Widget Recent Post No.

Ενδυνάμωση μικρών μελισσιών με πληθυσμό και γόνο: Αποτελεσματικότερος τρόπος για ανάπτυξη




Στόχος κάθε μελισσοκόμου είναι να φτιάξει δυνατά μελίσσια. Όλοι προσπαθούμε με πολλές τεχνικές να δυναμώσουμε τα μικρότερα σμήνη μας και σήμερα θα αναφέρουμε τους αποτελεσματικότερους και επικρατέστερους τρόπους που εφαρμόζονται ανά τη χώρα απο τους πιο πεπειραμένους επαγγελματίες. Θέλω για άλλη μια φορά να υπενθυμίσω ότι η ισοδυναμία στο μελισσοκομείο μας είναι ένας πολύ σημαντικός χειρισμός. Είναι καλύτερο να έχουμε μελίσσια με ίσους πλυθησμούς, για να μπορούν να αποδίδουν περισσότερο μέλι και να υπάρχει καλύτερη διαχείρηση.
Ένας μελισσοκόμος μου έλεγε ότι ποτέ νωρίς την Άνοιξη δεν σηκώνει όροφο ακόμη και αν τα μελίσσια έχουν 10αρήσει και ασφυκτιούν από μέλισσες. Κάνει το εξής. Αν έχει ένα 10άρι μελίσσι παίρνει 1 σφραγισμένο γόνο και τον προσθέτει σε ένα αδύνατο χωρίς τον πλυθησμό του. Φυσικά το αδύνατο μελίσσι θα πρέπει να έχει λίγες παραπάνω μέλισσες για να τον ζεστάνει. Ο λόγος που διαλέγουμε ψημένο γόνο - εκκολαπτόμενο κατά προτίμηση - είναι επειδή έχει ελάχιστη ανάγκη για παραγωγή θερμότητας από τις μέλισσες σε σχέση με τον ανοιχτό. Επίσης οι μέλισσες δείχνουν να αποδέχονται κατευθείαν τον σφραγισμένο γόνο, ενώ με τον ανοιχτό μπορεί να σκοτωθούν προνύμφες.

Νύμφες μελισσών
Τώρα σας έχω ένα μυστικό. Λέω παραπάνω λέω να διαλέξετε ένα πλαίσιο με "εκκολαπτόμενο γόνο" χωρίς να σας εξηγώ πως θα τον βρείτε στη κυψέλη. Λοιπόν ακούστε τι θα κάνετε. 1ος τρόπος: Καθώς επιθεωρείτε την κυψέλη κάθε φορά που βρίσκετε ψημένο γόνο με το ξέστρο θα χαλάτε ένα δύο κελιά για να δείτε σε τι στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται. Αν το χρώμα είναι σκούρο δηλαδή απο άσπρο αρχίζει και γίνεται καφέ ο γόνος σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμος να εκκολαφθεί. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα τροφοδοτήσει με νέο πλυθησμό κατευθείαν το αδύναμο μελίσσι και θα δείτε πως θα αρχίσει να γεννά η βασίλισσα - απαραίτητη προυπόθεση η ύπαρξη τροφής.

Ο δεύτερος τρόπος διαχωρισμού του εκκολαπτόμενου γόνου είναι με το μάτι. Αν δούμε πλαίσιο το οποίο έχει αρχίσει να σκάει στο κέντρο τότε είναι δεδομένο ότι αυτός ο γόνος σκάει τώρα. Είναι μια ακόμα καλύτερη περίπτωση για να "ενδυναμώσουμε" ένα αδύνατο μελίσσι.

Γόνος που εκκολάπτεται. Είναι ότι πρέπει για ένα αδύναμο μελίσσι
Τέτοιες λεπτομέρεις δεν κάθεται να τις αναλύσει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος. Αυτά γίνονται απο ένστικτο και δεν επεξεργάζονται πολλές φορες καν απο τον εγκέφαλο. Το ότι είναι δεδομένες κινήσεις για έναν παλιό δεν σημαίνει το γνωρίζουν και οι νέοι. Οπότε καλό είναι να τα γνωρίζουμε αυτά!

Τώρα θέλω να αναφέρω κάτι άλλο. Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτάνε αν είναι δυνατό να σμηνουργήσει 10άρι μελίσσι νωρίς την Άνοιξη. Αν δεν του δώσουμε χώρο η να του πάρουμε γόνο ή πλυθησμό φυσικά και μπορεί. Το ένστικτο της σμηνουργίας πηγάζει κυρίως απο την έλλειψη χώρου οπότε δεν νοείτε μελίσσι που το αφήνουμε στο έλεος του θεού. Για να σβήσετε την τάση για σμηνουργία πρέπει να δίνετε στο μελίσσι να χτίζει άχτιστα και να εκτρέφει γόνο. Αν ξεμείνει απο χώρο ξυπνάει η σμηνουργία!! Οι κηρογόνοι αδένες και υποφαριγγικοί αδένες (κερί - βασ. πολτος) πρέπει να λειτουργούν και να παράγουν για να μη μας φύγει το μελίσσι!




Ας επανέλθουμε στο θέμα μας όμως. Είπαμε τρόπους να δώσουμε σφραγισμένο γόνο στο μελίσσι. Τι γίνεται αν θέλουμε να δώσουμε κατευθείαν πλυθησμό ή γόνο με πλυθησμό. Εδώ έχουμε άλλους δύο τρόπους. Ο πρώτος και ευκολότερος κατα τη γνώμη μου είναι ο εξής. Παίρνουμε και βάζουμε μια σανίδα πτήσης μπροστά από το μελίσσι. Ξέρετε τι εννοώ, ένα χαρτόκουτο που να ενώνει την είσοδο με το χώμα κάτω. (Για να μπορέσουν να σκαρφαλώσουν οι μελισσούλες). Η μέθοδος είναι ως εξής. Παίρνουμε ένα πλαίσιο σφραγισμένου γόνου μαζί με τον πλυθησμό - προσοχή μην πάρουμε και τη βασίλισσα μαζί και τινάζουμε πάνω στη σανίδα πτήσης. Οι νεαρές μέλισσες θα μπούν μέσα ενώ οι παλιές θα γυρήσουν πίσω. Έτσι θα ενισχυθεί το μελίσσι με πλυθησμό.

Ο δεύτερος τρόπος πολύ αποτελεσματικός είναι να πάρουμε ένα ψεκαστήρι να του βάλουμε 10 μέρη νερό και 1 ξύδι ή τσίπουρο ή ούζο και να ραντίσουμε ελαφρώς τις μέλισσες του πλαίσιο με τον γόνο. Το προσθέτουμε το στο μελίσσι και δεν υπάρχει κανένα απολυτως πρόβλημα, διότι χάνουν την φερομόνη της προηγούμενης βασίλισσας τους. Δείτε μερικά μελίσσια που έχουν σανίδα πτήσης και βολεύει πάρα πολύ να εφαρμόσουμε τη μέθοδο... Το διαφορετικό χρώμα που έχει το κάθε σανιδάκι είναι για να μη γίνεται παραπλάνηση λόγω ίδιου χρώματος των κυψελών...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια