Widget Recent Post No.

Νέα απο τα μελίσσια σήμερα 17 Φεβρουαρίου


ΣΗΜΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος, και φαντάζομαι όλοι οι μελισσοκόμοι μπορείτε να καταλάβετε το λόγο. Βρισκόμουν για αρκετό καιρό μακρια απο τα μελισσάκια μου και τις τελευταίες ημέρες που επέστρεψα η εικόνα είναι πραγματικά φοβερή. Μέλισσες κατακλύζουν τον ουρανό τις ζεστές ώρες του μεσημεριού, και στην είσοδο οι νεαρές μέλισσες που γεννήθηκαν πρόσφατα, προσανατολίζονται για να μάθουν το νέο τους σπίτι. Αυτό είναι σημάδι ότι οι απώλειες τελείωσαν για φέτος, εφόσον ο νέος γόνος εκκολάπτεται και τα μελίσσια μεγαλώνουν!!

Ο γόνος είναι αρκετά εκτεταμένος, και τα μελίσσια φέρνουν γύρη, όμως οι θερμοκρασίες το βράδυ πέφτουν πάρα πολύ, επωμένως δεν κάνουμε καμία επέμβαση μέσα στη γονοφωλιά. Θέλοντας να κρατάω ενήμερους όλους τους μελισσοκόμους θα σας δείξω βήμα βήμα όλους τους χειρισμούς που θα εφαρμόσουμε, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ανοιξιάτικη ανάπτυξη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ 2018.... ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ!!!
Στο μελισσοκομείο είχε ζέστη και τα μελίσσια είχαν εμφανώς περισσότερους γόνους. Διαβάστε...
Τα μελίσσια ρίχνουν γόνους σαν τρελά! Η αύξηση της γέννας είναι πολύ μεγάλη κάθε ημέρα, λόγω της τόσο μεγάλης καλοκαιρίας. Σήμερα η θερμοκτασία στο μελισσοκομείο ήταν πάνω απο 17 βαθμούς υπο σκιά, οπότε καταλαβαίνετε τι συνέβη σήμερα! Πέταγαν όλες οι μέλισσες, γύρες γεμάτο τα ποδαράκια τους, και εικόνες που θυμίζουν πραγματικά Άνοιξη. Μου κάνει εντύπωση πόση γύρη έρχεται στις κυψέλες. Είναι πολύ καλό δείγμα για την εποχή. Αμυγδαλιές λουλουδάκια κάτω απο τις ελιές είναι ανθισμένα αυτή τη περίοδο, και τα μελίσσια τρελαίνονται απο τις ανθοφορίες.

Απο θέμα τροφοδοσίας έχουμε ήδη ξεκινήσει το σιρόπι, και σήμερα δώσαμε 300γραμμάρια σε κάθε μελίσσι, ανεξαρτήτως πλυθησμού. Σε ορισμένα δυνατά μελίσσια δώσαμε 500ml. Σε κάθε μελίσσι υπάρχει και ζαχαροζύμαρο, και σκοπός της όλης υπόθεσης είναι η μέγιστη ανάπτυξη. Απο θέμα καιρού, είχε και χθές καλοκαιρία, όμως τις επόμενες ημέρες λέει βροχές. Αυτό δε μας φοβίζει, ίσα ίσα που είμαστε προετοιμασμένοι. Πάντα πριν της βροχές πρέπει να εξασφαλίσουμε τροφή στα μελισσάκια μας, για να έχουν να ταίζουν το γόνο. Γενικά πάντως ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι καλός και δεν θα έχει κρύο, παρά τις βροχές που θα πέσουν. Θέλουμε άλλωστε αυτές τις βροχές για τις επόμενες ανθοφορίες που έρχονται

Στο μεταξύ η Άνοιξη για το 2018 θα έλεγα εξελίσσετε πολύ καλά. Ελπίζουμε η φετινή Άνοιξη να δώσει και όλα τα ανοιξιάτικα μέλια, που έχουμε καιρό να πάρουμε απο τα μελίσσια. Επίσης τα μελίσσια απο θέμα νοζεμίασης - βαρρόας πλέον είναι πλήρως θεραπευμένα και προχωράνε στην Άνοιξη δυναμικά.

Την ίδια εικόνα που παρουσιάζουν τα μελίσσια μας στο Αγρίνιο, έχουν και άλλοι μελισσοκόμοι, όπως πχ στην Αθήνα, στη Πάτρα, και γενικότερα στις Νότιες περιοχές. Στα Βόρεια οι μελισσοκόμοι είναι πολύ επιφυλακτικοί, και τα μελίσσια ακόμα δεν έχουν τόσο γόνο για να χρειάζονται τροφοδοσία. Στη Κρήτη η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη απο αυτή που περιγράψαμε, και οι μελισσοκόμοι ξεκινούν επίσης πολύ δυναμικά!

Τα πρώτα πλαίσια άρχισαν να μπαίνουν στα μελίσσια, όμως σε καμία περίπτωση δεν σπάμε τον γόνο, βάζοντας σφήνες. Βέβαια τους χειρισμούς αυτούς θα σας τους αναλύσουμε με κάθε λεπτομέρεια σε επόμενες αναρτήσεις..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια