Widget Recent Post No.

Καλλιέργεια φακελωτής για τα μελίσσια: Σημαντική ανθοφορία για στατική μελισσοκομία!



Η καλλιέργεια φακελωτής είναι μια σημαντική λύση για την ανάπτυξη των μελισσών σε περιόδους με έλλειψη νεκταροέκκισης αλλά και ενίσχυση στη παραγωγή μελιού. Πολλοί μελισσοκόμοι την επιλέγουν για φύτευση λόγω της υψηλής απόδοσης της σε μέλι ανά στρέμμα. Θεωρείτε ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό και όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι η ιδανικότερη λύση για καλλιέργεια. Τα μελίσσια τροφοδοτούνται με φυσικό νέκταρ γίνονται πιο δυνατά και δεν αρρωσταίνουν. Έτσι δεν χρειάζονται πολλά ταΐσματα, που μόνο κακό κάνουν πολλές φορές.
Πότε μπορούμε να φυτέψουμε τη φακελωτή:
Την φακελωτή μπορούμε να τη φυτέψουμε όταν τα μελίσσια δεν βρίσκουν τροφή. Δηλαδή τότε που υπάρχει κενό ανθοφορίας. Ένα παράδειγμα κενού ανθοφορίας είναι το καλοκαίρι τον Αύγουστο που οι μέλισσες δυσκολεύονται να βρουν νέκταρ και γύρη. Αυτό όμως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ένας μελισσοκόμος μπορεί να έχει έντονο πρόβλημα το φθινόπωρο, δηλαδή να βρίσκεται μακριά από ρείκι και κουμαριά που είναι τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η φακελωτή μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο καλά την άνοιξη άλλα και το φθινόπωρο, όμως για να αποδώσει νέκταρ πρέπει να υπολογίσουμε τη σπορά δύο μήνες νωρίτερα.

Αν φυτέψουμε τη φακελωτή το καλοκαίρι τότε αυτή χρειάζεται επιπλέον πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ την άνοιξη δεν έχει τέτοια ανάγκη εφόσον οι βροχές και οι θερμοκρασίες είναι οι πλέον ιδανικότερες. Όσο καλύτερα ποτίζεται (ειδικά αν είναι βρόχινο το νερό) τόσο καλύτερα θα αποδώσει μελλοντικά σε νέκταρ. Το έδαφος πρέπει να είναι μέτριο έως υγρό και το χωράφι να είναι ηλιόλουστο. Αν η φακελωτή ευνοηθεί από το καιρό και το έδαφος είναι καλά φρεζαρισμένο λιπασμένο, τότε μπορεί να δώσει έως και 40 κιλά μέλι ανά στρέμμα. Όμως το συνηθισμένο είναι περίπου 15 κιλά. Ποσότητα πολύ σημαντική σε περιόδους όπου υπάρχει έλλειψη!

Η φακελωτή παίρνει γρήγορα ύψος και μέσα σε δύο μήνες ανθίζει και φτάνει τα 80 εκατοστά. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ανθοφορίας είναι η παρατεταμένη ατελείωτη νεκταροέκκριση που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Ότι καλύτερο για τις μελισσούλες!



Που μπορούμε να προμηθευτούμε το σπόρο:
Τον σπόρο μπορούμε να τον προμηθευτούμε είτε από γεωπόνο είτε από μελισσοκόμο. Αν καταφέρουμε και βρούμε σπόρο από μελισσοκόμο (κάποια αγγελία) θα τον πάρουμε πολύ οικονομικά περίπου 10 ευρώ το κιλό, ενώ αντιθέτως αν το πάρουμε από γεωπόνο θα τον πληρώσουμε σχεδόν διπλάσια τιμή. Η επιλογή είναι στη κρίση του καθενός!

Διαδικασία σποράς φακελωτής:
Για ένα στρέμμα φακελωτής χρειαζόμαστε περίπου 1 κιλό σπόρο. Επειδή είναι πολύ ψιλός για να κατανεμηθεί σωστά στο χωράφι τον ανακατεύουμε με 4 κιλά άμμο. Η άμμος θα βοηθήσει να πιάσουμε στο χέρι μας περισσότερη ποσότητα άρα να έχουμε καλύτερη αίσθηση για την κατανομή του σπόρου στο κτήμα.

Το πιο σημαντικό για να έχει επιτυχία η καλλιέργεια, είναι το χωράφι να είναι ηλιόλουστο και το έδαφος θρεπτικό. Ένα μυστικό είναι πριν τη σπορά να ρίξουμε κοπριά (απο κάποιο ποιμνιοστάσιο, στάβλο κλπ) και μετά φρεαζάρισμα για να απορροφήσει πολύ άζωτο το έδαφος. Ενώ μια εναλλακτική λύση είναι το λίπασμα. Το έδαφος πρέπει να φρεζαριστεί σωστά για να απλώσουν ρίζες τα φυτά γρήγορα. Όταν φτάσει η ώρα να σπείρουμε το σπόρο, πρέπει να φροντίσουμε να καλληφθεί από χώμα. Ελάχιστο χώμα. Θέλουμε η σπόροι να κρατήσουν υγρασία για να βλαστήσουν. Δεν πρέπει όμως να μπουν βαθεία γιατί δεν θα έχουμε μεγάλη επιτυχία. Όσο λιγότερο το χώμα τόσο πιο επιτυχημένη η καλλιέργεια.

Επίδραση στα μελίσσια:
Η φακελωτή δίνει ανοιχτόχρωμο μέλι και καφέ γύρη. Θεωρούνται υψηλής θρεπτικής αξίας και επηρεάζουν την ανάπτυξη του μελισσιού, αλλά και τη παραγωγή μελιού.

Θα έρχονται και ξένα μελίσσια να τρώνε;
Φυσικά και θα έρχονται. Τα μελίσσια που βρίσκονται στα γύρω μελισσοκομεία θα επισκέπτονται επίσης τη φακελωτή που θα φυτέψουμε. Όμως το πλεονέκτημα το έχουν μόνο τα μελίσσια που βρίσκονται πιο κοντά και θα τροφοδοτηθούν καλύτερα. Για την ακρίβεια μια μέλισσα μπορεί να πετάξει 8 χιλιόμετρα περίπου για βρει τη τροφή της. Με αυτή τη λογική όμως οτι "θα ταίσω και τα μελίσσια του διπλανού", δεν θα φυτεύει κανένας τίποτα, και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη μέλισσα.



Προσοχή:
Η φακελωτή αν και καλό μελισσοκομικό φυτό δεν είναι το καλύτερο! Δηλαδή για να συλλέξουν οι μέλισσες και να έχει εμφανή αποτελέσματα η καλλιέργεια, πρέπει να μη βρίσκουν από αλλού άλλη πηγή τροφής ποιοτικότερη. Για παράδειγμα αν η φακελωτή ανοίξει την άνοιξη μαζί με άλλες ανθοφορίες την ίδια περίοδο οι μέλισσες μπορεί να προτιμήσουν τις άλλες ανθοφορίες και όχι την φακελωτή. Το ίδιο θα συμβεί και το φθινόπωρο αν οι μέλισσες βρίσκουν ρείκι η κουμαριά. Η καλλιέργεια της φακελωτής ενδείκνυται σε μελισσοκόμους που ασκούν στατική μελισσοκομία και έχουν ελλείψεις σε ανθοφορίες με μεγάλα κενά.

Άλλες χρήσεις φακελωτής:
Εκτός από τη βοήθεια στα μελίσσια η φακελωτή μπορεί να γίνει και καλή πηγή ζωοτροφής. Μόλις τελειώσει λοιπόν η ανθοφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κτηνοτροφικούς σκοπούς είτε για δικά μας ζώα είτε να τη δώσουμε σε κάποιο τοπικό κτηνοτρόφο η κάποιο γνωστό που έχει ζώα.

Να μην ξεχάσουμε οτι στο τέλος μπορούμε να πάρουμε και το δικό μας σπόρο, τον οποίο μπορούμε είτε να τον πουλήσουμε είτε να τον κρατήσουμε για την επόμενη χρονιά! Όπως βλέπουμε λοιπόν η φακελωτή εκτός από νέκταρ προσφέρει και άλλες εναλλακτικές χρήσεις και γι αυτό επιλέγεται απο πολλούς μελισσοκόμους. Αν λοιπόν έχετε μελίσσια και δικά σας ζώα, η ασκείτε στατική μελισσοκομία χωρίς μετακινήσεις είναι μια πολύ καλή λύση!

Δείτε και ένα βιντεάκι όπου μελισσοκόμος έσπειρε φακελωτή ακριβώς δίπλα από το μελισσοκομείο του. Οι μέλισσες παίρνουν κατευθείαν φρέσκο νέκταρ. Δείτε το μέρος, και την καλλιέργεια για να έχετε και εσείς καλά αποτελέσματα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια