Widget Recent Post No.

ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Δύο επικίνδυνα φάρμακα, ανακοίνωση απο μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας του ΑΠΘ...



Ανακοίνωση έβγαλε ο καθηγητής μελισσοκομίας Ανδρέας Θρασυβούλου, σχετικά με δύο επικίνδυνα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Όπως τονίζει ο ίδιος, αυτά τα σκευάσματα είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα, και αν τυχών χρησιμοποιηθούν, τα υπολλείματα, αν εντοπιστούν μποροπύν να κρίνουν το μέλι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Καλό είναι να γνωρίζουν οι μελισσοκόμοι τι σκευάσματα βάζουν στα μελίσσια μας, πόσο μάλλον για τη νοζεμίαση που ο μελισσοκόμος έχει ένα πολύ μικρό οπλοστάσιο για την πρόληψη της...

Γράφει ο Ανδρέας Θρασυβούλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook...
Προσοχή δύο σκευάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την αντιμετώπιση της Νοζεμίαση, το Nozemat και το Nozemapol περιέχουν ως δραστική ουσία το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη (metronidazole). Το αντιβιοτικό αυτό ανιχνεύεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στο μέλι (>0.1 μg/kg). Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέταξε την μετρονιδαζόλη μαζί με την χλωρομφαινικόλη στο παράρτημα ΙV του Καν.(ΕΕ) 37/2010, όπου περιλαμβάνονται ουσίες για τις οποίες δεν καθορίζεται κανένα επιτρεπτό ανώτατο όριο στις τροφές γιατί. τα κατάλοιπα των ουσιών αυτών, ανεξαρτήτως ορίων συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.



Δεν γνωρίζω εάν τα συγκεκριμένα προϊόντα κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εάν κάποιοι τα εισάγουν και τα εμπορεύονται παράνομα. Γνωρίζω όμως ότι η χρήση τους πρόσφατα δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε γειτονική χώρα όπου βρέθηκαν τα υπολείμματά μετρονιδαζόλης στα 50 από τα 250 δείγματα που αναλύθηκαν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές και να δυσφημιστεί το προϊόν. Δώστε προσοχή τι βάζετε στα μελίσσια. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα η χλωρομφαινικόλη γιατί χρησιμοποιείται από τους κινέζους, η μετρονιδαζόλη γιατί χρησιμοποιείται από τους ρώσους και η φουμαγιλίνη , η ναφθαλίνη και το παραδιχλωροβενζόλιο (κηροσκωρίνη) γιατί χρησιμοποιούνται σε τρίτες χώρες.

Ερώτηση...
Τά Ελληνικά εργαστήρια μπορούν νά ανιχνεύσουν αυτές τις ουσίες;

Απαντηση...
Τα Ελληνικά εργαστήρια μπορούν να τις ανιχνεύσουν αλλά έτσι και αλλιώς τα δείγματα θα φύγουν για ανάλυση στην Γερμανία.


Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ειναι οντως επικινδυνα? Αφου δεν υπαρχουν ορια στην συγκεκριμενη ουσια. Ή μηπως ειναι ακομη μια σκευωρια για να αποκλειστουν αλλες εταιρειες εκτο εε??? Οι ρωσσοι ειναι δλδ χαζοι που τα χρησιμοποιουν? Αυτοι θελουν ν τρωνε δηλητηριασμενο μελι??? Για σκεφτειται λιγο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚαταργνΚ ειναε τέως κσθηγηκαθ, ομότιμος
    Με τι κριτήρια τα βγαζεβ σκαρτα; έκανε ερευνα ή μηπως παιζεπ παιχνίδια προς οφεόφε γνωστων εταιρειών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!