Widget Recent Post No.

Σφίξιμο μελισσιών: Το απόλυτο μυστικό για καλύτερο ξεχειμώνιασμα. Τρόπος να το κάνουμε εύκολα στα μελίσσια...



Το λεγόμενο σφίξιμο των μελισσιών, είναι ο βασικότερος χειρισμός του φθινοπώρου. Είναι μια διαδικασία κατα την οποία αφαιρούμε όλα τα άδεια πλαίσια, πατώματα, και "στριμώχνουμε" τα μελίσσια μόνο στις κηρήθρες που υπάρχουν μέλισσες. Το σφίξιμο είναι ο βασικότερος χειρισμός πρίν το ξεχειμώνιασμα, και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι και κυρίως οι νέοι. Επειδή στα χρόνια που ασχολούμαι έχω δεί πολλά περιστατικά, έχω να σας δώσω μια πολύτιμη συμβουλή. Μην βλέπετε μερικούς μεγάλους μελισσοκόμους που δεν σφίγγουν τα μελίσσια τους, υπάρχουν άνθρωποι που λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Επίσης υπάρχουν μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται σε Νότιες περιοχές, και οι απώλειες απο το να αφήσουν τα μελίσσια χωρίς σφίξιμο είναι πολύ μικρές. Η δική μου συμβουλή είναι όπου και αν βρίσκεστε σφίξτε τα μελίσσια σας.


Έχω πειραματιστεί αρκετές χρονιές αφήνοντας τα μελίσσια μου "χύμα", δηλαδή χωρίς να τα σφίξω. Υπήρξαν χρονιές που άφησα ακόμα και πατώματα, όχι επειδή το έκανα επίτηδες, αλλά επειδή πάντα κάποια μελίσσια ξεχνιούνται. Είδα λοιπόν ότι όσα μελίσσια δεν ήταν στριμωγμένα, δεν πήγαινανα καλά. Κατανάλωναν περισσότερες τροφές, δεν άπλωναν τον γόνο νωρίς την Άνοιξη, δεν αναπτύσσοταν σωστά, και γενικότερα η εικόνα τους δεν ήταν τόσο καλή όσο των μελισσιών που ήταν μαζεμένα και περιποιημένα σε μια μεριά της κυψέλης. Με λίγα λόγια θέλω να σας πω ότι το σφίξιμο στα μελίσσια έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι ο πρώτος χειρισμός που πρέπει να κάνουμε τώρα.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν με όση περισσότερη λεπτομέρεια μπορούμε πως γίνεται αυτό το "σφίξιμο". Δεν είναι καθόλου δύσκολο συνάδελφοι, και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι είναι ένας απο τους πιο εύκολους χειρισμούς, εφόσον όλη η δουλειά γίνετε διαχωρίζοντας πλαίσια που έχουν μέλισσες και πλαίσια που δεν έχουν. Για παράδειγμα έχουμε ένα δεκάρι μελίσσι, το οποίο πατάνε οι μέλισσες μόνο στα 7 πλαίσια. Καθώς λοιπόν ξεκινούμε την επιθεώρηση, όποιο πλαίσιο είναι παρατημένο χωρίς μέλισσες, το αφαιρούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι το πρώην 10άρι μελίσσι, που βρέθηκαν 3 άδεια πλαίσια έγινε 7άρι. Βάζουμε ένα κηρόπανο, αν θέλουμε και ένα κομμάτι φελιζόλ στη πλαινή πλευρά, ένα κιλό τροφή και το μελίσσι είναι κομπλέ για ξεχειμώνιασμα. Ίσως να μην χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο γι αυτό το μελίσσια, μέσα στους επόμενους 2 μήνες που είναι μήνες χαλάρωσης.

Συνήθως το σφίξιμο του μελισσιού γίνετε αφαιρόντας όλα τα πλαίσια, μέχρι το πρώτο που θα βρούμε γύρες. Δηλαδή αφαιρούμε το πρώτο πλαίσιο τέρμα άκρη, το οποίο δεν έχει μέλισσες. Παίρνουμε το δεύτερο που πάλι δεν έχει μέλισσες. Πηγαίνωντας στο τρίτο βλέπουμε μια χουφτίτσα μέλισσες μόνο στη μια πλευρά της κηρήθρας, οπότε το παίρνουμε και αυτό. Δεν νοείτε πλαίσιο με μέλισσες που έχει μόνο μια χούφτα. Πάμε στο τέταρτο πλαίσιο και βλέπουμε αρκετές μέλισσες, γύρες και μελάκι. Δεν το παίρνουμε και αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα πλαίσια! Οι γύρες προμηνύουν πάντα κάτι σοβαρό! Ότι στο αμέσως επόμενο πλαίσιο έχουμε γόνο. Επόμένως απο την γύρη και μετά αφήνουμε όλα τα πλαίσια στο μελίσσι. Βάζουμε το κηρόπανο, τροφή, μόνωση και είμαστε έτοιμοι.

Τώρα ένα ερώτημα είναι τα πλαίσια που έχουν λίγο μέλι τι τα κάνουμε; Εγώ προσωπικά τα μαζεύω όλα σε μια "κυψέλη αποθήκη" δίπλα ακριβώς στα μελίσσια. Την σφραγίζω αεροστεγώς, και κρατάω τα πλαίσια με το μέλι μέχρι την Άνοιξη που θα τα ξανα δώσω. Τα περισσότερα μέλια που βρίσκουμε τώρα ακόμη και ασφράγιστα να είναι είναι ώριμα. Εκτός αν τινάξουμε και πέφτουν σταγόνες. Τα πλαίσια με γύρη τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο γιατί είναι ευαίσθητα στην υγρασία.

Δείτε τώρα ένα μελισσάκι που έσφιξα. Όπως βλέπουμε το τελευταίο πλαίσιο δεν έχει πολλές μέλισσες, όμως ήταν αρκετές για να μην πάρω το πλαίσιο. Αυτό το μελίσσι είναι καλά σφιγμένο και έτοιμο για ξεχειμώνιασμα...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια