Widget Recent Post No.

Ταίσμα με γυρεόπιτα τον Ιανουάριο για μέγιστα αποτελέσματα ανάπτυξης!!!


Χρειάζεται πέρα από τη βανίλια να να τροφοδοτήσουμε το μελίσσι μας επιπλέον με γυρεοτροφή και σιροπάκι τώρα τον Ιανουάριο; Σε περιόδους με έλλειψη γύρης ή όπως τώρα που θέλουμε δυνατούς χειμωνιάτικους γόνους για να φτάσουν έως την Άνοιξη με μεγάλη ανάπτυξη τα μελίσσια, επιβάλετε η τροφοδότηση με γυρεόπιτα! Η ανάγκη αυτή γίνετε πολύ μεγάλη σε βόρειες περιοχές, αλλά και σε μεριές με έλλειψη γύρης, ακόμα και στην Αθήνα. Η γυρεόπιτα κάνει καλό στα μελίσσια αρκεί, αν να είναι με δικά μας υλικά, ή εναλλακτικά οι πρώτες ύλες (μέλι γύρη) να είναι από κάποιον που εμπιστευόμαστε, ώστε να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στα μελίσσια μας!




Ο καλύτερος τρόπος γρήγορης ανάπτυξης, και πιο δαπανηρός είναι η γυρεόπιτα, και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι σε ορισμένες περιοχές είναι απολύτως απαραίτηρη. Εκτός απο να την φτιάξουμε μόνοι μας, μπορούμε να την αγοράσουμε και έτοιμη απο καταστήματα. Για την καλοκαιρινή περίοδο, αντί για γυρεόπιτα, μπορούμε να πάρουμε σκέτη γύρη και να την βάλουμε σε μικρά πιατάκια στο πάνω μέρος των πλαισίων και να την παίρνουν από εκεί, με αυτό τον τρόπο όμως αρκετή πάει χαμένη, δε τη τρώνε, τη πετάνε, γι αυτό και δεν την συνιστώ σε κανέναν να το κάνει ούτε το καλοκαίρι. Ποιός ο λόγος που όλοι οι μελισσοκόμοι φτιάχνουν γυρεόπιτες αν ήταν όλα τόσο εύκολα.



Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να αποφύγουμε τη γυρεόπιτα, και εφαρμόζεται κυρίως την Καλοκαιρινή Περίοδο και όχι το Χειμώνα. Πχ πορούμε να πάρουμε σκέτη γύρη και να την βάλουμε μέσα στα πλαίσια, να πάρει αρκετή ποσότητα και μετά με ένα ψεκαστήρι με σιρόπι, ρίχνουμε για να κολλήσει μέσα και να μην μπορεί να πέσει. Τοποθετούμε αυτό το πλαίσιο δίπλα απο τον γόνο, και αυτός ο χειρισμός είναι πολύ αποτελεσματικός, όταν ο καιρός είναι μαλακός. Αυτά όμως δεν αποτελούν λύσεις καλές. Ο σωστός μελισσοκόμος πρέπει απο τις αρχές Ιανουαρίου, αν έχει έλλειψη γύρης να δώσει απο μια γυρεόπιτα μισού κιλού σε κάθε μελίσσι, ίσα ίσα για να κάνει τον πρώτο γόνο.
Ένας νέος μελισσοκόμος αναφέρει το εξής που δοκίμασε αυτή τη μέθοδο:
Φέτος είδα απο άλλο μελισσοκόμο, πως ταίζε τις παραφυάδες για έδινε γύρη μέσα στα τελάρα. Η διαδικασία έχει ως εξής. Παίρνεις ένα καθαρό κτισμένο τελάρο, απλώνεις 2-3 κουταλιές της σούπας γύρης ή τέλος πάντων όσο θέλεις επάνω στη μια επιφάνεια του τελάρου και ψεκάζεις με σιρόπι για να κολλήσει η γύρη στην κηρήθρα. Το δίνεις και καλή όρεξη...

Ταίσμα με γυρεόπιτα εμπορίου, στα μελίσσια του Γιώργου απο την Κρήτη


Όπως γράφει επαγγελματίας μελισσοκόμος απο τον Έβρο...
Η έκταση του γόνου το χειμώνα εξαρτάται από τον πληθυσμό,τις νυκτερινές θερμοκρασίες και την αύξηση της φωτόφασης. Ο γόνος του χειμώνα ούτως η άλλως δεν είναι ποιοτικός. Η γυρεόπιτα είναι η λύση μαζί με ζαχαροζύμαρο και θερμομόνωση. Από 15 Ιανουαρίου υποχρεωτικά και στο νότο και στο βορρά

Σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιά είναι η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας γυρεόπιτα. Η Ορεινή Μέλισσα θα σας δώσει δύο συνταγές. Η μια είναι απο τον Καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη, και η άλλη απο επαγγελματία μελισσοκόμο, που έχει μεγάλη εμπειρία και φτιάχνει χρόνια πολλές γυρεόπιτες.

Γυρεόπιτα απο το βιβλίο του Πασχάλη Χαριζάνη -  μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική....γράφει λοιπόν....
μια πρακτική συνταγή.. χρειάζονται 6 κιλά γύρη τα οποία προστίθονται σε 1300 γραμμάρια νερού θερμοκρασίας 40 βαθμούς για 15-30 λεπτα.. επισης προστίθονται 6 κιλα άχνη ζάχαρη και ανακατεύονται καλά.. από το μίγμα αυτό δινονται 500 γραμμάρια σε σχήμα πίτας πάνω στις κηρήθρες...
θα ήθελα να επισημάνω πως η γύρη καλό θα είναι να είναι δική μας...αμέσως μετά την συλλογή της θα πρέπει να καταψύχεται για να διατηρείται την θρεπτική της αξία....

Συνταγή απο επαγγελματία μελισσοκόμο
Για να φτιάξουμε μια ποσότητα 10 κιλών γυρεόπιτας για 20 μελίσσια απο μισό κιλό το καθένα.
Βάζουμε: 2-3 κιλά νωπή περίπου  6.5 κιλά άχνη ζάχαρη 0.5 του κιλού σογιάλευρο 660γραμμάρια ιμβερτοποιημένο σιρόπι fondabee ή εναλλακτικά 1 κιλό μέλι. Προσθέτουμε άχνη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό και καλά ζυμωμένο για να το φάνε τα μελίσσια μας. Δίνουμε απο μισό κιλό σε κάθε μελίσσι. Βάζουμε ιμβερτοποιημένο σιρόπι ή μέλι και καθόλου νερό, για να μην πετρώνει η ξεραίνετε η τροφή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια