Widget Recent Post No.

Αποκαλύπτουν τα μυστικά του επαγγέλματος μέσα στα τόσα χρόνια που ασχολούνται με τη μελισσοκομία...



«Τις μέλισσες τις αγαπώ γιατί ‘ναι η δουλειά μου. Η τρέλα μου, το χόμπι μου, και τα αισθήματα μου…».

Αυτή η μαντινάδα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει το μέλι και η μελισσοκομία για τους αδελφούς Παπαδάκη από τον Θέρισο Χανίων. Από οικογένεια μελισσοκόμων ασχολούνται με το μέλι από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους και δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς τις μέλισσες.


Της Ελένης Λαζάρου


Σε αυτήν την ασπρόμαυρη φωτογραφία φαίνονται να ανοίγουν τις κυψέλες των μελισσών όταν ήταν ακόμη παιδιά. Το ίδιο κάνουν και σήμερα. Και μάλιστα το κάνουν σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στα Λευκά όρη.

Τα δύο αδέλφια με μεράκι και αγάπη παράγουν εκλεκτό μέλι και το διαθέτουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και χώρες του εξωτερικού.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης μιλά στο Κoolnews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Τι σημαίνουν το μέλι και οι μέλισσες για σας;

«Μακάρι να υπήρχε μια λέξη με την οποία να μπορούσα να πω τι σημαίνει η μελισσοκομία για εμένα και την οικογένειά μου αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει...

Κάτι το ποιο έχουν ξεκινήσει οι πρόγονοι μου εδώ και παραπάνω από 200 χρόνια, κάτι με το οποίο αναθράφηκαν τέσσερις γενιές αποτελεί το λιγότερο παράδοση για την οικογένεια Παπαδάκη. Δουλεύοντας συνεχώς μέσα στη μέλισσα και παρατηρώντας τον κόσμο της να αλλάζει ανάλογα με την εποχή σιγά σιγά το επάγγελμα γίνεται έρωτας.

Ίσως με αυτές τις δυο λέξεις να μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την μελισσοκομία για την οικογένεια Παπαδάκη… Παράδοση και έρωτας».

Πότε ξεκινούν οι αναμνήσεις σας από το μέλι;


«Αν με ρωτούσαν τι είναι αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια όσες φορές κι αν προσπαθήσω να σκεφτώ, μπροστά από όλες τις αναμνήσεις εμφανίζεται η μέλισσα. Άλλοτε να προσπαθώ να ανακαλύψω τον κόσμο της , τα εργαλεία που χρησιμοποιείς, το σπίτι που μένει (κυψέλη) και άλλοτε να κάνω τον μεγάλο μελισσοκόμο. Το πόσων χρονών ήμουν δεν ξέρω ,από τότε που αρχίζει να συγκρατεί η μνήμη ενός μικρού παιδιού… Συνεργάτη και συνοδοιπόρο από τότε έχω τον λίγο μικρότερο αδερφό μου όπου μαζί δοκιμάσαμε το μέλι αλλά μαζί και το κεντρί της μέλισσας…».

Τι είδη μελιού παράγετε και τι ιδιαίτερο έχει το δικό σας μέλι;

«Η Κρήτη στην οποία και ζω σαν νησί έχει περιορισμένες ανθοφορίες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και πόσο μάλιστα τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που παράγει όμως έχει το ταλέντο να σε κάνει να μην το ξεχάσεις ποτέ απ την στιγμή που το δοκιμάσεις.

Παραγωγή υπάρχει κυρίως στο θυμάρι, το πεύκο λίγο στο ερείκη και πολύ λίγο σε ανοιξιάτικα λουλούδια. Φυσικά αν και μόνο οι καιρικές συνθήκες είναι με το μέρος της μέλισσας…

Εμείς σαν οικογένεια έχουμε επιλέξει την συλλογή ενός διαφορετικού μελιού το οποίο συλλέγεται σε υψόμετρο από 1800μ έως και τα 2500μ στη περιοχή των λευκών ορέων στα Χανιά στην περιοχή του θερίσου. Το μέλι αυτό περιέχει δυο είδη θυμαριού το λευκό και το κόκκινο θυμάρι αλλά φυσικά και όλα τα θεραπευτικά βότανα των λευκών ορέων που ξεπερνούν τον αριθμό των 60.

Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο σε άρωμα αλλά και σε θρεπτικότητα λόγο των γυρεόκοκκων που διαθέτει είναι το άσπρο θυμάρι το οποίο υπάρχει σε ελάχιστα μέρη σε όλο τον κόσμο και ένα από αυτά είναι τα λευκά όρη. Η συλλογή γίνετε από τις αρχές αλλά έως και τα μέσα του Αυγούστου, αυτό που την κάνει δύσκολη είναι οι καιρικές συνθήκες όπου σε αυτό το υψόμετρο συνεχώς είναι απρόσμενες και απρόβλεπτες.

Η παραγωγή δεν σταματά σε αυτό το είδος μελιού μόνο αλλά συνεχίζεται κατά την περίοδο του Σεπτέμβριου σε περιοχή τον Χανίων η οποία έχει μεγάλο αριθμό από πευκόδεντρα όπου και συλλέγετε το πευκόμελο. Μέλι με μικρότερη θρεπτική αξία αλλά με δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό άρωμα…».

Που προωθείτε το μέλι σας;

«Η προώθηση της ετήσιας παραγωγής κυρίως γίνεται στην ενδοχώρια αγορά είτε άμεσα από εμάς είτε έμμεσα. Δηλαδή μέσω κάποιων έμπορων μελιού. Κύριος στόχος της οικογένειας μας είναι και το εξολοκλήρου εμπόριο της παραγωγής όπου τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκει άνθιση και στο εξωτερικό».

Κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά ίσως ακούγοντας πως υπάρχουν θέσεις εργασίας στην παραγωγή μελιού σκεφτούν να ασχοληθούν. Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος από το μηδέν;

«Όπως λένε και οι πρόγονοι μας ‘κάθε αρχή και δύσκολη’. Όλα τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την φύση πάντα είναι ανοιχτά σε θέσεις εργασίας… σε αυτά τα επαγγέλματα για να προκόψεις δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο πτυχίο η κάποιο μεταπτυχιακό, βασικό στοιχείο είναι το μεράκι. Αρχικά, ξεκινώντας κάποιος να ασχοληθεί με την μελισσοκομία το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ξεχάσει την τιμή του μελιού ‘’η οποία πολλές φορές είναι υψηλή’’ και να αγαπήσει την μέλισσα. Αν καταφέρει να πετύχει αυτό τότε όλα τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει κατά την πορεία θα φανούν εύκολα».

Γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις μέλισσες φαίνονται πιο ήρεμοι;

«Αυτός που ασχολιέται με την μέλισσα λέγετε μελισσοκόμος , για να λέγετε κάποιος πραγματικά μελισσοκόμος πρέπει να μπει στον κόσμο της μέλισσας και να τον ζήσει. Τότε θα αντικρίσει ένα κόσμο στον οποίο επικρατεί η απόλυτη αρμονία και κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρω πώς να το εκφράσω. Ίσως η σωστή λέξη να είναι η ‘’μαγεία’’… όταν λοιπόν περνάς καθημερινά κάποιες ώρες μέσα σε αυτήν την ηρεμία θα αρχίσει σιγά σιγά να φαίνεται στο πρόσωπο σου αλλά και να γίνεται τρόπος ζωής».

Με τι άλλα προϊόντα ασχολείστε;

«Μια οικογένεια η οποία ζει σε χωριό προσπαθεί να παράξει όσων τον δυνατών παραπάνω προϊόντα ώστε να καταφέρει να ζήσει ποιο άνετα. Πέρα από το μέλι ασχολούμαστε με το κρασί και το λάδι, δηλαδή έχουμε καλλιέργειες με αμπέλια και με ελαιόδεντρα όπου και αυτά έχουν την δική τους τέχνη αλλά και πολύ κούραση…».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια