Widget Recent Post No.

Βρίσκω πεθαμένα τα μελίσσια μου χωρίς μέλια, τι συμβαίνει;



Σήμερα αντιμετώπισα πένα σοβαρό πρόβλημα! πήγα να κάνω κοιτάξω τα μελισσακια μια να βάλω τροφή και διαπίστωσα ότι πάνω από τα μισά μελίσσια δεν υπήρχε τίποτα μέσα και τα μέλια ήταν παρμένα!!!! Συγκεκριμένα ήταν ζωντανά μόνο τα 8 μελίσσια απο τα 15 που έχω. τι σημαίνει;;;

1ο ενδεχόμενο
Βαριά προσβολή νοζεμίασης. Η νοζεμίαση πιστεύω είναι ο σοβαρότερος λόγος που χάνονται τα μελίσσια μέσα στο Χειμώνα. Έχω δεί μελισσοκομεία να καταστρέφονται απο αυτή την ασθένεια, και τα τελευταία χρόνια κάνω οπωσδήποτε Άνοιξη και φθινόπωρο 2 προληπτικές θεραπείες, για να είναι καθαρά και υγειή τα μελίσσια μου.

Τα δείγματα όταν τα μελίσσια έχουν προσβολή απο νοζεμίαση είναι νεκρές μέλισσες στην πόρτα αλλά και μέσα στο μελίσσι (μπορεί να είναι λίγες ή πολλές ή και καθόλου, ανάλογα με τη προσβολή, και το πλυθησμό του μελισσιού). Μάλιστα πολλές φορές δε βλέπουμε καθόλου μέλισσες νεκρές και το μελίσσι να έχει εξαφανιστεί. Αυτά είναι καθαρά συμπτώματα της nosema cerana, και συμβαίνει για τον εξής λόγο. Η νοζεμίαση μικραίνει τη ζωή της μέλισσας έως και 6 φορές. Οι μέλισσες πεθαίνουν πρόωρα και συνήθως έξω στους αγρούς. Επίσης επειδη οι μέλισσες ψωφάνε σιγά σιγά, οι μέλισσες τις πετάνε έξω, και έτσι εμείς όταν επισκεπτόμαστε τα μελίσσια δε βλέπουμε τίποτα. Αντιθέτως όμως, ένα μελίσσι με νοζεμίαση μπορεί στη διάρκεια μιας ημέρας να πετάξει ακόμα και μια χούφτα μέλισσες, χωρίς να δούμε τίποτα εμείς.

Πχ μιας και έχω τρέλα με το θέμα αυτό, έχω παρακολουθήσει μελίσσι με νοζεμίαση και είδα το εξής. Την ημέρα υπήρχαν ελάχιστες νεκρές μέλισσες. Το βράδυ όμως, μέχρι το πρωί υπήρχαν μια χούφτα μέλισσες νεκρές. Αυτές οι μέλισσες μόλις έβγαινε ο πρώτος ήλιος, γινόταν καθαριότητα και πετιόντουσαν πολλά μέτρα μακριά απο τις ίδιες τις μέλισσες. Συνεπώς εμείς αν επισκεφτούμε τα μελίσσια το πιθανότερο είναι να μη δούμε τίποτα, παρα μόνο άδεια μελίσσια, και μικρούς πληθυσμούς. Πολύ μικρούς σε σχέση με αυτούς 10 μέρες πρίν. Πχ ένα 10άρι μελίσσι μπορεί σε ένα μήνα να γίνει 3άρι. Και απο 3άρι μέσα σε 10 μέρες να μην υπάρχει τίποτα. Αυτά σε πολύ άσχημα ενδεχόμενα, με πολύ βαριά προσβολή.

Όταν ένα μελίσσι πεθάνει απο νοζεμίαση, και οι θερμοκρασίες είναι καλές τα μέλια θα λεηλατηθούν απο τις γύρω κυψέλες. Έτσι η τελική εικόνα είναι να βλέπουμε ένα μελίσσι δίχως μέλια δίχως πλυθησμό, μόνο με τις κηρήθρες, και τρίμματα κεριού στον πάτο. Επίσης αν η κυψέλη δεν λεηλατηθεί, τα μέλια θα είναι όλα μέσα. Μελίσσι που χάνεται απο νοζεμίαση, συνήθως έχει μέλια, και μάλιστα πολλά μέσα στη κυψέλη. Επίσης υπάρχει και λίγος γόνος, παρατημένος, εγκαταλελημένος.

2ο Ενδεχόμενο
Πείνα - λιμοκτονία. Ένα μελίσσι χωρίς τροφή δεν έχει μέλλον. Ειδικά νωρίς την Άνοιξη τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Ένα μελίσσι που δεν έχει μέλια, ούτε τροφή, το μελίσσι δεν μπορεί να κάνει γόνο, οι μέλισσες ζούν λιγότερο, και έχουμε απώλειες. Πχ μου έλεγε ένας μελισσοκόμος επαγγελματίας πρίν λίγες ημέρες, ότι βρήκε όλα του τα μελίσσια ξεγονιασμένα (Φεβρουάριος), και ο λόγος επειδή άργησε να τους βάλει τροφή και ήταν νηστικά. Η αλήθεια είναι ότι σε περίπτωση λιμοκτονίας βρίσκουμε πάντα νεκρές μέλισσες, και μάλιστα πολλές, οι οποίες είναι χωμένες και μέσα στα κελιά με τη κεφάλι προς τα μέσα.

Παρακάτω καθαρό δείγμα μελισσιού που πέθανε απο λιμοκτονία. Δείτε πως οι μέλισσες μπήκαν μέσα στα κελιά όπου και πέθαναν απο την έλλειψη ενέργειας τροφής


3ο Ενδεχόμενο
Πολύ βαρρόα. Η πολύ βαρρόα κάνει μεγάλη ζημιά. Πχ αν ένα μελίσσι δε θεραπευτεί το Χειμώνα σωστά και μείνει με τη βαρρόα ταλαιπορείτε και χάνεται. Κάντε ένα πείραμα. Πείτε ότι χάσατε τα μελίσσια σας το χειμώνα, και θα δείτε ότι η πρώτη ερώτηση που θα σας κάνουν είναι "κάνατε θεραπεία για τη βαρρόα το φθινόπωρο". Γόνος που εκκολάπτεται απο βαρρόα δεν ζεί. Επίσης η βαρρόα συνδέεται με τη νοζεμίαση, και όλα τα προβλήματα διογκώνονται.

Λυπάμαι πραγματικα για όσα μελίσσια χάνονται απο αυτές τις ασθένειες, αλλά δυστυχώς για όλα ευθυνόμαστε εμείς και για τους χειρισμούς μας. Ελπίζω όλοι να βγείτε με όσο το δυνατόν περισσότερα μελίσσια, και η Άνοιξη να αναπληρώσει όλες τις απώλειες...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια