Widget Recent Post No.

Μέθοδος για πεντακάθαρο μελισσοκομείο, και πρόληψη ασθενειών στα μελίσσια...



Τελικά δεν υπάρχει Έλληνας Μελισσοκόμος που να μην έχει να μας δείξει κάτι! Σήμερα θα δούμε το μελισσοκομείο της Έλενας, μια μελισσοκόμο με ιδιαίτερη αγάπη, για τη μελισσοκομία αλλά και τη πτηνοτροφία. Η αγάπη της λοιπόν και για τα δύο αυτά "χόμπυ" δεν άργησε να την κάνει να τα συνδιάσει! Μέσα στα μελίσσια λοιπόν, έχει και τις κοτούλες της οι οποίες τρώνε το χορτάρι, καθαρίζουν τα μελίσσια απο τη βλάστηση, και ποτέ δεν χρειάζεται να επέμβει η ίδια και να καθαρίσει τις κυψέλες, εφόσον οι κότες κάνουν όλη αυτή τη δουλειά.

Ξέρετε ειδικά τώρα το χειμώνα, το να παραμένουν καθαρές οι είσοδοι χωρίς χορτάρια, είναι πολύ σημαντικό για το ξεχειμώνιασμα. Οι κυψέλες πρέπει να λιάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο, οι είσοδοι να είναι καθαροί, και τα μελισσάκια τότε τα πηγαίνουν μια χαρά! Τα χορτάρια ειδικά προς το τέλος του χειμώνα και τις αρχές τις Άνοιξης μεγαλώνουν με την ώρα, και ο μελισσοκόμος αδυνατεί να καθαρίζει κάθε τρείς και λίγο τις κυψέλες ειδικά αν είναι πολλές. Οι κότες όμως ειδικεύονται σε αυτό το κομμάτι να αποψιλώνουν το έδαφος και να μην αφήνουν να μεγαλώσει τίποτα!

Αυτό που έσπευσα να ρωτήσω την Έλενα όμως, είναι κατα πόσο οι κυψέλες είχαν πρόβλημα απο τις κότες. Την ρώτησα, αν τα μελίσσια δέχονται επίθεση απο τις κότες. Όπως μου απάντησε η ίδια δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Μάλιστα το αντίθετο! Οι κότες πάνε και τρώνε τις νεκρές και όσες μέλισσες πετάγονται έξω απο τις κυψέλες. Όπως μου απάντηση επι λέξη η ίδια "Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα τρώνε τις ψόφιες που βρίσκουν κάτω και τα κάποιο τρόπο κάνουν απολύμανση". Δηλαδή με λίγα λόγια καθαρίζουν τις κυψέλες εξωτερικά, αλλά και τις ασθένειες που μεταδίδονται, εφόσον όσες μέλισσες πετιούνται έξω, δεν γίνεται τυχαία, κάτι βλέπουν οι μέλισσες και τους απαγορεύουν την είσοδο.

Όπως μου είπε επίσης η Έλενα, μπορεί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή να επιτεθεία καμία μέλισσα στις κότες εκεί που φέρνουν γύρα. Όπως μου έγραψε χιουμοριστικά όταν τη ρώτησα για αυτό το πρόβλημα, "Το πολύ πολύ να δεις καμιά κότα να τρέχει σα πύραυλος απο καμιά τσιμπισια αλλά οκ όλα καλά.

Συνεπώς μέσα απο την εμπειρία της Έλενας και άλλων συναδέλφων συμπεραίνουμε ότι τελικά με τις κότες δεν υπάρχει πρόβλημα αν βάλουμε και μελίσσια, η και το αντίστροφο. Όχι μόνο μπορούμε να βάλουμε αλλά έχουμε τρομερά πλεονεκτήματα, τόσο στο καθαρισμό των χορταριών, αλλά και στην απολύμανση του χώρου απο τις ασθένειες...

Δείτε εικόνες που μας έστειλε η Έλενα...







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια