Widget Recent Post No.

Σημαντικές συμβουλές για τα μελίσσια: Φεβρουάριος!



Του Κώστα Μυγδανάλευρου...
Φεβρουάριος, ο δεύτερος μήνας τους έτους. Νέοι και παλαιοί μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που εξισώνει τις εργασίες της αποθήκης με τις εργασίες στο μελισσοκομείο μας. Είναι ο μήνας της πρώτης γενικής επιθεώρησης στο μελισσοκομείο μας αλλά και του ετήσιου προγραμματισμού.
Φέτος και μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου ο καιρός θα είναι καλός και θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 15 βαθμούς Κελσίου σχεδόν σε όλη την χώρα, οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι πρέπει:

Πρώτον να κάνουν τις πρώτες επιθεωρήσεις στα μελίσσια τους. Η επιθεώρηση που κάνουμε είναι να μάθουμε σε τι κατάσταση ευρίσκεται το κάθε μελίσσι από πλευράς, πληθυσμού, βασίλισσας, γόνου και τροφών.

Δεύτερον,προβαίνουμε ταυτόχρονα με την επιθεώρηση στην απαραίτητη για την εποχή αντιβαρροϊκή θεραπεία.

Τρίτον, πλησιάζουμε γύρες και μέλια από τα άκρα, κοντά στον γόνο, αλλά τοποθετούμε υποχρεωτικά και δικές μας τροφές (ζαχαροζύμαρο ή βανίλια) και

Τέταρτον, ορφανά μελίσσια τα συνενώνουμε υποχρεωτικά με μεσαίας δυναμικότητας μελίσσια, για να σώσουμε τους πληθυσμούς τους, αλλά και να αυξήσουμε τις πιθανότητες καλής διαχείμασης τους.

Ο Φεβρουάριος για τις νότιες περιοχές της χώρας μας είναι αρχές άνοιξης και για τις κεντρικές από Θεσσαλία και πάνω είναι ακόμη χειμώνας, αλλά επειδή η αισιοδοξία μας χαρακτηρίζει σαν λαό, έχουμε και τις ανάλογες παροιμίες: "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει."

Τον Φεβρουάριο οι κηρήθρες μας δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο στις αποθήκες μας από τον κηρόσκορο.

Έτσι οι επιπλέον τροφές περισσότερο ρόλο ασφαλούς διαχείμασης έχουν και όχι διέγερσης των βασιλισσών, διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Οι μικρής διάρκειας οπτικές επιθεωρήσεις που γίνανε κατά την διάρκεια των Αλκυονίδων ημερών, θα πρέπει να ήταν αρκετές για να εντοπίσουμε τα μικρά και προβληματικά μελίσσια μας.



Συλλέκτρια σε άνθη μικρού σκυλοκρέμμυδου (scilla bifolia)

Συνένωση
Ιδιαίτερη προσοχή στα μελίσσια που είναι ορφανά ή και αδύνατα, είτε διότι αδυνάτισαν μέσα στον χειμώνα είτε διέφυγαν της προσοχής μας με την συνένωση τους το φθινόπωρο.

Ραντίζουμε τις μέλισσες με χλιαρό σιρόπι, δυο ζάχαρη και ένα νερό, δανειζόμαστε από δυνατά μελίσσια πλαίσια με ανθόμελο και τα ενισχύουμε, ή γεμίζουμε πλαίσια σκούρου χρώματος με σιρόπι και το τοποθετούμε έτσι ώστε να ευρίσκονται μέσα στην μελισσόσφαιρα που δημιουργούν.

Μπορούμε να τα ενισχύσουμε και με πληθυσμό, αρκεί να αλλάξουμε την θέση τους, να τα μεταφέρουμε σε θέση δυνατών μελισσιών μας. Δεν επιτρέπεται να ενισχύσουμε με γόνο τα μικρά μελίσσια αυτή την εποχή διότι μπορεί να μην φτάνει ο πληθυσμός να τον σκεπάσει και θα τον χάσουμε από ένα ξαφνικό χειμωνιάτικο παγετό.

Η συνένωση αυτήν την εποχή είναι επιβεβλημένη για τα μικρά μελίσσια με άλλα αδύνατα ή μεσαίας δυναμικότητας. Η γρηγορότερη και ασφαλέστερη μέθοδος είναι η απ'ευθείας ένωση των, αρκεί να ραντίσουμε και τα δύο μελίσσια με χλιαρό σιρόπι που προσθέσαμε μερικές σταγόνες άρωμα λεμονιού.
Μέλημα κάθε μελισσοκόμου είναι η εξεύρεση τόπου για την μεταφορά των μελισσιών του σε ανοιξιάτικες ανθοφορίες
Οι παλαιοί μελισσοκόμοι έριχναν μέσα στο σιρόπι που ήταν για την συνένωση μερικές σταγόνες τσίπουρου ή ούζου, δούλευε η μέθοδος, πρόσεξα πως έκανε καλή δουλειά και γινόταν η ένωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η μέθοδος της ένωσης με εφημερίδα στα μικρά μελίσσια ενέχει κινδύνους να παγώσουν τα μελίσσια αν δεν προλάβουν να κόψουν την εφημερίδα.

Το πρώτο δεκαήμερο όπως αναφέραμε ποιο πάνω και εφ' όσον το επιτρέπει ο καιρός, γίνεται η καταπολέμηση της βαρρόα, αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν τότε η καταπολέμηση μετατίθεται στο δεύτερο δεκαήμερο.


Συλλέκτρια νέκταρος σε Μπέλα (Bellis perennis)

Ανθοφορίες
Τα μελίσσια που τους έγινε καλή προετοιμασία για ασφαλές ξεχειμώνιασμα το φθινόπωρο, δεν έχουν ανάγκη και βγαίνουν στην άνοιξη πολύ δυνατά και γρήγορα παίρνουν πατώματα.

Μέλημα κάθε μελισσοκόμου είναι η εξεύρεση τόπου για την μεταφορά των μελισσιών του σε ανοιξιάτικες ανθοφορίες. Πρώτη καλή ανθοφορία είναι το ανοιξιάτικο ρείκι, δυνατά μελίσσια μπορούν να βάλουν πολλά μέλια αν επιτρέψει ο καιρός και να τρυγήσουμε.
Πολύ καλή ανθοφορία είναι η αμυγδαλιά. Δυναμώνει τα μελίσσια και ανεβάζει γόνους.
Πολύ καλή ανθοφορία είναι η αμυγδαλιά, μας δυναμώνει τα μελίσσια και ανεβάζει γόνους. Η βερικοκιά επίσης είναι πολύ καλή ανθοφορία με άριστη θρεπτική γύρη. Η χορτονομή αυτό το διάστημα του Φεβρουαρίου αρχίζει να δίνει γύρες.

Μετακίνηση
Η μετακίνηση των μελισσιών πρέπει να γίνεται όταν η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, δεν πρέπει να μετακινούμε τα μελίσσια όταν έχουν σφικτή μελισσόσφαιρα. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταφορά από ζεστά μέρη σε ψυχρά για τις πρώιμες ανθοφορίες διότι έχουν απλώσει γόνο σε πολλά πλαίσια και η μεταφορά τους σε ψυχρό περιβάλλον έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σφικτή μελισσόσφαιρα και να αφήσουν ασκέπαστο γόνο σε μερικά πλαίσια ο οποίος θα παγώσει.

Οι εργασίες στην αποθήκη πρέπει και αυτές σιγά σιγά να τελειώνουν. Η συντήρηση και βάψιμο παλαιών κυψελών και πατωμάτων, το αρμάτωμα νέων κυψελών και πλαισίων, το λιώσιμο παλαιών και χαλασμένων κηρηθρών, είναι στην ημερησία διάταξη του κάθε παλαιού και νέου μελισσοκόμου.

Τον Φεβρουάριο οι κηρήθρες μας δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο στις αποθήκες μας από τον κηρόσκορο, αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Πηγή: melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια