Widget Recent Post No.

Διέγερση μελισσιών με σιρόπι: Τα μυστικά της τροφοδοσίας για δυνατά μελίσσια


Με τη διέγερση των μελισσιών πετυχαίνουμε μεγάλη ανάπτυξη νωρίς την άνοιξη, κάτι πολύ σημαντικό για τη παραγωγή μελιού και κυρίως ανθόμελων. Αν δεν έχουμε δυνατά μελίσσια νωρίς την άνοιξη και δεν υπάρχει ο κατάλληλος "στρατός" για να περισυλλέξει το νέκταρ τότε η παραγωγή μας θα είναι πολύ πεσμένη. Οι μελισσοκόμοι στα Νότια ξεκινάνε μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, και οι βόρειοι μέσα στον Μάρτιο. Αυτό όμως εξαρτάται απο το πόσο έχει μαλακώσει ο καιρός. Μελίσσια που είναι έτοιμα για διέγερση έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτρέφουν γόνο, αρα εμείς πρέπει να τους δώσουμε το κατάλληλο σπρώξιμο.


Η διέγερση που κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι με αναλογία 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό. Μερικοί μελισσοκόμοι για να βοηθήσουν παραπάνω τα μελίσσια βάζουν μια κουταλιά μέλι η μια κουταλιά γύρη στο 1-1 σιρόπι και αυτό αποκτά τρελές ιδιότητες και αυξάνει πολύ περισσότερο τη γέννα. Άλλοι μελισσοκόμοι προτιμούν να βάζουν λεμόνι η ασπράδι αυγού που σύμφωνα με πολλές μαρτηρίες έχει εξίσου καλά αποτελέσματα. Οι ερευνητές όμως δείχνουν μια δυσαρέσκεια στην χορήγηση ζωικής πρωτείνης - ασπράδι αυγού - η λεμονιού κατά τη βράση που μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την hmf χωρίς να προσθέσει τίποτα σημαντικό.



Σαν μελισσοκόμος έχω δοκιμάσει όλες τις πιθανές εκδοχές μόνο και μόνο για να μπορώ να σας συμβουλεύω σωστά. Είχα κάνει διάφορα πειράματα και η προσωπική μου γνώμη είναι να μη βάζετε τίποτα μέσα στο σιρόπι, παρά μόνο ζάχαρη και νερό τίποτα άλλο. Το μέλι για να το προσθέσουμε μέσα στο σιρόπι πρέπει να το προσθέσουμε μέσα σε βραστό νερό και να το αφήσουμε λίγα δευτερόλεπτα για να σκοτωθεί τυχών νοζεμίαση η οποιαδήποτε αρρώστια υπάρχει μέσα. Η μέθοδος με το μέλι προτείνετε σε μικρούς μελισσοκόμους κυρίως που έχουν χρόνο, διάθεση και μελίσσια μετρημένα στα δάχτυλα! Δε συμφέρει θα έλεγα να ταΐζουμε πίσω το μέλι που παράγουμε. Καλύτερα να μην κάνουμε ληστρικούς τρύγους παρά αυτό...

Ένας μελισσοκομος που έχει πολλά μελίσσια πρέπει να είναι οργανωμένος και όταν πρόκειται για αρχές της Άνοιξης, οι ποσότητες που πρέπει να δίνουμε πρέπει να είναι μικρές. Η μέθοδος του μπουκαλιού είναι μια απο τις αποδοτικότερς μεθόδους. Δείτε τα μπουκαλάκια που που έφτιαξε με μεράκι ο Γιώργος


Τα μελίσσια όταν ξεκινάμε τις τροφοδοσίες και είναι μικρά θέλουν μεγάλη ώθηση. Έτσι ο μελισσοκόμος ανεξαρτήτου τοποθεσίας και άλλων παραγόντων πρέπει να δίνει σιρόπι με πυκνότερη υφή δηλαδή 1 προς 1. Θα ήταν πολύ κουραστικό για τις μέλισσες ένα αραιό σιρόπι με δύο μέρη νερό και 1 ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λίγος ο πλυθησμός και αδυνατεί να διαχειριστεί τόσο νερό στη κυψέλη. Αντιθέτως καθώς μεγαλώνει το μελίσσι το σιρόπι με δύο μέρη νερό γίνεται ιδανικό εφόσον υπάρχει μπόλικος πλυθησμός και το χρειάζεται. 

Επίσης σε συνδυασμό με τις πρώτες τροφοδοσίες είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε μόνωση ή κηρόπανο στα μελίσσια προκειμένου να ζεσταίνουν καλύτερα το γόνο που εκτρέφουν. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια