Widget Recent Post No.

Απάτη με προβληματικές τροφές στα μελίσσια ή μήπως όχι;



Τελευταία όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι διαμαρτήρονται για σκληρές τροφές που πετρώνουν τρίβονται, και γίνονται σαν τούβλο πάνω απο την κυψέλη. Οι μέλισσες δεν μπορούν να την καταναλώσουν, την πετάνε σε τρίματα κάτω και έξω απο τη κυψέλη, και η εικόνα που επικρατεί είναι ότι πιο άσχημο. Πολλοί μελισσοκόμοι είναι σε απόγνωση μάλιστα, που ακριβοπληρώνουν μερικές τροφές, και δεν τις παίρνουν τα μελίσσια. Άλλοι προβληματίζονται γιατί στη περιοχή τους έρχονται τροφές απο συγκεκριμένες μάρκες που δεν είναι καλής ποιότητας. Όμως όλοι έχουν ένα ερώτημα. Γιατί ξεραίνονται οι τροφές, γιατί δεν τις παίρνουν οι μέλισσες, ποιός φταιει άραγε;

Στα όσα χρόνια ασχολούμαι με τη μέλισσα, τυγχάνει να έχω δοκιμάσει τις περισσότερες τροφές του εμπορίου. Απο τις πιο μεγάλες μέχρι και τις πιο μικρές εταιρίες. Απο τις πιο σκληρές τροφές μέχρι τις πιο μαλακές βανίλιες. Και ξέρω ένα πράγμα. Ότι ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει! Όταν έχεις καλά και δυνατά μελίσσια, και κόβεις το ζυμάρι με το σωστό τρόπο, στη σωστή θέση, καταναλώνεται μια χαρά μέχρι το τελευταίο γραμμάριο. Σίγουρα υπάρχουν μερικές τροφές που πετρώνουν, ειδικά αν κάνουμε μεγαλύτερη τη τρύπα, όμως οι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Πάνω σε αυτό το θέμα πρέπει να φοβάστε όσους παράγουν βανίλια η ζαχαροζύμαρο, χωρίς ετικέτα, παράνομα, έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις όπου νέοι μελισσοκόμοι πιάνονται στα δίχτυα μερικών επιτιδίων, προσπαθώντας να τους πλασάρουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες, για τροφές που κάνουν θαύματα.

Πολλοί μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται για σκληρές τροφές που δεν καταναλώνονται απο τα μελίσσια. Εγώ τυγχάνει να έχω δοκιμάσει σκληρές τροφές, όχι απο μια, αλλά απο πολλές εταιρίες, και είδα ότι αυτές οι τροφές γίνονται οι πιο μαλακές μέσα στο μελίσσι. Με την αναπνοή του σμήνους ζεσταίνονται και αποκτούν μια ωραία μαλακή υφή και τις καταναλώνουν μια χαρά τα μελίσσια. Όταν μια τροφή μπεί σε ακατάλληλη θέση, μακριά απο την μελισσόσφαιρα, και το μελίσσι επιπροσθέτως είναι και αδύναμο, τότε πως μπορεί να καταναλωθεί σωστά η τροφή; Έχω κάνει παλαιότερα τέτοιο λάθος, όποια τροφή και να βάλετε, θα μείνει ακόμα και μήνα στη κυψέλη, και μετά τρίβεται.

Όποιαδήποτε τροφή, μπέι σε αδύνατο μελίσσι, ανοιχτεί μεγάλη τρύπα, τοποθετηθεί σε λάθος μέρος της κυψέλης, μπορεί να πετρώσει και να ξεραθεί όσο καλή ποιότητα και αν έχει


Τα αδύναμα μελίσσια καταναλώνουν δυσκολότερα την τροφή τους, και ακόμη και τη καλύτερη τροφή να τους βάλουμε αυτή μπορεί να τριφτεί λίγο. Το οποίο ειναι φυσικό. Ωστόσο ο βασικότερος παράγοντας στην ταχύτητα κατανάλωσης της τροφής είναι η ύπαρξη γόνου. Το χειμώνα με τη πτώση της θερμοκρασίας, και το ξεγόνιασμα του μελισσιού οι τροφές καταναλώνονται πιο αργά.

Σε περίπτωση σκάρτου προιόντος, και οι βανίλιες ξεραθούν όμως, τι κάνουμε τότε; Επειδή έχω αντιμετωπίσει μερικές μεμονομένες περιπτώσεις στο παρελθόν, παίρνω αμέσως δραστικά μέτρα. Αν δω ότι η τροφή δεν είναι καλή και ξεραίνετε, την παίρνω πίσω απο τα μελίσσια, την αποθηκεύω και μετά υπάρχουν δύο επιλογές. Η μια να δωθεί πάλι νωρίς την Άνοιξη που τα μελίσσια τρώνε τον "Αγλέωρα" η εναλλακτικά η τελευταία λύση, λιώσιμο μέσα στο σιρόπι! Όσες βανίλιες είναι ξεραμένες μπορούμε να τις λιώνουμε μέσα στο σιρόπι για να μην πάνε χαμένες. Παίρνει λίγο χρόνο η διαδικασία, όποιος δεν έχει πολλα μελίσσια δεν θα έχει πρόβλημα.

Το συμπέρασμα λοιπόν σήμερα, είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων απο όσους παραπονιούνται για "σκάρτες τροφές" είναι πιθανό να μη φταίει η ιδια η εταιρία αλλά τα μελίσσια. Διότι όπως είπαμε ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Αν πέσουμε στη περίπτωση, εξαπατηθούμε απο κάποιον και πάρουμε τροφή κακής ποιότητας, τότε κάνουμε όσα είπαμε παραπάνω. Η έσχατη λύση λιώσιμο για το σιρόπι διέγερσης την Άνοιξη! Αυτά για σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια