλισσες έχουν ως προτεραιότητα της κυψέλης να χτίζουν ότι κενό δημιουργείτε δίπλα στον γόνο.

Εξίσου αποτελεσματικός χειρισμός είναι η αντιστροφή του πλαισίου με τη γύρη, δηλαδή αν μια πλευρά είναι κενή και η άλλη με γύρη το γυρίζουμε για να δημιουργήσουμε κενό δίπλα στον γόνο. 
Έχω φτιάξει δύο σκιτσάκια για να κατανοήσετε τη πρώτη μέθοδο και πως βάζουμε άκτιστα δίπλα στον γόνο. Είναι πολύ απλή μέθοδος και εφαρμόζεται κατά κόρον για οριζόντια ανάπτυξη...



*Στη δεύτερη περίπτωση αν το πλαίσιο κτιστεί και μπει πάλι γύρη, εφαρμόζουμε πάλι ότι κάναμε στο πρώτο σκίτσο. Δηλαδή βάζουμε πάλι κενό πλαίσιο δίπλα στον γόνο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια