ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Οι τεράστιες διαφορές ξεχειμωνιάσματος σε κάμπο και βουνό. Αυτά που λίγοι γνωρίζουν...
Σήμερα θα πούμε τις τεράστιες διαφορές που έχουν τα μελίσσια ξεχειμωνιάζοντας σε κάμπο και σε βουνό αντίστοιχα. Έχουμε συγκεντρώσει αρκετές εμπειρίες, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα, έτσι όπως τα έχει στο μυαλό του ένας νέος μελισσοκόμος. Θα μπορούσα να πω πλέον με σιγουριά, ότι η μελισσοκομία που ασκείτε στο βουνό και η μελισσοκομία που ασκείτε στο κάμπο είναι τελείως διαφορετική. Άλλα μελίσσια έχουμε στο βουνό, και άλλα μελίσσια στο βουνό. Άλλες απώλειες στο βουνό, άλλες στον κάμπο. Όλα είναι διαφορετικα, και το κλίμα είναι ο βασικότερος παράγοντας!


Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το κλίμα στα μελίσσια θα σας πω ένα παράδειγμα μέσα απο την δική μου εμπειρία. Για χρόνια ξεχειμώνιαζα σε μέρος με υψόμετρο κάτω από 100 μέτρα (πολύ χαμηλά), δηλαδή στο κάμπο. Την επόμενη χρονιά όμως αποφάσισα για λόγους ασφάλειας και κλοπών, να μεταφέρω τα μελίσσια σε μια πιο "κρυφή" θέση, που όμως το υψόμετρο ήταν πάνω απο 200. Στην ουσία ήταν στο ύψωμα δίπλα από τον κάμπο, και τότε κατάλαβα τι διαφορές έχουν τα μελίσσια, έστω και με μια τόσο μικρή αλλαγή.

Τα μελίσσια που ήταν στον κάμπο έριχναν γόνους αναπτύσσοταν τόσο καλά, είχα πολύ λίγες απώλειες το χειμώνα, ενώ αυτά πού ήταν στο ύψωμα ήταν σε τελείως διαφορετική κατάσταση. Το χειμώνα οι απώλειες ήταν πολύ περισσότερες, αλλά το σημαντικότερο ήταν η καθυστερημένη ανάπτυξη την Άνοιξη. Τα μελίσσια στο ύψωμα λόγω της μικρής διαφοράς διαφοράς θερμοκρασίας (2-3 βαθμούς πιο κάτω) πήγαιναν αρκετά πίσω την Άνοιξη με αποτέλεσμα να χάνονται ανθοφορίες μελιού, και πτώση στη παραγωγή μελιού. Ήξερα εκ πείρας ότι το βασικότερο πράγμα στο ξεχειμώνιασμα είναι η τοποθεσία, αλλά με μια τόσο μικρή αλλαγή, τόσο μεγάλες οι διαφορές;

Έχω διαπιστώσει ότι για τα μελίσσια, 2 βαθμοί κελσίου παραπάνω, 1 ώρα ήλιος περισσότερο μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο, γιατί οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ψάχνουν τόσο διεξοδικά τό μέρος ξεχειμωνιάσματος, και επιλέγουν τις πιο θερμές και προσήλιες μεριές. Μια φορά μου είχε πεί ένας παλιός μελισσοκόμος "Αν αφήσεις μελίσσια στο βουνό, μόνο τα μεγάλα και πιο δυνατά μελίσσια θα επιβιώσουν. Η κατανάλωση τροφών είναι τεράστια, και θα χρειαστείς πολύ περισσότερα ταίσματα, ενώ την Άνοιξη τα μελίσσια δεν θα είναι δυνατά για να χτυπήσουν τις πρώιμες ανθοφορίες. Την στιγμή που τα μελίσσια στο κάμπο είναι διώροφα, τα μελίσσια στο βουνό τότε ξεκινούν την ανάπτυξη. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά".

Δείτε τι με ρωτάει ένας συνάδελφος μελισσοκόμος...
"Καλησπέρα! Τελικά αποφάσισα να ξεχειμωνιάσω στο βουνό τα μελίσσια, εκεί που τα έχω τώρα δηλαδή, ενώ αρχικά το σχέδιο ήταν να τα ξεχειμωνιάσω στον κάμπο, εκεί που έχω τα χωράφια. Επειδή όμως κάτω έχει πολύ υγρασία, είπα  να τα αφήσω στο βουνό, με υψόμετρο 600 μέτρα. Επειδή σε αυτό το μέρος θα πηγαινοέρχομαι, ένας λόγος παραπάνω να πήγαίνω και στα μελισσάκια πιο συχνά. Τι με συμβουλεύετε;"

Αυτό που είπα στο μελισσοκόμο είναι να ψάξει να βρεί την πιο προσήλια θέση στα κτήματα του, που το έδαφος να έχει τη καλύτερη δυνατή αποστράγγιση. Όπως είναι φυσικό ένας νέος μελισσοκόμος δεν μπορεί να καταλάβει τις διαφορές που υπάρχουν στο βουνό και στο κάμπο. Η υγρασία είναι ένας ύπουλος εχθρός που πολεμάται, αν πάρουμε κάποια μέτρα και διαλέξουμε μια προσήλια μεριά. Το κρύο όμως δεν αντιμετωπίζεται. Οι μέλισσες μπορούν να τα βγάλουν πέρα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, όμως είναι ασύμφορο λόγω της μεγάλης κατανάλωσης τροφής. Πχ ένα μελίσσι στο κάμπο καταναλώνει 6 κιλά τροφή, ενώ ένα μελίσσι στο βουνό 10, σχεδόν διπλάσια ποσότητα. Σκεφτείτε να είναι και πολλά τα μελίσσια.

Κάθε φορά που έρχεται ο Χειμώνας, σκέφτομαι ότι στο κάμπο έχουμε πάντα μερικές ωραίες μέρες που τα μελίσσια πετάνε συλλέγουν ξεκουράζονται παίρνουν μια ανάσα. Στο βουνό δεν υπάρχει τέτοια αλλαγή. Το κρύο είναι τσουχτερό, τα μελίσσια είναι μαζεμένα, κλεισμένα και εξαρτώνται πλήρως με τις τροφές που ήδη έχουν μέσα στη κυψέλη. Δεν είναι τυχαίο που ο θεός χαρίζει τόσο μέλι απο έλατο στις μέλισσες, είναι για το χειμώνα, που η περίοδος είναι τόσο μα τόσο δύσκολη.

Αυτά είχα να πω για σήμερα, και σκεφτείτε πάρα πολύ πριν αφήσετε μελίσσια στο βουνό. Οι διαφορές είναι τεράστιες.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα κείμενο όλο ψέματα.Αν είναι έτσι όπως τα λες στη Κοζάνη στη Καστοριά στη Φλώρινα πως φτιάχνουν μελίσσια θηρία;;;Και πιο νωρίς από εσένα!!!

Γιάννης είπε...

Σκεφτείτε και στις περιοχές εκτός Ελλάδας π.χΣερβία, Βουλγαρία με μεγάλο υψόμετρο βγάζουν μελίσσια αρκούδια.Ας ψαχνομαστε τη γραφουμε κύριε διαχιριστα γιατί ερωτήσεις όπως:μου ειπε κάποιος μελισσοκομος,με ρώτησε κάποιος μελισσοκόμος ειναι χαζομάρες.Γράψε ουσιώδη πράγματα και περιμένω να απαντήσεις στον προηγούμενο που αναφέρεται στην Κοζάνη και στην Καστοριά.Καλο χειμώνα σε όλους

Socrates είπε...

Καμία σχέση η Κεντρική Ελλάδα με την Βόρια Ελλάδα, πόσο μάλλον με την Σερβία, Ρωσία, Καναδά κτλ.
Η κεντρική Ελλάδα σύμφωνα με την δική μου άποψη είναι από τα πιο δύσκολα μέρη για ξεχειμώνιασμα. Ο καιρός δεν είναι καθόλου σταθερός και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. 2-3 ώρες ηλιοφάνεια μετά βάζει απότομα βροχή και κρύο. Πολλές από τις μέλισσες που έχουν βγει έξω δεν επιστρέφουν ποτέ στην κυψέλη. Αυτό είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν εδώ.
Στις βόρειες περιοχές τα μελίσσια μπαίνουν πιο ομαλά στον χειμώνα και έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν από νωρίς μεγάλους πληθυσμούς για το ξεχειμώνιασμα. Εδώ μπορούν να δουλεύουν όλους τους μήνες του χειμώνα ιδίως αν ξεχειμωνιάζουν σε κουμαριές και να χάνονται για τον λόγο που ανέφερα επάνω.
Αυτό που αναφέρει το άρθρο, για τους 2 βαθμούς διαφοράς, και την μέγιστη ηλιοφάνεια που προσφέρει ο κάμπος, εδώ τουλάχιστον στην περιοχή μου, κάνει την μεγάλη διαφορά στο ξεχειμώνιασμα.

Γιάννης είπε...

Ξεχάσατε να αναφερθείτε στην υγρασία που παρατηρείται στον κάμπο σε σχέση με το βουνό και η οποία είναι καταστροφική για τα μελισσοσμήνη. Καλύτερα να ξεχειμωνιάσουν σε υψόμετρο και σε προσήλιο μέρος παρά στην υγρασία του κάμπου.Να γνωρίζετε ότι στο βουνό τα μελισσια θα βγένουν να αφοδευσουν ενώ στον κάμπο που επικρατούν μεγάλα ποσοστά υγρασίας και ομίχλες ούτε στην πόρτα δεν θα πάνε.Και ως γνωστόν η νοζεμίαση με τις δύο μορφές θα αλωνίζει.

Πανος είπε...

Ο κάμπος έχει ομίχλη και υγρασία!Δεν είναι καλό για τα μελισσια. . . Και 600 μέτρα υψόμετρο είναι πολύ απ την άλλη!εγώ είμαι στα 400 και είμαι πολύ ευχάριστη μένος. Αρχές Μαρτίου ξεκινάω τα πατώματα!είμαι βόρεια Ελλάδα. Καλό χειμώνα!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *