Widget Recent Post No.

Γίνετε καταπολέμηση βαρρόα τον Φεβρουάριο; Τι καταπολέμηση κάνω για να σωθούν τα μελίσσια!



Θεραπεία για καταπολέμηση βαρροα γίνεται τον Φεβρουάριο; Αν ναι πιο είναι το σκεύασμα που ενδείκνυται για αυτόν τον μήνα γιατί μέσα στο μελίσσι η βασίλισσα έχει ρίξει γόνους; Επίσης αν έχουμε κάνει θεραπεία μέσα Δεκεμβρίου είναι απαραίτητη η θεραπεία τον φεβρουάριο; Πως θα σωθούν τα μελίσσια με βαριά προσβολή;


Τώρα είναι η χειρότερη περίοδος για να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα. Όσα μελίσσια έχουν ξεκινήσει έστω και ένα πλαίσιο με γόνο, είναι ήδη αργά. Σύμφωνα με έμπειρους ερευνητές μελισσοκομίας, όση βαρρόα επιβιώνει το χειμώνα πάνω στις μέλισσες, μόλις ξεκινήσει η εκτροφή του γόνου, πέφτουν με "τα μούτρα" μέσα, και χώνονται στον λιγοστό γόνο που υπάρχει. Πολλές φορές μάλιστα, μπορεί σε κάθε κελί να εισβάλει παραπάνω απο μια βαρρόα. Συνεπώς με την ύπαρξη του γόνου, η όποια θεραπεία κάνουμε θα είναι αναποτελεσματική. Φυσικά όσο μεγαλύτερη η έκταση του γόνου, τόσο λιγότερη η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μας. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα μελίσσι 3 πλαισίων με βαριά προσβολή απο βαρρόα, και έχει μια χούφτα γόνο σε ένα πλαίσιο, η προσθήκη 2 ταινιών μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 70-80% ίσως και λίγο παραπάνω. Αντιθέτως αν δεν υπήρχε καθόλου γόνος η αποτελεσματικότητα θα ήταν άνω του 90%. Αυτό το μικρό ποσοστό βαρρόας που θα επιβιώσει είναι σκέτος θάνατος για εμάς τους μελισσοκόμους.
Σύμφωνα με έρευνες μια βαρρόα το χειμώνα, γίνετε χιλιάδες έως το Καλοκαίρι, πράγμα σχεδόν καταστροφικό, αν υπολογίσουμε ότι τα περισσότερα μέλια στην Ελλάδα τρυγούνται το Καλοκαίρι. Σκεφτείτε να μη γίνει σωστά η θεραπεία το χειμώνα και να επιβιώσουν, έστω και 30 βαρρόα, να δείτε τι έχει να γίνει αργότερα.

Ο λόγος που οι περισσότεροι μελισσοκόμοι φτάνουν έχουν βαριά προσβεβλημένα αυτή τη περίοδο, είναι η λάθος χειρισμοί, και η μη αποτελεσματική καταπολέμηση. Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί που λόγω έλλειψης πείρας και γνώσης δεν εφάρμοσαν καθόλου θεραπεία, όμως είναι πολύ λίγοι. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν καταπολέμηση το χειμώνα, νομίζουν ότι όλα έγιναν σωστά, και μόλις έρθει η Άνοιξη συνηδητοποιούν ότι τα μελίσσια δεν είναι καθαρά. Τότε βέβαια είναι αργά, η μήπως όχι. Υπάρχει άραγε κάποια λύση, έστω βοηθητική που μπορεί να σώσει τα μελίσσια

Η συμβουλή μου σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Αν τα μελίσσια έχουν πολύ λίγο γόνο η καλύτερη λύση είναι με ταινίες φλουμεθρίνης (flumethrin) 2 ανα πεντάρι μελίσσι, και αλλαγή μετά απο 10 μέρες. Δηλαδή συνολικά 4 ταινιές ανα πεντάρι μελίσσι. Με αυτό το τρόπο νομίζω ότι εξασφαλίζουμε ακόμα και αργοπορημένα μια αποτελεσματικότητα σίγουρα πάνω απο 80%. Αν τα μελίσσια έχουν 2 και 3 γόνους τότε χρειαζόμαστε 6 συνολικά ταινίες, 2 κάθε εβδομάδα και επανάληψη 3 φορές. Για παράδειγμα βάζουμε 2 ταίνιες σε πεντάρι μελίσσι τη Κυριακή, μετά αλλάζουμε με 2 νέες ταινίες την επόμενη Κυριακή, και άλλες 2 την επόμενη. Άρα συνολικά 6. Έτσι πιάνουμε τον κύκλο της βαρρόα που είναι 21 μέρες. Με τόσο γόνο φυσικά μην περιμένετε αποτελέσματα. Μπορεί τα μελίσσια να θεραπευτούν με αποτελεσματικότητα 70% περίπου. Τα νούμερα σας τα λέω εντελώς εμπειρικά, και σίγουρα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά απο μελίσσι σε μελίσσι. Εξαρτάται απο πολλά.

Επίσης αν έχουμε κάνει θεραπεία μέσα Δεκεμβρίου είναι απαραίτητη η θεραπεία τον φεβρουάριο; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αν δεν έγινε σωστά η θεραπεία το Δεκέμβριο. Πχ αν κάποιος μελισσοκόμος έκανε θεραπεία με οξαλικό οξύ (ενστάλλαξη), και δεν είχε αποτέλεσμα τότε επιβάλλετε θεραπεία πάλι. Έστω και τώρα. Με το οξαλικό οξύ (με ενστάλλαξη) γίνονται πολλά τέτοια περιστατικά κάθε χρόνο, μιας και είναι σκεύασμα που εξαρτάται η δραστικότητα του απο πάρα πολλούς παράγοντες. Συνεπώς ένας μελισσοκόμος χωρίς εμπειρία μπορεί εύκολα να πέσει στη παγίδα αυτή, και τα μελίσσια να μη καθαρίσουν.

Οι ταινίες με οξαλικό οξύ και γλυκερίνη έχουν πολύ υψηλό αποτέλεσμα, και μπορεί κάποιος να τις δοκιμάσει τώρα με πολύ υψηλό αποτέλεσμα.

Νομίζω πως αν εφαρμόσετε τα παραπάνω τα μελίσσια θα σωθούν. Διότι μελίσσια με βαρρόα, είναι μη παραγωγικά μελίσσια!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια