Widget Recent Post No.

Ξεχιόνισμα κυψελών: Ένας σωστός χειρισμός ή μήπως ένα τραγικό λάθος;


Βλέπω μελισσοκόμους που τρέχουν με το πρώτο χιόνι να καθαρίσουν τις κυψέλες τους. Με μια σκούπα και φτυάρι, προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τις κυψέλες απο το χιόνι προκειμένου να μη χαθούν τα μελίσσια. Για τα Ελληνικά δεδομένα, πολύ λίγα μελισσοκομία καλύπτονται πλήρως απο το χιόνι για μεγάλο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι μελισσοκόμοι ξεχειμωνιάζουν στα βουνά, όπου το χιόνι μπορεί να φτάσει και 1 μέτρο ύψος με αποτέλεσμα την ολική κάλυψη της κυψέλης. Και τι κάνει ο μελισσοκόμος σε μια τέτοια περίπτωση;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά... Στην Ελλάδα όταν οι κυψέλες καλυφτούν με χιόνι, η κυψέλη γίνετε σαν ένα μικρό ιγκλού. Δηλαδή το χιόνι στη πραγματικότητα προστατεύει τη κυψέλη, και δεν την κρυώνει περισσότερο όπως μερικοί λανθασμένα νομίζουν. Συνεπώς ο πιο σωστός χειρισμός είναι να αφήσουμε τις κυψέλες και να μην επέμβουμε. Έχουν αναφερθεί περιστατικά, όπου μετά το ξεσκέπασμα της κυψέλης και την απελευθέρωση της εισόδου, πετάχτηκαν μέλισσες και ψώφησαν στο πάγο. Δηλαδή μεγάλες απώλειες σε συλλέκτριες και πλυθησμούς.

Πως γίνετε όμως στο εξωτερικό, και όλοι οι μελισσοκόμοι ξεχιονίζουν κυψέλες; Κάνουν λάθος; Η μήπως όχι; Οι κυψέλες του εξωτερικού τα καπάκια είναι χωρίς θήρες αερισμού και οι συνθήκες επιτρέπουν να μαζεύονται πολλά μέτρα χιόνια. Φανταστείτε λοιπόν μια αεροστεγώς κλεισμένη κυψέλη καλυμμένη με 2 μέτρα χιόνια. Οι μελισσοκόμοι εκεί πιστεύουν ότι η κυψέλη μετά απο κάποιες μέρες χρειάζεται ελάφρυνση, για να αναπνεύσει το μελίσσι και να μη σκάσει απο ασφυξία. Εκεί πέρα άλλωστε το χιόνι μένει για μήνες! Έτσι απελευθερώνουν τις κυψέλες τους, και οι θερμοκρασίες είναι τόσο απαγορευτηκές που δεν βγαίνουν οι μέλισσες. Ωστόσο στην Ελλάδα έχουμε τελείως διαφορετικά δεδομένα, και τέτοιοι χειρισμοί δεν μας χρειάζονται.

Μην επηρεάζεστε λοιπόν όταν βλέπετε μελισσοκόμους να σκάβουν το χιόνι δίπλα στα μελίσσια. Δεν χρειάζεται. Εκτός αν έχουμε καμία ακραία περίπτωση και τα μελίσσια χωθούν βαθειά μέσα στο χιόνι έτσι ώστε να έχουμε υποψίες ότι το μελίσσι δεν αναπνέει...















Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πριν πολλά χρόνια φίλος μου μελισσοκόμος αφήρεσε το χίονι από τις κυψέλες. Ανέβηκε η θερμοκρασία, ξεγελάστηκαν τα μελίσσια και βγήκαν από τις κυψέλες τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μαυρίσει η περιοχή από μέλισσες οι οποίες δεν επέστρεψαν στις κυψέλες τους, κατά την ομολογία τους. Η γνώμη μου είναι ότι οι μέλισσες λόγω του λευκού τοπίου έχασαν τον προσανατολισμό τους και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους. Ήταν ένα ομοιόμορφο λευκό τοπίο χωρίς τα σημάδια που είχαν οι μέλισσες στη μνήμη τους για να τις βοηθήσουν στην επιστροφή τους. Δεν είναι ότι έπεσε απότομα η θερμοκρασία. Αυτή παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε στην περιοχή μου, τώρα που μιλάμε, 30 τριάντα περίπου πόντους χιόνι αλλά δεν με νοιάζει. Ας δώσει λύση μόνη της η φύση σιγά σιγά. Δεν το πειράζω το χιόνι. Δεν τίθεται θέμα αναπνοής των μελισσών. Καλή χρονιά το 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χιονι που καλυπτει την κυψελη δρα ως μονωση σε περπτωσεις που η θερμοκρασια του περιβαλλοντος πεφτει υπο το μηδεν.. κατι που συμβαινει παντα οταν σταματαει η χιονοπτωση και μετα ξαστερωνει! Διοτι μετα οταν εξω θα επικρατει πχ. -10, -18 κτλ τοτε το χιονι θωρακιζει την κυψελη περιπου στους 0 οποτε και εχουμε οφελος. Γιατι λεμε οτι ενα ψυγειο πρεπει να το κανεις αποψυξη οταν πιασει παγο? Γιατι ο παγος που καλυπτει τον εναλλακτη της καταψυξης δρα ως μονωση και δεν αφηνει της θερμοτητα να διαρρευσει οποτε το ψυγειο δουλευει συνεχως καταναλωνοντας τζαμπα ενεργεια. Εδω ομως μας συμφερει ακριβως το αντιθετο.. γι αυτο και δεν ξεχιονιζουμε την κυψελη παραμονο ενα μερος για να αναπνεει οταν αυτο ειναι απαραιτητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!