Widget Recent Post No.

2 τραγικά λάθη που κάνουμε στα μελίσσια και κοστίζουν ακριβά: Επείγον χειρισμός!



Σήμερα έχουμε επείγων χειρισμούς για όλους τους μελισσοκόμους! Τυγχάνει λόγω της θέσης μου, να μιλώ και να ανταλλάζω απόψεις με πολλούς μελισσοκόμους καθημερινά. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, και για να σας πω την αλήθεια με φόβισε, διότι το βλέπω να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ενώ στη πραγματικότητα, εδώ μέσα στο blog κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μην επαναλαμβάνονται αυτά τα λάθη. Με ρωτάνε λοιπόν αρκετοί μελισσοκόμοι, τώρα αυτή τη περίοδο, "πότε είναι καλά να εφαρμόσω θεραπεία για τη βαρρόα". "Πότε θα καλυτερέψει ο καιρός για να εφαρμόσω καταπολέμηση της βαρρόα". Και πολλά παρόμοια τέτοια ερωτήματα, που υποδουλώνουν ένα και μόνο πράγμα. Ένα ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Μα βρέ συνάδελφοι, έχουμε πεί τόσες φορές για τη συμαντικότητα να κάνουμε έγκαιρα τη θεραπεία κατά της βαρρόα.

Η καταπολέμηση της βαρρόα γίνεται απο Δεκέμβριο έως και Ιανουάριο, και εξαρτάται απο το πότε τα μελίσσια είναι ξεγονιασμένα. Όταν δεν έχουν καθόλου γόνο είναι η καλύτερη περίοδος για να εφαρμόσουμε μια καλή θεραπεία πχ με ταινίες που είναι και αποτελεσματικές. Ωστόσο αν κάποιος αργοπορήσει, και περάσουν οι μέρες, και τα μελίσσια αρχήσουν πάλι να γεννάνε, να εκτρέφουν γόνο, τότε είναι πλέον αργά. Είναι χαμένη υπόθεση, μετά ότι και να κάνουμε θα μας ταλαιπορεί η βαρρόα ολόκληρο το χρόνο. Ξέρετε μια βαρρόα αν μείνει ζωντανή το Χειμώνα, μέχρι τον επόμενο χρόνο, μόλις έρθει το φθινόπωρο θα έχουν γίνει 1000. Φανταστείτε αν μείνουν πάρα πολλές ζωντανές βαρρόα τι θα απογίνουν τα μελίσσια.

Στη γλώσσα των μελισσοκόμων, όποιος δεν καταφέρνει να καθαρίσει τα μελίσσια του απο το ακάρι, δυστυχώς, αλλά θα είναι ένας αποτυχημένος μελισσοκόμος, και το επάγγελμα δεν θα μπορεί να επιφέρει κέρδη. Λάβετε πολύ σοβαρά όλα αυτά που σας είπα, διότι αν τα μελίσσια σας ξεκίνησαν να κάνουν γόνους, και δεν εφαρμόσατε την κύρια καταπολέμηση μέσα στο χειμώνα, τότε είναι ήδη αργά. Λάβετε αμέσως μέτρα για να σώσετε τα μελίσσια σας!

Επίσης απο αρχές της Άνοιξης προς τα τέλη του χειμώνα, χρειαζόμαστε απαραιτήτως μια προληπτική καταπολέμηση κατά της νοζεμίασης. Ξέρετε τη μέθοδο όπου φτιάχνουμε σιρόπι με 1 γρ θυμόλη και 15 λίτρα σιρόπι ζάχαρης 1 προς 1, απο το οπόιο δίνουμε 2 λίτρα ανα μελίσσι. Το χειρισμό αυτό εφαρμόζουμε προληπτικά ανοιξη και φθινόπωρο, δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά μπορεί να την μειώσει σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει ζημιά στα μελίσσια. Αντίστοιχα μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα ζαχαροζύμαρα με θυμόλη, η και nozevit, το οποίο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό απέναντι στη νοζεμίαση.

Προσέξτε επίσης τις πρώορες τροφοδοσίες. Πολλοί μελισσοκόμοι ήδη άρχησαν να ρωτούν τα περι τροφοδοσίας με σιρόπι. Εγώ μπορώ να σας πω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς, και ότι αν θέλετε να ταίσετε αυτό μπορεί να γίνει στα Νότια και στα Κεντρικά της Ελλάδας απο 10 φλεβάρη και μετά. Δίνουμε αρχικά μικροποσότητες πχ 300-500ml ανα 4 μέρες και καθώς περνάνε οι εβδομάδες αυξάνουμε την ποσότητα ανάλογα με το πλυθησμό του μελισσιού, την εκτροφή του γόνου κλπ.

Πολύ προσοχή σε όλα όσα είπαμε, και προσέξτε μερικά λάθη, γιατι μπορεί να κοστίσουν πολύ!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια