Widget Recent Post No.

Πως θα έχουμε συνέχεια γονιμοποιημενες βασίλισσες. Τράπεζα βασιλισσών με πλαισιοδιαφράγματα



ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΗΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
(Περιγραφη,οφελος,χειρισμοι.)
Το σημαντικότερο μέλος του μελισσιού είναι η βασιλισσα. Πολλες φορές τυχαίνει να βγει ελαττωματική ή μετά από λίγο καιρό να γεννάει μόνο κηφηνοκελιά ή κατά λάθος να την τραυματίσουμε ή ακόμα και να την σκοτώσουμε. Εκείνη την στιγμή θα ήταν πολύ ωραίο αν είχαμε προνοήσει, δηλαδή να είχαμε φτιάξει μια τράπεζα βασιλισσών, όπου θα παίρναμε μια (άλλη βασίλισσα) και αμέσως θα ξεκινούσε η διαδικασία αντικατάστασης, για να μη μας μείνει ορφανό το μελίσσι.

Αρχικα για μια τράπεζα βασιλισσών θα χρειαστούμε ένα μελίσσι ή περισσότερα, όπου καλό θα ήταν η δύναμη της τράπεζας να είναι ανάλογη του μελισσοκομείου με ποσοστό περίπου 30% δηλαδή αν έχουμε 100 μελισσια καλό είναι να φτιάξουμε τράπεζα με δύναμη 30 βασίλισσες.



Σε κάθε μελίσσι-τράπεζα καλό θα ήταν να μην κάνουμε υπερβολές στην ποσότητα βασιλισσών. Ο λόγος είναι για να χωρέσουν τα απαραίτητα πλαίσια που χρειάζονται οι μέλισσες για να αποθηκεύουν τροφές. Για να φτιάξουμε πολλά μελισσια-τραπεζες οι χειρισμοί είναι ίδιοι.
Αρχικά επιλέγουμε πόσα και ποια μελισσια θα μετατραπούν σε τράπεζες. Τα κριτήρια επιλογής τους είναι λιγα:
1ο )Πολύ σημαντικό είναι να είναι κοντα μας για να μας βολεύει στους χειρισμούς.
2ο)Να υπάρχουν την στιγμή που θα γίνει η τράπεζα έστω και λίγες νεαρής ηλικίας μέλισσες για να ταΐζουν τις βασίλισσες.
3ο)Κάποιο μελίσσι που βλέπουμε πως δεν θα τραβήξει καλά στην ανθοφορία ή στη νομή .  Ο λόγος είναι ότι αν δεν τραβάει αυτό συνήθως οφείλετε στην βασιλισσα, επομένως αυτό δεν μας ανησυχεί.
4ο)και το ποιο συμαντικο από όλα τα παραπανω είναι ότι το μελισσι-α που θα επιλεχτουν να είναι υγειη.



(ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ)
Οι βασίλισσες που θα εισαχθούν στην τράπεζα πρέπει να είναι σε κλουβάκι μεταφοράς-εισαγωγής και από εκεί που είναι η έξοδος στα κλουβάκια υποχρεωτικά ζυμαράκι και γενικά ακολουθούμε μεθόδους εισαγωγής γονιμοποιημενων βασιλισσών. Το σμήνος πρέπει να αποδεχτεί τις βασίλισσες όπως γίνετε κανονικά μια εισαγωγή, χωρίς το σμήνος να νοιάζεται για το πόσες είναι οι βασιλισσες. Αν αποδεχτούν την πρώτη συνήθως οι υπόλοιπες βασίλισσες έχουν πολύ ευκολότερη αποδοχή από την πρώτη. Κάθε μια βασιλισσα πρέπει να μην μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με άλλη βασιλισσα γιατί κινδυνεύουν να μονομαχήσουν μέχρι θανάτου. Χρησιμοποιωντας ειδικά πλαίσιο-διαφράγματα πετυχαίνουμε τα παραπάνω.

(ΕΞΩΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ)
α) κλουβακια μεταφοράς-εισαγωγής βασιλισσών.
β) ειδικα πλαίσιο-διαφραγματα.
γ) ζυμαρακι ή σιροπακι.



(ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ)
1ο) καλό τάισμα σε όλες τις τράπεζες καθ όλη την διάρκεια ύπαρξης τους. Εκτός αν είναι σε καλή νομή ή ανθοφορία.
2ο) βαζουμε μια βασιλισσα μέσα σε ένα πλαίσιο-διάφραγμα (ενωειται η βασιλισσα σε κλουβακι) και ένα καλά χτισμένο τελάρο με εργατικά κελιά.
3ο) δεν βαζουμε υπερβολικά πλαισιοδιαφραγματα σε κάθε τράπεζα γιατί η βασιλισσα θέλει χώρο να γενναει επομένως πρέπει να χωράνε αρκετά τελάρα για αποθήκευση  τροφών ενώ η βασιλισσα θα φροντίσει να γεννήσει ολο το πλαίσιο καθώς και τα φρύδια.
4ο) ανάμεσα στα πλαισιοδιαφραγματα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για αποθήκευση τροφών, δηλαδή μια βασιλισσα, ένα μελι, μια βασιλισσα, ένα μέλι και τα λοιπα.
5ο) κάθε 8 ημέρες από την μέρα γενας στο κάθε πλαίσιο των βασιλισσών ο γόνος θα είναι σφραγισμενος. Εάν θέλουμε να εκμεταλευτούμε στο έπακρο την ύπαρξη των βασιλισσών σε μια κυψέλη και τον γόνο τους τοτε κάθε 8 ημέρες που σφραγίζεται αλλάζουμε πλαίσιο με ένα χτισμένο άδειο και το βαζουμε στον όροφο τον γόνο και το άδειο στο πλαισιοδιαφραγμα. Πρέπει να προσέξουμε στην αλλαγή η βασιλισσα να μείνει στο πλαισιοδιαφραγμα ,αν είναι στο πλαίσιο με τον γόνο την βαζουμε στο άδειο και πάλι μέσα στο πλαισιοδιαφραγμα. Γενικά καμία βασιλισσα εντός τράπεζας δεν βγαίνει εξω από τα πλαισιοδιαφραγματα.
6ο) οι βασίλισσες που θα χρησιμοποιηθούν στην τράπεζα πρέπει να είναι απαραίτητα γονιμοποιημένες και να εξακολουθούν να γεννάνε γιατί όταν σταματήσουν για καιρό τότε συρικνωνωνται και παιρνανε τα βασιλικα διαφραγματα.
7ο) τον χειμώνα επειδή το μελίσσι ξεγονιαζει τοτε μπορεί να συρικνωθουν οι βασιλισσες και κινδυνεύουν να τις χάσουμε. Γιαυτο προτείνετε να κοπούν παραφυάδες το φθινόπωρο ,και αρχές της άνοιξης με την έναρξη της βασιλοτροφιας να την ξαναφτιαξουμε (τη τράπεζα) με νεες βασιλισσες. Οι παραφυάδες που θα κόψουμε θα μοιραστούν τον πληθυσμό ανάλογα με τις βασίλισσες ανα κυψέλη, δηλαδη αν έχουμε 4 βασιλισσες ανα κυψέλη θα χωρίσουμε και τον πληθυσμό στα τέσσερα,θα προσθέσουμε πλαίσια χτισμένα και θα αφαιρέσουμε το βασιλικό πλαίσιο-διάφραγμα.

Ετσι με αυτούς τους χειρισμούς εκμεταλλευόμαστε μια μέτρια σε δύναμη κυψέλη, τον γόνο από πολλές βασίλισσες ταυτόχρονα, τις ίδιες τις βασίλισσες, τις παραφυάδες και όλα αυτά στο μέγιστο δυνατό που μπορεί να αποδώσει το μελίσσι.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΑΤΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
Τα γκριζα χρωματα δειχνουν τα βασιλικα πλαισιοδιαφραγματα ενώ τα καφε χρωματα τα τελαρα με προμηθειες.



Εδώ βλεπουμε μια γονοφολια με τεσερα πλαισιοδιαφραγματα Και δυο πλαισια με προμηθειες. Τους γονους που αφαιρουμε από το πλαισιοδιαφραγμα αφου σφραγιστουν μπορουμε να τους βαλουμε σε έναν οροφο επανω από την γονοφολια (δευτερο οροφο).


Εδώ βλέπουμε μια γονοφολια με τρια βασιλικά πλαισιο-διαφράγματα και τέσσερα πλαίσια με
προμήθειες. Και εδώ μπορούμε να βάλουμε τους γόνους στο δεύτερο πάτωμα.

Για την αγορά καινούργιων πλαισιοδιαφραγμάτων μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6949817859 Και η τιμή τον 12 ευρώ το κομμάτι. Τα φτιάχνω μόνος μου, υπάρχουν μερικά κομμάτια αλλά μπορώ να φτιάξω όσα χρειαστούν.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια