Widget Recent Post No.

Οι γυναίκες μελισσοκόμοι στην πρώτη... γραμμή: Εκαναν στροφή στη ζωή τους και ανέλαβαν τις οικογενειακές επιχειρήσεις [εικόνες & βίντεο]



Έντονο άρωμα γυναίκας στο 10ο φεστιβάλ μελιού που άνοιξε χθες τις πύλες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πίσω από τους πάγκους και τα περίπτερα συναντήσαμε πολλές γυναίκες μελισσοκόμους να παρουσιάζουν το μέλι της περιοχής τους και να μας καλούν να δοκιμάσουμε τα προϊόντα της μέλισσας. Μας μίλησαν για την αγάπη τους για τις μέλισσες, την διαδικασία παραγωγής μελιού και τη ζωή στη φύση.


Μαριλένα Σωτήραλη και Σταματίνα Τσέγκα
Εκεί συναντήσαμε την Μαριλένα Σωτήραλη και την Σταματίνα Τσέγκα. Τα δύο όμορφα κορίτσια είναι ξαδέρφες και μας καλούν να δοκιμάσουμε το υδρομέλι – ένα από  τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά.
«Η συνταγή για το ποτό με το χρυσαφένιο ποτό με την πεντανόστιμη γεύση είναι της γιαγιάς μου. Χρειάζεται μόνο μέλι και νερό και η ζύμωση γίνεται για 2 χρόνια μέσα σε βαρέλι», εξήγεί στο iefimerida η Μαριλένα που σπούδασε Πληροφορική, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή φάρμα-αγρόκτημα του πατέρα της στα Βάτικα Λακωνίας. Στο πλευρό της και η ξαδέρφη της Σταματίνα Τσέγκα η οποία σπουδάζει τεχνολόγος τροφίμων και σκοπεύει να ασχοληθεί ενεργά στον τομέα των βιολογικών προϊόντω


Το υδρόμελι είναι ιδιαίτερα γνωστό στις σκανδιναβικές χώρες και στην Aμερική. Tο ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Hρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Bίκινγκς. Σε αυτό χρωστάει το όνομά του και ο «μήνας του μέλιτος», καθώς στο Mεσαίωνα θεωρούσαν ότι έπρεπε να το καταναλώνουν οι νεόνυμφοι επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ...





Η Βαρβάρα Σούκα και τα αδέρφια της
Η 22χρονη Βαρβάρα Σούκα από  τους Άνω Λούσους Καλαβρύτων είναι το μοναδικό κορίτσι μιας οικογένειας με 4 παιδιά. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων αλλά αποφάσισε μαζί με τα 3 αδέρφια της να ασχοληθούν με τις μέλισσες. «Πρώτος ο παππούς μας ο Νικόλαος, άνθρωπος της φύσης, αγάπησε τις μέλισσες και ξεκίνησε τα πρώτα του μελίσσια στο βουνό της καρδιάς του, το Χελμό. Την ίδια αγάπη μετέδωσε και στο γιο του Γιώργο, τον πατέρα μας. Έτσι σήμερα εμείς τα τέσσερα παιδιά του ενωμένα με τους άρρηκτους δεσμούς μιας κυψέλης, με αγάπη και τεχνογνωσία, συνεχίζουμε την παράδοση και παράγουμε βιολογικό μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό και κεραλοιφή», λέει στο iefimerida.





Ασημίνα Μανωλούδα: Από ξενοδοχοϋπάλληλος, μελισσοκόμος

H Ασημίνα Μανωλούδα σπούδασε τουριστικές επιχειρήσεις κι εργαζόταν σε μεγάλα ξενοδοχεία ώσπου γνώρισε τον σύζυγό της –μελισσοκόμο δεύτερης γενιάς στην Ιερισσώ Χαλκιδικής. Αγάπησε το μέλι, τις μέλισσες και τη ζωή στη φύση και έτσι εγκατέλειψε την δουλειά της και τον βοηθάει στα μελίσσια.




Στο 10ο φεστιβάλ μελιού παρουσιάζονται σπάνιες ποικιλίες μελιού

Διακόσιοι πενήντα και πλέον μικροί παραγωγοί από όλη τη χώρα εκθέτουν τα προϊόντα τους στο καταναλωτικό κοινό (πολλοί από το οποίους για πρώτη φορά) και μας προσκαλούν να γευτούμε ποιοτικές και σπάνιες ποικιλίες μελιού από περιοχές όπως Βυτίνα, Κάλυμνο, Χαλκιδική, Μάνη, Σφακιά, Σούλι, Γύθειο, Αμοργό, Τζιά, Κομοτηνή, Δωδώνη, Κάρπαθο, Πάρο, Τήνο Καρπενήσι, Ιωάννινα, Δωδώνη, Δήμος Ζίτσας, Βόρεια Τζουμέρκα, Ζάρακα Λακωνίας, Δολιανά Αρκαδίας, Μονεμβασιά, Ροδόπη, Θάσος κ.α


Πάνω από 250 παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους
Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν: Μέλι (Θυμαρίσιο, Πευκοθυμαρόμελο, Ελάτης, Πεύκου, Πορτοκαλιάς, Καστανιάς, Ρείκι, Βελανιδιάς, Κουμαριάς, Ανθέων, Ευκαλύπτου, Φασκομηλιάς), Βασιλικό Πολτό, Κηρήθρα, Πρόπολη, Γύρη, εξαιρετικής ποιότητας παστέλια και παραδοσιακά προϊόντα καθώς και μοναδικά, απολύτως χειροποίητα, φυσικά καλλυντικά με βάση το μέλι.



Επίσης, θα απολαύσουν κεράσματα, γλυκές εκπλήξεις για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Φεστιβάλ και παρουσιάσεις πρότυπων προϊόντων ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά και να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους ήρωα στην παράσταση «ο Καραγκιόζης Μελισσοκόμος».



Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια φέτος θα είναι η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Σε μια εποχή κατά την οποία ο πρωτογενής τομέας της χώρας αγωνίζεται να κρατηθεί και να σταθεί όρθιος, είναι βέβαιο ότι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου θα αποτελέσει μεγάλη ενθάρρυνση για τους 30 χιλιάδες μελισσοκόμους της χώρας, από τους οποίους περίπου οι 20 χιλιάδες είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας μέχρι 35 ετών.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρασκευή 7/12 16:00 – 21:00| Σάββατο 8/12 10:00 – 21:00 | Κυριακή 9/12: 10:00 – 20:00

Είσοδος 2€, Δωρεάν είσοδος για ΑΜΕΑ και παιδιά έως 12 ετών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια