Widget Recent Post No.

Πως επηρεάζεται η ανάπτυξη του μελισσιού ανάλογα με τη διάρκεια του Χειμώνα;



Διανύουμε μια περίοδο που το μελίσσι ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ και παρουσιάζει μερικό ή ολικό ξεγόνιασμα εσωτερικά. Ξεγόνιασμα εννοούμε τη περίοδο που το μελίσσι δεν αναπτύσσετε και δεν εκτρέφει νέες μέλισσες. Πχ σε περιοχές όπως η Κεντρική Ελλάδα το μελίσσι ξεγονιάζει απο Δεκέμβριο έως και 10 Ιανουάριου περίπου, ενώ στα Νησια τα μελίσσια δεν ξεγονιάζουν καθόλου, και διατηρούν γόνο ακόμη και μέσα στη καρδιά του Χειμώνα. Αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές, όμως ποτέ δεν πιάσαμε σοβαρά το θέμα, τι συμβαίνει με τη βασίλισσα, και πως επηρεάζεται η ανάπτυξη του μελισσιού την επόμενη περίοδο. Αλήθεια πόσο μεγάλο ρόλο παίζει;

Σύμφωνα με την εμπειρία παλιών μελισσοκόμων, το να ξεγονιάσουν τα μελίσσια για μεγάλη περίοδο θεωρείτε ευλογία! Ένας μελισσοκόμος μου είπε και το θυμάμαι "Φέτος είναι πολύ βαρύς ο Χειμώνας. Τα μελίσσια ξεγόνιασαν απο νωρίς. Την Άνοιξη θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Η θεραπεία για τη βαρρόα θα γίνει όπως πρέπει". Και μόλις έφτασε η Άνοιξη είδα πόσο δίκιο είχε.



Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, το ξεγόνιασμα του μελισσιού, είναι μια περίοδος όπου η βασίλισσα συγκεντρώνει δυνάμεις. Η βασίλισσα ξεκουράζεται απο την επίπονη διαδικασία αναπαραγωγής, και προετοιμάζεται για ένα δυναμικό ξεκίνημα την Άνοιξη. Η εμπειρία λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ξεγόνιασμα, τόσο περισσότερη δύναμη θα πάρει η βασίλισσα την Άνοιξη. Γι αυτό σε χρονιές με κρύο και βαρύ χειμώνα, έχουμε έκρηξη ανάπτυξης του μελισσιού, απο τον Φεβρουάριο κιόλας.

Κάτι πολύ σημαντικό, είναι ότι σε μεγάλους περιόδους ξεγονιάσματος μπορούμε να δώσουμε ένα γερό χτύπημα στη βαρρόα. Όπως είπε μια μεγάλη ερευνήτρια μελισσοκομίας στην Ελλάδα "Μελίσσια που έχουν βαρρόα, δεν παράγουν. Η αν παράγουν, παράγουν πολύ λιγότερο". Ένας βαρύς χειμώνας όμως, μας δίνει την ευκαιρία να θεραπεύσουμε τα μελίσσια σε πολύ υψηλό ποσοστό. Και μελίσσια που είναι πεντακάθαρα απο βαρρόα, είναι παραγωγικά!

Ενδιαφέρον συμπέρασμα: Έχουμα εκούσει για τις βασίλισσες της Βόρειας Ελλάδας, και την απότομη ανάπτυξη τους όταν ο καιρός βελτιωθεί τον Μάρτιο. Η κάθε μέλισσα έχει προσαρμοστεί στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Πχ οι βασίλισσες που ξεχειμωνιάζουν για μεγάλα διαστήματα, ειναι φυσικό ότι την Άνοιξη θα έχουν πιο ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ανάπτυξη προκειμένου να προλάβουν την Άνοιξη και τα μέλια. Αυτό είναι κάτι που πέρασε σταδιακά στο dna της μέλισσας, και η απολύτη προσαρμογή στο κλίμα της περιοχής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια