Widget Recent Post No.

Επιθεώρηση Έκπληξη! Κρίσιμοι χειρισμοί για ένα 5άρι μελίσσι τώρα το Φλεβάρη!


Επιθεώρηση-ΕΚΠΛΗΞΗ!
Mετά από αρκετό καιρό έκανα επιτέλους κανονική επιθεώρηση. Σε ένα από τα μελίσσια με πλυθησμό 5 πλαισια μέλισσες, βρήκα ψημένο γόνο και εκκολαπτόμενες μελισσούλες! Άρα η βασίλισσα γεννούσε περίπου από τις 10 Γενάρη, όπου εδώ στα Βόρεια (Ορεστιάδα) επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι το μελίσσι ξεκινά την ανανέωση του πλυθησμού και ξεκινάει η εκτροφή δεύτερης φουρνιάς γόνου. Σήμερα θα κάνουμε πρακτική σε ένα απλό μελισσάκι 5 πλαισίων, και θα πούμε τα λάθη, και όσα πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Πάμε να δούμε τα πιο βασικά; Ας ξεκινήσουμε...
Έχουμε αυτό το μελισσάκι που βλέπουμε κάτω στην εικόνα. Όπως βλέπουμε είναι 5 πλαίσια, και σύμφωνα με την πρώτη επιθεώρηση είχε δύο πλαίσια με γόνο σε πολύ μικρή έκταση, σε μέγεθος λίγο μικρότοερο απο ένα πακέτο τσιγάρα. Το γεγονός ότι ο πρώτος γόνος εκκολάπτεται είναι απίστευτα ενθαρρυντικό, και αυτό απαλλάσει το μελισσοκόμο απο ένα άγχος. Αυτό της απώλειας του μελισσιού...



Το μελίσσι αυτό είναι 5πλαίσια και όπως βλέπουμε είναι ήρεμο, ήσυχο, οι μέλισσες ταΐζουν τον γόνο, και τώρα βρίσκετε στη φάση που αναπληρώνει το παλιό του πλυθησμό με το καινούργιο που εκκολάπτεται. Τώρα λόγω ότι επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες είμαστε επιφυλακτικοί με το σιρόπι. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι απαγορευτικό ακόμα. Η καλύτερη λύση γι αυτό το 5αράκι μελίσσι, είναι να τοποθετήσουμε μια δίκιλη βανίλια, η οποία θα κάνει να καταναλωθεί 15 μέρες περίπου, ανάλογα με την όρεξη του μελισσιού. Χρειάζεται πολύ τροφή το μελίσσι τώρα, δεν κάνουμε τσιγγουνιές. Μην ξεχνάτε παιδιά, τα περισσότερα μελίσσια χάνονται το Φλεβάρη.



Ο πρώτος γόνος του μελισσιού πρέπει να είναι μικρός σε έκταση, σε περίπτωση απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, να μη δημιουργηθεί ψύξη. Αλλά φίλες και φίλοι το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι αυτό. Θέλω να σας κάνω μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα, ένα πολύ βασικό ερώτημα. Βλέπετε τη φωτογραφία ακριβώς απο κάτω; Τι πρόβλημα εντωπίζετε; Παρατηρήστε καλά, και μετά δείτε την απάντηση πιο κάτω!



Απάντηση....
Το μελισσάκι αυτό έχει στεγνώσει απο μέλι! Έχει στεγνώσει σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν γίνει άμεσα ταίσμα το μελίσσι θα χαθεί. Βλέπετε πως ο γόνος έχει στεγνώσει περιμετρικά. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Ο γόνος πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχει μέλι στο στεφάνωμα (στο πάνω μέρος). Επίσης το μελίσσι πρέπει να έχει και λίγες γύρες για αναπτύσσετε και να κάνει νέο γόνο. Στη συγκεκριμένη φωτό βλέπουμε χαρακτηριστικά, πως το μελίσσι κατανάλωσε όλο το μέλι για την εκτροφή του γόνου. Ξέρετε οι μέλισσες παίρνουν τις τροφές που βρίσκονται πιο κοντά για να ταίσουν το γόνο. Εδώ έχουμε έλλειψη τροφής και τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα αν δεν γίνει ταίσμα. Τα πράγματα είναι πιο κρίσιμα το Φλεβάρη, παρά το Δεκέμβρη και το Γενάρη.

Με λίγα και απλά λόγια
Τα μελίσσια τώρα...
Πρέπει να είναι σφιχτά, πλαίσια γεμάτα με πλυθησμό χωρίς περιττές κηρήθρες
Κηρόπανο σε όλα μας τα μελίσσια
Φελιζόλ αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για μόνωση στο πλάι
Απαραίτητη ύπαρξη τροφής πάνω απο το μελίσσι
Και το βασικότερο υπομονή για τα καλύτερα που έρχονται!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια