Widget Recent Post No.

Μελίσσια που δεν αναπτύσσονται και λύση στο πρόβλημα απο την εμπειρία μου



Γιατί μερικά μελίσσια δεν αναπτύσσονται όσο και αν ταΐζουμε; Γιατί δεν κάνουν γόνο και πλυθησμό όπως τα άλλα μελίσσια; Σήμερα όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα! Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και γνωρίζω ότι το αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Ας το πιάσουμε όμως απο την αρχή. Κάθε μελισσοκόμος στο μελισσοκομείο του έχει αδύναμα και δυνατά μελίσσια. Δεν γίνονται άλλωστε να είναι όλα τα μελίσσια τέλεια, θα έχουμε πάντα και μερικά αδύναμα! Τι κάνει όμως γι αυτό;

Ένας πολύ "σοφός" και έμπειρος μελισσοκόμος είχε πει, ότι για να καταφέρει ένας μελισσοκόμος να πάει πολύ μπροστά τα μελίσσια του, πρέπει να φροντίζει να μην έχει ανομοιομορφίες στη δυναμικότητα τους. Δηλαδή όλα τα μελίσσια λίγο η πολύ να βρίσκονται στους ίδιους πληθυσμούς την ίδια εποχή. Πχ στα μέσα Μαρτίου να είναι όλα τα μελίσσια στα 7-10 πλαίσια. Και όχι ένα να είναι 2 πλαίσια και άλλο 12. Όπως θα έχετε καταλάβει, όταν τα μελίσσια είναι ισοδύναμα, μπορούμε να εφαρμόσουμε τους χειρισμούς μας με μεγάλη ευκολία. Πχ όταν έχουμε όλα τα μελίσσια στα 7-10 πλαίσια. Ξέρουμε πόσο μεγάλη ποσότητα τροφής χρειάζονται, ξέρουμε ότι όλα χρειάζονται χώρο για τη γέννα τους, ξέρουμε πότε θα αρχίσουν να χρειάζονται πατώματα κλπ.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Πολλά μελίσσια παραμένουν μικρά και αδύναμα. Και εγώ έχω στο μελισσοκομείο μου. Μάλιστα αυτές τις μέρες εφάρμοσα κάποιους πολύ ενδιαφέρον χειρισμούς, σε μερικά μελίσσια που ήταν εξαιρετικά αδύναμα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις αδύναμων μελισσιών. Η πρώτη είναι τα αδύναμα μελισσάκια, που για άγνωστο λόγο φτάσαν να είναι αδύναμα και έχουν καλή βασίλισσα. Και υπάρχει και η δευτερη κατηγορία, μελίσσια που μένουν μονίμως αδύναμα, λόγω προβληματικής βασίλισσας. Σε αυτή τη περίπτωση, δηλαδή της κακής βασίλισσας η επιλογή είναι μία, και δυστυχώς ξέρετε ποιά είναι!

Πάντα σε όλα τα μελίσσια δίνω μια δεύτερη ευκαιρία. Ποτέ δε "κόβω" βασίλισσες, χωρίς πρώτα να δώσω μια σημαντική βοήθεια για να κριθεί η ποιότητα της βασίλισσας. Έχω δεί ότι πολλά μικρά μελίσσια, με λίγη ώθηση με πλυθησμό και τροφή, αργότερα παίρνουν μπρός, με φόρα και δύναμη που θα ζήλευαν και τα καλύτερα μελίσσια! Φέτος είχα ένα μελισσάκι που πραγματικά με εντυπωσίασε, θα το θυμάμαι για πάντα. Ήταν κυριολεκτικά μια χούφτα, 15 μέλισσες, και αποφάσισα να φτιάξω καλή μόνωση με φελιζόλ για να το σώσω. Του έδωσα και λίγη ενίσχυση με πλυθησμό, και μέχρι τον Μάρτιο έγινε απο τα καλύτερα μελίσσια με τον πιο σφαιρικό και απλωμένο γόνο. Θα το ζήλευε και ο καλύτερος μελισσοκόμος. Θα μπορούσα άνετα να τινάξω αυτό το μελίσσι, όμως θα έχανα μια τόσο καλή βασίλισσα, χωρίς να της δώσω την ευκαιρία να αποδείξει πόσο καλή είναι.

Μελίσσια που τα βοηθήσαμε 1 φορά, και αυτά έφτασαν πάλι να είναι αδύναμα μια χούφτα, δεν νομίζω ότι χρίζουν άλλης βοήθειας. Εφόσον η βασίλισσα δεν πήρε μπρός ακόμα, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στις βασίλισσες δημιουργούνται προβλήματα, απο την ασθένεια της νοζεμίασης, απο τη χρήση ισχυρών φαρμάκων κατά της βαρρόα, ίσως και απο κάποια αποτομη κίνηση δική μας, μεγάλη ηλικία, αλλά και διάφορα φυσικά αίτια, μην ξεχνάμε η βασίλισσα είναι ζωντανός οργανισμός και κάθε οργανισμός μπορεί να αρρωστήσει!

Απο την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, έχω δει μελίσσια της μιας χούφτας με λίγη περιποίηση να γίνονται τα καλύτερα μελίσσια. Όμως έχω δεί και το ακριβώς αντίθετο. Μελίσσια που έχω βοηθήσει τόσες πολλές φορές στο τέλος να καταλήγουν πάλι αδύναμα. Και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο απο αυτό, διότι ξέρεις ότι έχεις σπαταλήσει τόση δύναμη απο τα καλά σου μελίσσια για να το σώσεις, και αυτό κατέληξε έτσι πάλι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια